Stort utvalg er en bra ting Foto: Montasje
Stort utvalg er en bra ting Foto: MontasjeVis mer

Hvor handler du helst verktøy?

Hvilken av de tre store katalogene tilbyr best utvalg i verktøy?

Å handle verktøy kan være en glede eller en plage, eller begge deler. Du vil ha utvalg, riktig kvalitet, pris og service, men fordelingen av disse egenskapene kan variere veldig.

Det er bred enighet om at man bør kjøpe kvalitetsverktøy hvis man skal bruke det mye og ofte. Derimot er pris som regel det viktigste når man bare skal kjøpe verktøy man trenger en sjelden gang.

Dette påvirker også kravet til service. Hva gjør du når verktøy blir så billig at det ikke lønner seg å reparere når det er ødelagt, eller hva når de oppladbare batteriene ikke lenger har noen futt og nye ikke er å få tak i?

Da trenger du ikke service, du kjøper nytt (og leverer det gamle til resirkulering).

Hvor handler du?

Hva er din favoritt-svenske-butikk når det gjelder verktøy? (Avsluttet)
Biltema(44%) 1077
Jula(32%) 780
Clas Ohlson(25%) 605
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


De som handler proffverktøy har firmakonto hos sine egne forhandlere, med egne rabattavtaler. Prisene kan være vesentlig lavere enn de listeprisene som oppgis, men mannen i gata får ikke nyte godt av slikt.

Den lokale jernvarehandler eller byggevarehuset er et naturlig sted å handle for mange, disse er etablert på de fleste tettsteder og byer utover landet.

Men så har vi de store svenske varehusene med sine fristende kataloger. Hvordan kommer de ut i konkurransen? Hvordan ligger Biltema, Clas Ohlson og Jula an?

Clas har flyttet fokus

Tidligere var Clas Ohlson mer innrettet mot gjør-det-selv folket, men har etter hvert fått et langt bredere nedslagsfelt. Den tidligere betegnelsen "gubbdagis", hvor gubben fikk lov til å gå fritt omkring for seg selv, mens hans bedre halvdel var på seriøs dameshopping i andre butikker, det gjelder ikke lenger. I dag er kjønns- og aldersfordelingen svært utjevnet, og er et sted hvor hele familien kan finne ting av interesse. Men utvalget av verktøy er ikke lenger så stort som tidligere hos Clas Ohlson. Før hadde de både metallfreser og dreiebenker, som definitivt tilhører spesialistområdene. I dag er utvalget preget av hovedstrømmen, og dekker både egne merker og merkevarer som Bosch og Black & Decker.

Vareutvalget hos Biltema har stadig en vridning mot bil og tilliggende områder, selv om de også har fått et svært bredt vareutvalg med leker, sportsutstyr, kontor og ting til hjemmet. Verktøydelen er ganske stabil, og det er bare Biltema sine egne merker som er tilgjengelige.

Men det er Jula som går av med seieren når det gjelder størst utvalg og størst bredde når det gjelder elektrisk verktøy.

Vi tok for oss de nyeste katalogene og satte opp en liste over aktuelle verktøy pluss noen spesialiteter, og det var bare hos Jula vi fant alt. Og de var heller ikke dårligere på antall alternativer på noen av maskintypene.

Hvor handler du helst verktøy?


Så liker du utvalg og bredde i verktøyutvalget, også når det gjelder kvalitet og priser, så er Jula den som går av med seieren av de tre svenske varehuskjedene.

Men hva med deg? Sjekk avstemmingen lenger opp i artikkelen, eller del din favorittverktøybutikk med oss i diskusjonsgruppen!

Artikkelen ble første gang publisert 9. september 2009.