Hvor lenge skal en ny bolig vare?

Kommunalkomiteen støtter Forbrukerrådets krav om lengre reklamasjonsfrist på nye boliger

Er ikke håndverket godt nok, oppstår det lettere skader.  Foto: iStock
Er ikke håndverket godt nok, oppstår det lettere skader. Foto: iStock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvor lenge er en ny bolig ment å vare?

Forbrukerrådet har i flere år tatt til orde for å forlenge reklamasjonsfristen på nye boliger. Per i dag er det en femårsfrist på å klage på feil og mangler ved nye boliger - like mye som for en mobiltelefon, vaskemaskin og TV.

Les også: Nye hus er for dårlige

I forbindelse med Justisdepartementets høring om endringer i Bustadoppføringsloven, foreslo Forbrukerrådet å øke reklamasjonsfristen ved kjøp av nye boliger. Kommunalkomiteen støtter nå Forbrukerrådets krav om lengre reklamasjonstid ved kjøp av ny bolig, og viser til at en stor del av byggeskadene først oppdages når det er gått mer enn fem år.

- Det er gledelig at kommunalkomiteen ser behovet for en lengre klagefrist enn fem år. Vi håper nå at disse synspunktene også får gjenklang i justiskomiteen, sier regiondirektør Roger Helde i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Klagefrist

Hva synes du er en rimelig klagefrist ved kjøp av bolig? (Avsluttet)
10 år(45%) 291
15 år(26%) 170
5 år(18%) 115
Det bør ikke være noen tidsfrist(9%) 56
0 år(2%) 15
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Det er urimelig at klagefristen på en ny bolig til flere millioner ikke er lengre enn på en mobiltelefon. Ikke bare er det store forskjeller i pris, men en ny bolig er også ment å vare atskillig lengre enn vanlig løsøre, sier Helde.

Les mer: - Bør vare lenger enn en mobiltelefon

Skader oppstår over tid

De vanligste - og kanskje også vanskeligste - feilene som skyldes byggtekniske feil, oppdages ofte ikke før det har gått noen år. Dette er typiske feil som fukt, sopp og råte. En av grunnene er at disse skadene utvikler seg over tid, som følge av svakheter i konstruksjonen. Ifølge professor Svein Bjørberg ved NTNU oppdages bare 10 - 15 prosent av feilene før bygningen er seks år gammel.

- Kjøp av ny bolig skiller seg fra kjøp av brukt bolig ved at det er større sannsynlighet for at feil vil dukke opp, da en rekke feil og mangler ikke viser seg før huset har vært i bruk en tid, sier Roger Helde, regionsdirektør i Forbrukerrådet.


I Danmark er klagefristen for kjøp og salg av boliger 10 år. Denne fristen var tidligere på hele 20 år, men ble justert ned til 10 fra 1. januar i fjor.

Les også Roger Heldes kronikk på Forbrukerrådets nettsider: Hvor lenge skal en nyoppført bolig vare?

Kilde: Forbrukerrådet

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!