Få ser ut til å bry seg noe særlig om avviserne i Storgata i Oslo. Foto: Per Ervland
Få ser ut til å bry seg noe særlig om avviserne i Storgata i Oslo. Foto: Per ErvlandVis mer

Hvor er det trygt å gå?

Bør du gå under eller på siden av avviserne?

Snøen laver igjen ned over Sør-Norge. Og hus- og gårdeiere som er seg sitt ansvar bevisst må igjen ut og måke tak, eller sette opp avvisere for å advare forbipasserende på fortauet.

En avviser forteller at her er det rasfare, men sier de noe om hvor det er trygt å gå?

- Nei, det gjør det ikke. Det er et lite dilemma. Det skiltene sier, er at man skal se opp, og passe på, sier Frode Olav Smith, daglig leder i Rasfare.no til DinSide.

Ikke bare fare for folk: Hvor mye snø tåler egentlig taket?

Gå ytterst på fortauet

Smith forteller at avviserne er ment for å advare, og avvise folk fra å gå på steder der det er fare for takras, eller rett under der istappene henger.

ISTAPPER: Høyt henger de, og farlige er de. Foto: Colourbox.com
ISTAPPER: Høyt henger de, og farlige er de. Foto: Colourbox.com Vis mer


- Egentlig burde avviserne henge mye lavere enn de gjør i dag, slik at man blir tvunget ut i på kanten av fortauet. Man burde gå ytterst på fortauet, eventuelt ute i veien.

Mens istapper gjerne faller rett ned, nærme husveggen, vil takras med snø, som også kan ta med seg istapper eller isklumper falle ned litt lenger ut på fortauet. Hvor langt er avhengig av takets vinkel. Det er altså ikke nødvendigvis trygt å gå helt ytterst på fortauet heller; det vil være avhengig av hvor bredt det er.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Folk skal være oppmerksom på at det er forbundet med fare å bevege seg på fortauet. Det er det de skiltene sier, påpeker Smith.

Istapper er ikke bare farlig, det er også et sykdomstegn: Dette sier istappene om boligen din.

På eget ansvar

Direktoratet for Sikkerhet og Beredskap (DSB) har ikke sett nærmere på hvor det er trygt å gå, men anerkjenner problemstillingen. For dersom man går i en trafikkert gate, kan det være vanskelig å gå ut i veien, selv om snølasten på taket ser faretruende stor ut. DSB henviser til Trafikketaten som har ansvar for kontroll, og eventuelt dele ut bøter til dem som ikke fjerner snø fra tak.

- Hver og en må vurdere om det er trygt å gå på fortauet selv, når de ser et slikt skilt, sier Vigdis Johansen i Trafikketaten til DinSide. - Går man på fortau der det er satt opp varsel om rasfare og man ser at det kan rase fra taket, må man gjøre sine egne vurderinger. Jeg ville gjerne gått over på andre siden av gaten.

Hva hvis dette ikke er mulig?

- Man må gjøre sine egne vurderinger. Velger man å gå på fortauet går man på eget ansvar, og kan risikere å få noe i hodet.

Tidobler boten for farlige tak

Flinkere til å fjerne snø

Ifølge Johansen har gårdeiere blitt flinkere til å fjerne snø og istapper.

- Vi ser at enkelte gårdeiere har vært mye flinkere til å rydde takene sine i år enn i fjor. Jeg tror det er en kombinasjon av økningen av gebyr, og den hendelsen som var i fjor vinter.

Les mer på Vg.no: Mann alvorlig skadet av isklump

Selv om gårdeiere har blitt langt flinkere til å henge opp skilt, holder det ikke å kjøpe et skilt på begynnelsen av sesongen.

- Vi er veldig opptatt av at man ikke bare henger opp skiltet i November måned, og lar dem henge til mai, slik noen gjør, sier Smith.

Nå er det kommet en syvdagersregel, det vil si at det kan bare henge i 7 dager fra det ble tatt opp. Ellers får man lett en ulv-ulv-effekt. Det er heller ikke holdbart å bare sette opp et skilt, man må også fjerne istapper og snø fra tak, presiserer Smith.

Ønsker du avviser? Dette kan kjøpes gjennom rasfare.no eller takras.no