<strong><b>PASS PÅ:</strong></B> Sjekk reglene der du befinner deg før du fyrer opp. Og husk at sunn fornuft bør brukes i tillegg til regelverket. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB scanpix
PASS PÅ: Sjekk reglene der du befinner deg før du fyrer opp. Og husk at sunn fornuft bør brukes i tillegg til regelverket. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB scanpix Vis mer

Hvor kan jeg skyte opp fyrverkeri?

Reglene er forskjellige fra kommune til kommune.

Publisert
Sist oppdatert

Nyttårsaften går ifølge fyrverkeribransjen hundrevis av millioner kroner opp i lys og røyk.

Men hva er det som er lov og ikke lov der du bor? Reglene varierer fra kommune til kommune, og i de største byene til og med fra bydel til bydel.

I noen kommuner arrangeres felles fyrverkeri for å begrense den private oppskytingen.

Det finnes likevel noen regler alle må forholde seg til, uansett hvor de bor.

Forbudte raketter

<strong><B>IKKE LOV:</strong></B> raketter som dette har vært forbudt i Norge for privatpersoner siden 2008. Foto: TRYGGOGSIKKER.NO
IKKE LOV: raketter som dette har vært forbudt i Norge for privatpersoner siden 2008. Foto: TRYGGOGSIKKER.NO Vis mer

I 2008 ble det innført forbud mot raketter med styrepinne. Det er heller ikke tillatt å kjøpe fyrverkeri som kan forveksles med leketøy. Likevel er fortsatt enkelte former for fyrverkeri tillatt. Detaljerte regler finner du på Lovdata.

Dette må du huske:

 • Planlegg i god tid
 • Les bruksanvisningen
 • Sjekk fyrverkeriet for skader
 • Rett underlag
 • Tennstav, ikke lighter eller frystikker
 • Beskyttelsesbriller
 • Kom deg vekk når du har tent på
 • Ikke prøv på ny om det ikke tenner med én gang
 • Hold god avstand
 • Vær forsiktig med alkohol
 • Kilde: Sikkerhverdag.no
 • Også tid og sted finnes det felles nasjonale bestemmelser om.

  - Det er anledning til å sende opp fyrverkeri mellom 18.00 og 02.00 nyttårsaften dersom ikke noe annet er bestemt. I tillegg er det generelt forbud mot å sende opp fyrverkeri i tettbebyggelse eller nær tørr skog, sier Siri Hagehaugen, avdelingsleder for eksplosivsikkerhet i DSB.

  Ellers bestemmes svært mye lokalt.

  LES OGSÅ: Forbudt å ta med fyrverkeri fra utlandet

  - Ta kontakt om du er i tvil

  - Det er kommunestyret som fastsetter de lokale bestemmelsene, gjerne etter råd fra brannvesenet. Også politiet kan tas med på råd, for eksempel om fyrverkeri på enkelte steder kan medføre ordensproblemer, sier Hagehaugen.

  Hun anbefaler folk som er i tvil om hva som gjelder i sin kommune om å henvende seg til det lokale brannvesenet

  - Kommunen har jo selv ansvaret for å kunngjøre bestemmelsene, og vanligvis er lokalpressen flinke til å formidle dem. Ofte vil du også kunne finne opplysningene på kommunens nettside.

  I Oslo er det også i år totalforbud mot fyrverkeri innenfor Ring 2, samt på Vålerenga og Kampen - to sentrumsnære områder med mye gammel trehusbebyggelse.

  I øvrige deler av byen skal oppsending av fyrverkeri bare skje på «egnede steder». Du bør med andre ord sende opp fyrverkeriet ditt fra en åpen plass, og ikke fra balkongen eller fra en hageflekk midt i tett villabebyggelse.

  <strong><B>OFFENTLIG:</strong></B> Også i år vil Oslo og flere andre kommuner arrangere felles fyrferkeri. Foto: NTB SCANPIX
  OFFENTLIG: Også i år vil Oslo og flere andre kommuner arrangere felles fyrferkeri. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


  Det sikreste i hovedstaden er nok å nøye seg med å se på det flotte offentlig fyrverkeri som skytes opp i hovedstadens indre havnebasseng og på Furuset idrettsplass.

