Hvor mye rabatt kan du få?

10 prosent her og 30 prosent der ...

Du kan ikke samle rabatter til forsikringen blir gratis ... Foto: Colourbox
Du kan ikke samle rabatter til forsikringen blir gratis ... Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mange som reklamerer med rabatter på forsikringen dersom du kjøper noe eller blir medlem hos dem. Det være seg alarmselskaper, interesseforeninger og andre medlemsorganisasjoner. (Dette kan nesten vurderes å være tilgift, noe som nå har blitt lovlig markedsføringsmiddel.)

Men 20 prosent her, 300 kroner der, 15 prosent et annet sted og kanskje endog noen prosent i rabatter fra forsikringsselskapet på grunn av flere forsikringer samlet på ett sted - kan bli veldig mange prosenter til sammen.

Hvor mange prosenter kan du akkumumulere og få uttelling for hos forsikringsselskapene, når det gjelder innbo- og husforsikring?

Vi har spurt tre store forsikringsselskaper på området, om det finnes noe rabattak.

De beste forsikringene

If

- Hos oss kan man få inntil 20 prosent rabatt ved å samle alle forsikringene hos oss. Dette gjelder dersom man har seks tellende forsikringer i pakken. Så bygger rabatt for sikringstiltak oppå samlerabatten, og oppå der igjen velger man hvilken medlemsrabatt som man ønsker skal slå inn, forklarer informasjonsdirektør Jack Frostad i If Skadeforsikring.

Når det gjelder sikkerhetsrabatten, trenger du ikke knytte deg til en spesiell leverandør.

- Vi krever bare at det er godkjent installert og godkjent utstyr - så får man rabatt i forhold til hva slags løsning man har; om det er innbrudds-, brann- og vannalarm. Vi gir opptil 30 prosent rabatt for alarmanlegg når alarmen er tilknyttet alarmsentral, forteller Frostad i If til DinSide.

Sikkerhetsrabatten varierer med hvor i landet du bor - ut i fra innbruddsrisikoen.

- Du får størst rabatt der hvor det er størst fare for innbrudd. Oslo og Drammen har lenge vært på topp i sikkerhetsrabatt, sier informasjonsdirektør Jack Frostad.

Dette vil tyvene ha

I tillegg til samlerabatt og alarmrabatt, kan du gjøre krav på en medlemskapsrabatt.

- Rabattene ligger på mellom 5 og 10 prosent. Medlemmer i Huseiernes landsforbund får i gjennomsnitt 8-10 prosent rabatt på sine forsikringer. I tillegg får medlemmene tilbud om en rimelig innboforsikring til fast pris. Det samme gjelder medlemsskap i OBOS. Et annet rabatteksempel er Befalets fellesorganisasjon, som har rundt 10 prosent rabatt og også tilbud om en rimelig fastpris på sin innbo og løsøreforsikring, forteller Frostad i If Skadeforsikring.

Gjensidige

- Vi har rabatter overordnet som belønner kunder med breddeforhold i selskapet (gjelder flatt for alle forsikringene du har i selskapet, red. anm.), i tillegg til denne rabatten har en også mulighet til redusert pris på de ulike produktene, sier Sigrun Grahl-Jacobsen i Gjensidige forsikring til DinSide.

- Man kan få inntil 60 prosent rabatt på sikkerhetstiltak på husforsikring, i tillegg har man ingen egenandel dersom det inntreffer skade knyttet til sikkerhetstiltaket. Dersom du har installert en innbruddsalarm, og blir utsatt for innbrudd, så betaler du ingen egenandel for dette, forklarer Grahl-Jacobsen.

I tillegg til den nevnte bredderabatten og sikkerhetsrabatten, kan du også få organisasjonsrabatt.

- Dersom du er medlem av en organisasjon kan du ha egne unike kundefordeler knyttet til både pris og innhold sier Grahl-Jacobsen. Har du medlemskap i flere organisasjoner kan du kun få rabatt fra en organisasjon eller avtale, sier Grahl-Jacobsen til DinSide.

