Hvor lenge skal badet vare?

Er badet godt og riktig bygget skal det kunne vare i mer enn 30 år.

<b>Hva tror du ryker først?</b> Pakninger i toalettcisterner og kraner er svake punkter, men generelt er det armatur som har kortest levetid.  Foto: Mimikk
Hva tror du ryker først? Pakninger i toalettcisterner og kraner er svake punkter, men generelt er det armatur som har kortest levetid. Foto: Mimikk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er likevel ingen hindring for mange nordmenn som velger å pusse opp nesten nye bad.

– Ved kjøp og salg av bolig er det svært vanlig at folk pusser opp badet, omtrent uavhengig av hvor gammelt det er. Mange ønsker også å få et nytt bad når ungene forlater redet, sier Håvard Hildrum, rørleggermester i Varme & Bad Midt-Norge VVS i Trondheim i en pressemelding.

Men det er ikke først og fremst forfengelighet som gjør at mange pusser opp etter få år.

– Utette bad med fukt er en gjenganger når renovering må til. Både på 1980- og 1990-tallet ble det bygget mange dårlige bad som ikke tåler vann. I den andre ytterkanten ser vi folk som pusser opp bad etter tre-fire år bare fordi de ikke liker fargene på flisene.

Varme & Bad opplever at det er et stort spenn i alderen på badene de nå renoverer.

– Noen bad er 40-50 år gamle, og da er de på ingen måte rustet for dagens bruk, med utstrakt dusjing og vannsøl, sier Håvard Hildrum.

Nye bad er fuktfeller: 300 av 300 nye bad hadde for tynn membran

Så lenge varer det


Sintef Byggforsk har laget en oversikt over levetiden på forskjellig baderomsutstyr, som vannklosett og badekar. Det viser seg nemlig at baderommets bestanddeler har svært ulik levetid.

Sanitærinstallasjoner er ofte det som ryker først, er vanskeligst å vedlikeholde og som forårsaker flest vann- og fuktskader.

– Pakninger i toalettcisterner og kraner er svake punkter. Rør og fliser skal derimot vare i 40-50 år, dersom arbeidet er utført ordentlig og badet er tett, sier Hildrum.

Fiks det selv: Slik skifter du pakning på både gamle og nye kraner

Armatur på servanter og badekar har en levetid på 15 år, mens badekar og toalett skal kunne vare i 50 år. Også servanter og plastsluk har i følge Sintef en levetid på 50 år.

– Badet kan strengt tatt holde i 50 år, men vi anbefaler å pusse opp badet etter halve tiden, det vil si etter 20-30 år. Da er badet såpass gammelt at det lønner seg å være føre-var for å unngå store skader.

Se video: Her er de verste baderomsfellene

Vedlikehold viktig

Lang levetid

Hvor lenge er det siden badet ditt ble pusset opp? (Avsluttet)
5-10 år(18%) 519
20-30 år(17%) 495
10-15 år(16%) 457
2-5 år(13%) 363
Mindre enn 2 år(12%) 348
15-20 år(12%) 342
Mer enn 30 år(12%) 342
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Rørleggermesteren i Varme & Bad understreker at det er viktig med jevnlig vedlikehold av badet. Du bør også holde badet rent, både for å holde sluk og avløp åpne og for lettere å kunne oppdage sprekker i fliser og fugemasse. Sprekker kan tyde på fukt.

– Det er viktig å skifte ut utslitte deler eller hele installasjoner før de går i stykker og forårsaker skader som for eksempel vannlekkasje.

Når du pusser opp badet nullstilles alderen, forutsatt at du går grundig til verks.

– Når du jobber deg ned til badets originale gulv og reisverk, gir du badet ditt 20-30 nye år, sier Håvard Hildrum.

Fra mareritt til drømmebad på fire uker: Nå er det pusset opp etter alle gjeldene regler.

Vegghengte toaletter kortere levetid

Vegghengte toaletter kan ha langt kortere levetid enn ordinære vannklosetter. Foto: iStockphoto.com
Vegghengte toaletter kan ha langt kortere levetid enn ordinære vannklosetter. Foto: iStockphoto.com Vis mer


De gammeldagse toalettene kan synes å ha tilnærmet evig levetid, dersom man vedlikeholder, og skifter ut smådeler underveis. De innebyggete sisternene har et langt kortere livsløp. Så ikke bare er de nye toalettene langt dyrere i innkjøp og installasjon, det er også en mye større operasjon når de skal byttes, fordi de er bygget inn i veggen.

Det er derfor også viktig at grunnarbeidet er skikkelig utført, og at membranen legges bak toalettcisternen, ikke foran. For dersom det skulle oppstå lekkasje, kan vannet renne ned på trebjelker og betong og dermed gjøre stor skade også andre steder i boligen. Og det kan pågå lenge, uten at du merker det.

Pusse opp kjøkken, bad eller varmeanlegg? Ikke glem å be rørleggeren om DDV-instruks.

Ifølge Varme & Bad var det først for rundt 15 år siden at innebygde sisterner ble vanlig, og nå begynner mange av disse begynner nå å bli modne for utskiftning.

Men hvordan kan en vite om en sisterne bør byttes ut?

- Det er ikke noe forskjell på en innebygget sisterne og en vanlig sisterne, de har like lang levetid, men det det kommer an på er kvaliteten på dem, har Olav Råken, produktansvarlig i Bademiljø tidligere sagt til DinSide.

Hans råd er å kjøpe kjente merkevarer, og å oppsøke en fagmann.

- Det er også viktig å tenke på skålen, ikke bare det inne i veggen. Det er de samme kvalitetsforskjellene der. Man bør være påpasselig med hva man velger i våtrom, sier han.

Les mer: Trendy toalett er fuktfeller

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!