Hvor lang tid skal det ta å få åtte spisestuestoler?

Etter mer enn fire måneders kamp, og med litt hjelp fra DinSide fikk saken heldigvis en lykkelig slutt.

Det mangler to stoler ved spisestuebordet til Silje og Toralv. Foto: Per Ervland
Det mangler to stoler ved spisestuebordet til Silje og Toralv. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en komplisert historie vi ikke er stolt av. Vi skal ta kontakt med kunden og ordne opp direkte.

Skeidar

For fire måneder siden bestilte Silje og Toralv en spisestue fra Skeidar med åtte stoler. De fikk beskjed om at det ville ta åtte uker før møblene ble levert. Etter åtte uker fikk de bordet, og seks stoler. Det viste seg at de to siste stolene av en eller annen grunn hadde blitt avbestilt. Det unge paret fikk beskjed om at Skeidar ville legge inn en ny bestilling på to stoler, men at de måtte vente i åtte nye uker før disse ble levert.

- Det er klart at det var litt irriterende, men feil kan skje. Og som plaster på såret gav selgeren hos Skeidar oss 20 prosent avslag på alle stolene, sier Silje Ulveseth til DinSide.

Etter åtte nye ukers ventetid hadde de imidlertid ikke hørt noe mer fra Skeidar, og Ulveseth ringte for å høre når de kunne vente seg de nye stolene. Det viste seg at de ikke var blitt bestilt likevel. Og det var fortsatt åtte ukers ventetid på nye stoler.

- Vi er fristet til å heve kjøpet. Det blir jo tross alt en ventetid på seks måneder for å få alle varene vi har bestilt. Vi hadde handlet et annet sted dersom vi visste dette, sier Ulveseth.

Les også: Klaget på vekslingsgebyr, fikk pengene tilbake

Er det mulig å heve kjøpet?

Ifølge Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet er det ikke sikkert forsinkelsen på de to siste stolene vil være stor nok til å få hevet kjøpet.

- Hadde det vært snakk om én vare, så ville de nok kunne hevet kjøpet, men her er det snakk om ni forskjellige ting, og kun to mangler, sier Nortvedt til DinSide. - Men at det er en forsinkelse som gir forbrukeren rett til noe, er helt klart. Det burde bli gitt prisavslag, eller erstatning knyttet til utgifter.

Nortvedt tror Silje og Toralv vil kunne ha en god sak i Forbrukertvistutvalget, dersom de skulle ønske å ta saken dit.

- Jeg synes at her burde Skeidar komme forbrukeren i møte. Den nye forsinkelsen kvalifiserer til ytelser fra Skeidar, utover det de allerede har fått, sier Nortvedt og peker på en avgjørende faktor: Særlig fordi kunden her har fulgt opp saken og henvendt seg til Skeidar - som ikke følger opp.

Kan du heve kjøpet dersom butikken gir deg uriktige salgsopplysninger?

Utstillingsmøbler til full pris

Etter å ha hørt hva Forbrukerrådet hadde å si, tok Ulveseth igjen kontakt med Skeidar for å høre om de kunne komme til en minnelig ordning. "Kompensasjonen" de ble tilbudt denne gangen var imidlertid ikke av samme kaliber som første gang møbelkjeden tabbet seg ut.

- Selgeren foreslo at vi kunne få kjøpe to av utstillingstolene til full pris. Vi sa at vi ville ha rabatt dersom vi kun fikk utstillingsstoler, men det kunne han ikke gi oss. Han ville ikke en gang gi oss de 20 prosentene vi var blitt lovet. Det hadde vi jo allerede fått på seks stoler, mente han.

Selger fortalte at stolene så greie ut, selv om de hadde stått et halvt år i butikken. Noe bedre tilbud enn fullpris kunne han ikke gi dem uten å prate med sjefen sin.

- Det er useriøst at de ikke tar det på alvor etterpå, ja elendig kundeservice! tordner Ulveseth.

Stå på kravene!

Ulveseth bestemte seg for å høre om hva selgers overordnede kunne tilby dem, og ringte tilbake etter en times tid. Selger hadde da fått pratet med sjefen sin og kunne gi dem et litt bedre tilbud: I tillegg til de 20 prosentene de allerede hadde blitt lovet, skulle de få 25 prosent avslag på utstillingsstolene.

Etter litt tid i tenkeboksen, bestemte de seg for å ta utstillingsstolene. - Vi orket ikke alt maset, eventuelt krangling ved å sende tilbake de andre møblene.

Å få møblene tilsendt, var imidlertid heller ingen enkel sak. Først ville Skeidar at de skulle komme å hente stolene, fordi det kunne komme riper på dem under frakt. Etter at Ulveseth påpekte at de var en møbelforhandler som vel var vant til å frakte møbler, ble de enige om at Skeidar skulle klare å levere de to stolene. Hvem som skulle betale for leveransen, tok det imidlertid litt lenger tid å bli enige om.

- Vi hadde jo allerede betalt for frakt av åtte stoler og et bord. Likevel ville de at vi skulle betale en gang til for de to siste stolene, fordi det var en ny leveranse. Jeg føler de bare tar penger for alt, men ikke følger opp.

Ettersom det nå hadde toppet seg litt for møbelkjøperne, ga de seg ikke før Skeidar lovet å stå for frakten.

Les mer om forbrukerklager på DinSide Økonomi

Det lønner seg å klage

Etter det vi trodde var enden på visen tok vi kontakt med Skeidar for å høre om det er slik service de ønsker å gi kundene sine.

Svaret kom kontant:

- Dette er en komplisert historie vi ikke er stolt av. Vi skal ta kontakt med kunden med én gang og ordne opp direkte, sier Henrik Skjæret, driftsdirektør i Skeidar til DinSide. - Dette skal vi ordne opp i, vi kan ikke drive med slik kundebehandling!

Og det gjorde de. Enden på visen ble at Silje og Toralv ble kontaktet av regionsansvarlig, og fikk to stoler levert på døren. Samme dag. Og som plaster på såret slapp de å betale en eneste krone.

- [Jeg] vil bare legge til at vi er godt fornøyd med hjelpen vi endelig fikk på slutten, av regionssjefen. Hun ringte til meg i går kveld for å høre at alt var på plass, og det var jo søtt gjort. Glad denne krigen er over! skriver Ulveseth i en mail til DinSide.

Føler du at du blir tatt på alvor som kunde når du klager på et produkt eller en service? Diskuter under