Sag fra Bosch med ekstra langt uttrekk. Foto: Produsenten
Sag fra Bosch med ekstra langt uttrekk. Foto: ProdusentenVis mer

Hvor bredt skal du sage?

Skal du kjøpe gjærsag? Sjekk hvor bredt den kan sage, men det er også andre viktige ting å passe på.

Når du har tatt skrittet fra å ha en verktøykasse som inneholder noen tilfeldige skrutrekkere og tenger, hammer og sag, er tiden inne for å ta skrittet over i den elektriske verden. Det første man kjøper er som regel en drill, og man opplever en helt ny verden når man skal bore og skru.

Det neste elektriske verktøyet man kjøper er gjerne en elektrisk sag, og det mest praktiske er gjerne en kapp/gjærsag. Den er perfekt til å kappe lister og bord, reisverk og lettere plank, og kan også kappe parkett og laminat.

Men hva slags sag skal man kjøpe? Hvilke egenskaper er viktige?

To typer sager

Det finnes to typer sager, med en viktig forskjell. Den rimelige, lette og enkle typen uten uttrekk og de mer avanserte med kraftig konstruksjon og uttrekk med sleide som du får helt opp i proff-sjiktet.

Sag med uttrekk har flere bruksområder. Foto: Produsenten
Sag med uttrekk har flere bruksområder. Foto: Produsenten Vis mer


Sleiden gjør at du kan sage mye bredere materialer, siden hele saghodet med motor og sagblad sitter på en uttrekkbar sleide. Du trekker bare saghodet ut så langt du trenger og legger den ned og skyver den innover når du skal kappe brede materialer.

Hvis saga ikke har sleide kan du bare sage det bladet rekker over, og det blir da listverk, reisverk og relativt smale bord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sag uten uttrekk egner seg til enkle kappejobber. Foto: Produsenten
Sag uten uttrekk egner seg til enkle kappejobber. Foto: Produsenten Vis mer


Les vår test av Bosch PCM 7s

Dimensjoner

Har du behov for å sage materialer i grove dimensjoner må du sjekke to viktige ting:

- Diameteren på sagbladet
- Lengden på uttrekket

Diameteren på sagbladet avgjør hvor tykke materialer du kan sage, men konstruksjonen varierer mellom modeller og produsenter. Selv om bladdiameteren er den samme, kan det være noen millimeters forskjell, avhengig av plasseringen av sagspindelen, dimensjonene på innfestningen av bladet og sagdybden.

Vår erfaring er at det sjelden oppgis nøyaktige mål for dette, slik at du faktisk må sørge for å få målt dette selv.

Lengden på uttrekket er ofte oppgitt i spesifikasjonene, men effektiv sagbredde er ikke alltid nøyaktig oppgitt. Det kommer an på diameteren på sagbladet og lengden på sleiden, men også plasseringen av bladets senter. Også hær må man ofte fram med tommestokken.

Den største sagbredden vi har sett hittil finner vi på den nye saga fra Bosch, GCM 8 SJL, som klarer 312 millimeter.

Sagbladet

Skal du sage fotlister og annet som må være nøyaktig og ha et fint snitt, må du ha et sagblad med et større antall fine tenner. Ofte leveres enkle sager med sagblad som har få og store tenner, som bare fungerer bra til å kappe reisverk og bord.

Det kan være gunstig å kjøpe med et ekstra blad for finsaging. Det brukes ikke bare til lister, men også når du skal kappe for eksempel parkett eller plastprofiler.

Sagblader med fine eller grove tenner, til hvert sitt bruk. Foto: Produsenten
Sagblader med fine eller grove tenner, til hvert sitt bruk. Foto: Produsenten Vis mer


Støtter og anlegg

De fleste kapp/gjærsager har støtter for arbeidsstykket, men de rekker vanligvis ikke langt utover fra saga. Noen produsenter har løse klosser som kan festes i saga eller legges løst under lengre arbeidsstykker. Det kan fungere bra når saga brukes på gulvet og det er gulvplass til støtten for arbeidsstykket.

Et godt alternativ er et stativ til saga, med støtteruller som kan justeres i bredden. Disse fåes i utgaver som passer til alle typer sager eller til produsentens eget utvalg av sager.

Et stativ til saga gir bedre støtte og arbeidsstilling. Foto: Produsenten
Et stativ til saga gir bedre støtte og arbeidsstilling. Foto: Produsenten Vis mer


Skal du sage på langs? Sjekk denne!

Pass på øyne og fingre!

Sørg også for god beskyttelse av øyne og fingre. Sikkerhet er viktig og en sag kan kappe en finger på en brøkdel av et sekund. Sørg for at arbeidsstykket har god støtte og at det er sikker avstand mellom blad og hender.

Verneutstyr er viktig! Foto: Produsenten
Verneutstyr er viktig! Foto: Produsenten Vis mer


Bruk alltid briller og hansker!