Ifølge en ny undersøkelse dusjer nesten halvparten av nordmenn daglig - enkelte oftere, andre sjeldnere. Selv om dusjing i de fleste tilfeller er mer energieffektivt enn et bad, så står det fremdeles for en stor del av energiforbruket til en vanlig husholdning.
Enkelte har nok opplevd banking på baderomsdøren fra prisbevisste foreldre eller partnere, som mener man har stått lenge nok i dusjen.
Men koster et par minutter i dusjen egentlig så mye? Kankje ikke i kroner og øre, men hvis du sammenligner energiforbruket med annen hjemlig aktivitet ...
LES OGSÅ: Sparedusj - lurt eller irriterende?
Så mye koster en dusj
For å finne ut av hvor mye man betaler per dusj, er det bare til å finne frem notatblokken og begynne å regne.
Disse forbeholdene tar vi i regnestykket:
- Temperaturen på vannet inn i huset vil kunne variere i løpet av året - her tar vi utgangspunkt i at den ligger på rundt 8°C.
- Temperaturen på dusjvannet er på rundt 38°C.
- Et vanlig dusjhode bruker ifølge Enova mellom 12 til 20 liter vann i minuttet, og en sparedusj bruker rundt 6 til 10 liter vann i minuttet. I vårt regnestykke sier vi at en vanlig dusj bruker 16 liter vann i minuttet, og sparedusjen bruker 8 liter vann i minuttet.
- Det er ikke noe energitap under oppvarming eller transport fra bereder til dusj.

Hvis vi skal øke temperaturen med 30 grader (fra vanntemperaturen i røret inn i huset, til dusjtemperatur), så kreves det dermed 125,52 kilojoule per liter.
Vi kan også konvertere 125,52 kilojoule til 0,034861 kWh for å gjøre det litt lettere å regne ut prisen.
Så ganger vi dette energiforbruket, 0,034861 kWh, med vannforbruket per minutt (16 liter) og antall minutter (la oss si at vi dusjer i 10 minutter) = 5,58 kWh. Da har vi funnet ut hvor mye energi en 10 minutter lang dusj vil kreve.
Strømprisen er nå uvanlig lav, og inkludert nettleie og faste avgifter, kan man nå betale så lite som 70 øre per kWh.
Ganger vi energiforbruket med prisen per kilowattime, altså 5,58 kWh * 0,7 kroner per kWh = 3,91 kroner.
Dette betyr da at en 10 minutter lang dusj vil koste rundt 3 kroner og 91 øre, eller 1430 kroner i året hvis man dusjer daglig. Hvis man er fire i husholdningen som dusjer daglig, så blir det rundt 5720 kroner i året.
Det kan du regne med å halvere hvis du har en sparedusj. Du kan selvfølgelig også halvere kostnaden hvis dere nøyer dere med fem minutter lange dusjer.
LES OGSÅ: Så stor varmtvannsbereder trenger du
Tilsvarer 86 timer TV-titting

Selv om strømprisen er svært lav for tiden, står varmtvannsbruk fremdeles for en stor del av nordmenns energiforbruk.
Det kan vi se ved å dele energiforbruket til en 10 minutter lang dusj (5,58 kWh), med energiforbruket til andre ting som bruker strøm i hjemmet.
Til samme pris som en 10 minutter lang dusj, så kan du:
- Kjøre hårføneren på full guffe i 2 timer og 47 minutter. (ved 2 kW)
- Ha på din 55 tommer LED-TV i rundt 86 timer. (ved 0,065 kW)
- La mikrobølgeovnen surre og gå i rundt 7 timer ved maks effekt. (ved 0,8 kW)
- Ha kjøleskapet påslått i rundt 140 timer. (ved 0,04 kW)
- Steke rundt ti frossenpizzaer i ovnen - 15 minutter hver. (ved 2,2 kW)
- Støvsuge på full guffe i rundt 8 timer. (ved 0,7 kW)
- La mobil- eller pc-laderen stå ubrukt i stikkontakten i rundt 2 år og 200 dager (ved 0,00025 kW)
(Energiforbruket har vi funnet i spesifikasjonene til tilfeldige, moderne produkter)
Halvparten dusjer daglig
Hvor mange minutter står du gjennomsnittlig i dusjen hver dag? (Avsluttet)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
En spørreundersøkelse gjort av Infact på oppdrag av Fjordkraft, viser at nesten halvparten av befolkningen dusjer daglig. Den viser også at jo yngre vi er, jo oftere dusjer vi.
Hele 61,8 prosent av de mellom 18 og 29 år dusjer daglig eller oftere, mens bare 30,8 prosent av de eldre enn 65 år gjøre det samme.
Faktisk sier 9,2 prosent av de mellom 18 og 29 år at de dusjer flere ganger daglig, mens bare 1,2 prosent av dem mellom 30 og 44 år sier det samme.
- God hygiene henger ikke nødvendigvis sammen med hvor ofte vi dusjer. For de fleste er nok dusjen en velvære-ting like mye som det er hygiene, og som velvære får man god valuta for pengene når man står i dusjen, sier kommunikasjonsdirektør Jeanne Tjomsland i Fjordkraft, i en pressemelding.
LES OGSÅ: Prøv dette smarte vasketrikset i dusjen!
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.