Skal du selge bolig i Tromsø har du grunn til å smøre deg med tålmodighet. Foto: Per Ervland
Skal du selge bolig i Tromsø har du grunn til å smøre deg med tålmodighet. Foto: Per ErvlandVis mer

Hvor lang tid tar det å selge boligen?

Prisene viser toppnivåtakter, men det går tregere å selge enn for tre år siden.

Selv om boligprisene i fjor kom opp på nivå tilsvarende toppåret 2007, så brukte selgere lenger tid på å finne kjøpere til boligene sine i 2009. Formidlingstiden lå i store deler av fjoråret mellom 30 og 40 dager i snitt, viser tall fra NEF, EFF, Finn.no og Econ Pöyry. I 2007 lå tilsvarende tall mellom 20 og 30 dager i snitt, og i enkelte perioder også under 20 dager.

Lengst tid på å selge her

Statistikken vi presenterer over viser at det siden 2002 ikke har tatt lenger tid å formidle en bolig frem til salg enn det gjorde rundt forrige årsskifte. Over 60 dager var gjennomsnittlig formidlingstid for alle boliger på Finn.no i januar i fjor. I desember 2009 var tilsvarende tall 41 dager.

Tallene viser formidlingstid i byer/fylker/landsdeler. Aller tregest går omsetningen i Tromsø, der snittet siste 13 måneder har vært på drøyt 77 dager. Tromsø er fulgt av Østfold og Nord-Norge som i samme periode har hatt en formidlingstid på 69 dager i snitt.

Formidlingshastighet siste 13 måneder i snitt
StedFormidlingstid i snitt, antall dager
Oslo27
Bergen30
Stavanger35
Trondheim37
Hordaland uten Bergen38
Akershus39
Telemark42
Rogaland uten Stavanger44
Vestfold46
Trøndelag uten Trondheim46
Buskerud47
Møre og Romsdal50
Agderfylkene52
Hedmark52
Oppland65
Nord-Norge69
Østfold69
Tromsø77
Kilde: NEF, EFF, Finn.no og Econ Pöyry. Sogn og Fjordane er ikke med på grunn av for tynt datagrunnlag.


Hurtigst har boligene gått unna i Oslo (nesten 27 dager i snitt), fulgt av Bergen (nær 30 dager i snitt). I desember 2009 gikk salget aller raskest unna i Trondheim, fulgt av Oslo og Bergen.

Finn ut hva boligen din er verdt og få bedre råd

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opp eller ned i 2010?

Mandag gikk eiendomsmeglerne ut med champagnespådommer for året vi akkurat har gått inn i.

- Vi tror på en vekst i gjennomsnittsprisen på 8 prosent i 2010 målt mot gjennomsnittsprisen i 2009. Vi legger til grunn at det meldes om økt ledighet, men at det ikke er dystre utsikter for arbeidsmarkedet, at renten vil øke noe, men fortsatt holde seg på et lavt nivå, og at det er forventet et moderat lønnsoppgjør, melder Christian Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Salgskorpsets optimisme blir ikke støttet av makroøkonomene i Handelsbanken.

- Det er flere ting som taler for at prisene har steget for mye, tatt i betraktning at vi tross alt er midt i en finanskrise, sier makroøkonom i Handelsbanken Capital Markets, Shakeb Syed til DN.no.

Banken mener det er flere grunner til å frykte at boligprisene er for høye, blant annet at realøkonomien er svakere enn under forrige pristopp, og at husholdningenes rente- og gjelsbelastning har økt mer enn spareratene.

- Med det lave rentenivået vi har nå burde man kunne forvente at rentebelastningen falt enda mer, sier Syed til DN.no.

Les også: Slik pruter du på ligningstaksten