  LES OGSÅ: Disse fyrverkeritypene er fortsatt tillatt

  Nervøse bergensere

  Bergen har enda mer gammel trehusbebyggelse enn Oslo, og med flere stygge branner i sentrum er det ikke overraskende at det er strenge fyrverkeriregler her.

  <strong><BRANN:</strong></B> For litt over en måned siden brant det igjen i Bergen sentrum. Foto: MARIT HOMMEDAL/NTB SCANPIX
  For litt over en måned siden brant det igjen i Bergen sentrum. Foto: MARIT HOMMEDAL/NTB SCANPIX Vis mer

  Derfor gjelder det generelt forbud i området innenfor bompengeringen i sentrum og i brannsmitteområdene på Laksevåg og i Salhus.

  Stjerneskudd, spinnere og fontener kan imidlertid brukes innenfor bompengeringen i sentrum, dersom det ikke er fare for brann eller personskade. Ved Promenadeveien langs Store Lungegårdsvann og langs Nordnespynten kan man skyte opp fyrverkeri i klasse 3 (markfyrverkeri, effektrør, effektbatterier og stjerneskudd over 30 cm).

  Flyvende lanterner er derimot forbudt.

  LES OGSÅ: Storby-nyttårsaften i utlandet

  Trondheim fyrer opp

  Også Trondheim har en stor forbudssone. Den strekker seg rundt hele sentrum fra Ilsvika i vest via lerken og Tyholt til Ladehammeren i øst.

  I likhet med Oslo kan også hovedstaden i Midt-Norge by på offentlig fyrverkeri.

  <strong><B>GRENSE:</strong></B> Innenfor den stiplete linja kan du ikke bruke fyrverkeri i Trondheim. Foto: TRØNDELAG BRANN- OG REDNINGSTJENESTE
  GRENSE: Innenfor den stiplete linja kan du ikke bruke fyrverkeri i Trondheim. Foto: TRØNDELAG BRANN- OG REDNINGSTJENESTE Vis mer

  Her er informasjon om fyrverkeri nyttårsaften fra flere byer:
  Tromsø
  Kristiansand
  Fredrikstad
  Stavanger
  Haugesund

  - Begrens alkoholinntaket

  - Personlig mener jeg det burde være forbudt for privatpersoner å bruke fyrverkeri, og at man heller burde satse på slike offentlige fyrverkerier vi har i Oslo, sier branninspektør og ansvarlig for fyrverkeri og eksplosjonsfarlig stoff, Synøve Xantippe Moen i Oslo Kommune.

  Hun gleder seg over en klar nedgang i antallet skader både på hus og folk etter at reglene ble skjerpet inn, men har likevel to ting hun ønsker folk skal huske på.

  - Dette er en dag da det drikkes mye alkohol, og da bør man være svært forsiktig når man håndterer fyrverkeri.

  12-årsgrense og ullklær

  I tillegg er det fornuftig å tenkte på valg av klær: Kle opp barna i ull i stedet for syntetiske stoffer som for eksempel fleece. De syntetiske klærne er langt mer brennbare. Ull brenner ikke på samme måte, påpeker Moen.

  <strong><b>STJERNESKUDD:</strong></B> Barn må være minst tolv, og bør helst ha på seg ulltøy. Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX
  STJERNESKUDD: Barn må være minst tolv, og bør helst ha på seg ulltøy. Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX Vis mer

  Barn bør uansett stå på trygg avstand, og den som håndterer fyrverkeriet må være over 18 år. Unntaket er stjerneskudd og annet håndholdt, mindre fyrverkeri. Her er aldersgrensen 12 år på de minste stjerneskuddene.

  - Likevel er det jo en viss fare for brann i klærne til såpass unge barn. Dermed bør man være påpasselig, sier branninspektøren.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer