Tenker du på hvor mye strøm TVen din trekker før du kjøper? Foto: Colourbox.com
Tenker du på hvor mye strøm TVen din trekker før du kjøper? Foto: Colourbox.comVis mer

Hvor mye strøm bruker TV-en din?

Ny tjeneste skal hjelpe deg å få oversikt.

Det er mange faktorer å ta med i beregningen når du skal velge TV. Typen skjerm. Størrelse. Bildegjengivelse, brukervennlighet, sortnivå og pris.

Når det gjelder den siste, er salgsprisen bare en del av kostnaden. For det er forskjell på hvor mye strøm TV-en trekker. Så jo mer du har planer om å bruke TV-en din, jo dyrere blir den forholdsmessig, dersom du velger en strømsluker av en skjerm.

Betaler du for mye for strømmen din? Her kan du finne billigste leverandør.

Men hvor mye strøm bruker egentlig de ulike TV-ene? En ny tjeneste fra stiftelsen Elektronikkbransjen skal hjelpe deg å få oversikt.

Guiden finner du her

- Bakgrunnen er at vi ønsker at bransjefolk, presse og publikum skal tenke energi, sier Erik Andersen, informasjonssjef i Elektronikkbransjen til DinSide.

Erik Andersen forteller at målet er å utvide guiden til å omfatte flere produktgrupper. Foto: Stian Sønsteng, Elektronikkbransjen
Erik Andersen forteller at målet er å utvide guiden til å omfatte flere produktgrupper. Foto: Stian Sønsteng, Elektronikkbransjen Vis mer


Oversikten er ment som et redskap der man kan gå inn og undersøke energiforbruket til den modellen man ønsker å kjøpe, og ikke minst sammenlikne ulike modeller. Den er laget i samarbeid med de andre skandinaviske bransjeorgnisasjonene.

- Jeg regner med at tabellen på sikt vil bli utvidet til andre grupper, sier Andersen.

Er det så nøye, da?

Er dette forbruket noe å bry seg om? En undersøkelse fra britiske Energy Saving Trust (EST) spår at bruken av småelektriske produkter inkludert TV-er, PC-er og mobiltelefoner, vil forårsake en massiv økning i husholdningenes strømutgifter. For britiske husholdninger står denne typen utstyr for cirka 20 prosent av det totale husholdningsforbruket av strøm. Innen 2020 estimerer EST at dette forbruket øker til 45 prosent. Det skriver den britiske forbrukertjenesten Which.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er hjemmets verste strømsluk

Slik bruker du guiden

I guiden kan du velge om blant flere forskjellige typer TV-er; plasma, LCD, bilderør eller prosjektor, samt merker og modeller. I tillegg kan du se hvor mye strøm TV-boksen din trekker.

Du kan velge om du vil sammenligne typer, merker eller modeller. Det er ekstremt mange TV-er med i oversikten, så for å få et enklest mulig sammenligningsgrunnlag, anbefaler vi at du er spesifikk.

Når du så har valgt hvilke TV-er du vil se nærmere på trykker du på sammenlign, og du vil så få opp en tabell med en oversikt over hvor mye strøm TV-en trekker på standby, ved normal instilling av lyd og bilde, på maks dersom TV-en har en slik funksjon - samt estimert årsforbruk for noen av modellene. Dette er beregnet med nomale bilde- og lydinnstillinger på apparatet, 2,5 timers seertid og 21,5 timer stand by per døgn.

Les også: Full produktkrangel - hvem tror du på?

LCD TV-er trekker minst

Typen TV du velger er også med på å avgjøre hvor mye strøm TV-en trekker. Som hovedregel trekker bilderørsTV-er mest strøm, og PlasmaTV-er bruker mer strøm enn LCD-TV-er, med enkelte unntak. Det kommer også an på størrelsen og modellen.

Lurer du på hvor de nye LED TV-ene er i oversikten? Disse skal du finne under LCD, ettersom det er en variant av LCD TVer. Vi har nettopp testet to LED TVer fra Samsung. Hvilken var best? Svaret får du her.

Har du en gammel bildeørsTV er det ikke sikkert den er med i oversikten. Det er kun tatt med få modeller fra merkene JVC, Crosswood, Andersson, Centrum og Skantic.

- Vi har ikke tatt med alle gamle modeller, men du skal finne det som er i butikk i dag. Opplysningene i tabellen blir kontinuerlig ajourført. Vi vil nå samle erfaringer med denne guiden for TV-apparater og TV-bokser før vi eventuelt utvider til andre produktgrupper.