Nei, det du ser her gir deg ikke HD-kvalitet. Foto: Øyvind Paulsen
Nei, det du ser her gir deg ikke HD-kvalitet. Foto: Øyvind PaulsenVis mer

Hvor er HD-kanalene i kanallista?

Ikke ta det som en selvfølge at du ser NRK i HD, det er nemlig fort gjort å trå feil.

Hvis du har fulgt med på DinSides TV-tester kommer det neppe som noen overraskelse at jeg er stor tilhenger av HD-sendinger. Bildekvaliteten blir da strålende på din nye flatTV, og svært ofte får du også 5.1 lyd om du har koblet HD-PVRen din til en surroundreceiver.

Og utviklingen går heldigvis i riktig retning, nye kanaler i HD-kvalitet kommer stadig til, og du har kanskje fått med deg at både NRK 1, 2 og 3 nå kan nytes i HD-kvalitet?

Dessverre opplever jeg litt for ofte at ikke alle TV-kundene har fått med seg overgangen, og forklaringen ligger i hvordan de ulike TV-tilbyderne sorterer kanallistene sine.

Her er det nemlig ingen fasitsvar, og praksisen varierer stort.

(Fortell oss gjerne hvordan din TV-leverandør har gjort det i debatten nederst.)

NRK 3 i HD, på kanal 169...

Selv har jeg TV-signaler fra både Canal Digital (parabol) og Altibox, og vi kan bruke Canal Digital som et eksempel her:

 • Når du aktiverer kanallisten din ligger nemlig NRK 1, 2 og 3 på kanalplass 1, 2 og 3, mens TV2 ligger på plass nummer 4.

  Problemet er at alle disse kanalplassene kun gir deg TV-sendinger i SD-kvalitet.

 • Skal du se på NRK 1 i HD må du bla deg ned til plass nummer 15 i kanallisten. Der finner du også TV2 HD på plass 16.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Men hva med NRK 2 og NRK 3 i HD-kvalitet? Jo, de ligger enda mer bortgjemt, og er å finne på kanalplass nummer 168 og 169.

  Det er ikke særlig brukervennlig, spesielt når det gjelder barn og de eldre TV-titterne...

Blir snart bedre hos Canal Digital

- Vi har fortsatt mange SD dekodere ute i markedet og derfor er det SD kanalene som legges først i kanallisten, bekrefter Kenneth Tjønndal Pettersen, informasjonsdirektør i Canal Digital til DinSide; og fortsetter: HD versjonen legges lenger ned i kanallista, og kommer om igjen fra 150 og oppover.

- Vårt fokus har imidlertid vært å bygge opp et stort og bredt utvalg av HD-kanaler, sier Pettersen, og det kommer snart flere enn de 20 HD-kanalene vi allerede har.

- I takt med denne oppbyggingen er det stadig flere som betrakter HD som den nye standarden, og det må vi også ta høyde for. Den tekniske løsningen vil da gå ut på at vi legger slike kanaler på samme kanalplass, eks NRK1 (SD) og NRK1 HD på plass 1, men at en HD dekoder da vil velge HD versjonen, mens en SD-dekoder vil velge SD kanalen, avslutter Pettersen.

Foreløpig må du altså gjøre jobben selv

De aller fleste innholdsleverandørene lar deg sortere kanalene slik at de kommer i den rekkefølgen du ønsker. Altibox fungerer godt her, men du må altså gjøre jobben selv.

På Canal Digitals HD-PVR er det litt mer tungvint. Du må her opprette din egen favorittliste med favorittkanaler, men kanalene får fortsatt ikke nye kanalplassnumre. PS: Dette avsnittet oppdatert, se lenger ned! Du kan altså ikke trykke på knapp nummer en på fjernkontrollen og komme til NRK 1 HD, men når favorittlisten er aktivert kan du bla deg opp og ned med piltastene i den rekkefølgen du har valgt. Heller ikke dette oppleves som spesielt familievennlig, og jeg har derfor valgt å bruke en programmerbar fjernkontroll fra Logitech for å hindre sutring fra resten av familien.

Oppdatert 26/4: Flere lesere har tipset om at det nå faktisk er mulig å legge NRK1 HD på kanalplass 1 hos Canal Digital. Slik var det altså ikke før, så her har det skjedd en endring til det bedre, takk for alle lesertips. Se forøvrig debatten for flere detaljer.

Foto: Øyvind Paulsen
Ligger ikke kanalene der de pleier? Canal Digital forbereder fritt kanalvalg, og flytter på plasseringene i dag. Foto: Øyvind Paulsen
Nei, det du ser her gir deg ikke HD-kvalitet. Foto: Øyvind PaulsenMoralen er altså enkel: Siden det varierer fra TV-leverandør til TV-leverandør hvor de har valgt å legge HD-kanalene, må du sjekke dette selv om du vil være sikker på å ha den beste bilde- og lydkvaliteten du kan få.

Sjekk også bruksanvisningen på din egen HD-PVR, for å se hvordan du sorterer kanalene i ønsket rekkefølge, eller oppretter favorittlister.

Lykke til!