Slik verdsetter du innboet

Tryg Vesta

- Hos oss kan man få fra 12 til 17 prosent i samlerabatt, avhengig av antallet forsikringer, forteller pressetalsmann Roald Stigum Olsen i Tryg Vesta til DinSide. Dersom man har tre produkter, får man 12 prosent rabatt, og har man fem produkter, får man 17 prosent rabatt. I tillegg til rabatten, får man også bedre betingelser på noen felt, for eksempel får man reiseforsikring for reiser med varighet inntil 60 dager ( i stedet for 45 dager som er standard, red. anm.), sier Stigum Olsen videre.

Medlemsskap i forening eller organisasjon kan også hos Tryg Vesta gi ekstrarabatter.

- Dersom man er medlem i en av foreningene som Tryg Vesta har avtale med, kan man få særrabatter utover dette som kan være på hele 10 prosent, forteller Stigum Olsen.

Sikkerhetsrabatt kommer også i tillegg til samlerabatten, hvor stor denne er avhenger av hvilken grad av sikring du har. Dersom du har både brann- og innbruddsvarsling, får du mer i rabatt enn om du kun har innbruddsvarsling.

- Størrelsen på rabatten varierer med hvor i landet man bor - det er for eksempel størst rabatt i Oslo, forteller pressetalsmann Stigum Olsen til DinSide.

I likhet med Europeiske og Gjensidige, er det også slik i Tryg Vesta at du kun kan gjøre krav på en forenings- eller medlemsrabatt. Denne kan være opptil 10 prosent, men dette avhenger av organisasjonens avtale.

Dette kan du få rabatt for

Fellestrekkene hos de forsikringsselskapene vi har vært i kontakt med, er altså disse: Du kan ikke summere sammen ubegrenset med rabatter til hus- og innboforsikringen din. Du kan imidlertid få uttelling for tre hovedtyper rabatter:

Samleforsikring: Rabatt som gis til kunder som har flere forsikringer samlet hos ett forsikringsselskap. Rabatten kan variere med hvor mange forsikringer du har.

Sikkerhetsrabatt: Du får rabatt ved alarm, brannvarsling til alarmsentral mm. Størrelsen på rabatten avhenger av hvilken grad av sikring du har. Det avhenger også av hvor i landet du bor; du får mer igjen for å installere innbruddsalarm der det er størst risiko for innbrudd. Vær oppmerksom på at noen alarmselskap kan gi rabatt på innstallering og abonnementspris dersom du er kunde i et spesielt alarmselskap.

Forenings/medlemsrabatt: Det er mange foreninger, lag og andre organisasjoner som har avtale om rabatter med et forsikringsselskap. Størrelsen på denne rabatten avhenger av hvilken avtale foreningen har med forsikringsselskapet. Du kan ikke akkumulere opp mange slike medlemsrabatter til du når for eksempel 50 prosent - du må velge en.

Lønner det seg?

Du bør selvsagt vurdere behovet for et medlemsskap eller innbruddsalarm opp mot nytte og eventuelle månedlige utgifter. Du bør i alle fall ikke melde deg inn i en organisasjon eller forening kun med det målet å få redusert forsikringspremien, før du har sjekket hvorvidt du kanskje allerede er medlem i en forening eller lag som gir deg forsikringsrabatt.

Når det gjelder alarm, bør du selvsagt også vurdere behovet for alarm opp i mot risikoen for innbrudd - og de årlige abonnementsutgiftene til alarmselskapet.

Vi pristester alarmselskapene

Da DinSide pristestet alarmselskapene i februar i år, kom vi fram til en årlig utgift på cirka 4200-4500 kroner i alarmabonnement. I tillegg kommer utgifter til etablering - som gjerne påbeløper seg til 1500-3000 kroner.