Gorenjes nye tørketrommel Sensor IQ er den første med antiallergiprogram.  Foto: GORENJE
Gorenjes nye tørketrommel Sensor IQ er den første med antiallergiprogram. Foto: GORENJEVis mer

Hvitevarene som hjelper deg med pollenallergi

Du kan ikke vaske bort allergien, men disse hvitevarene kan hjelpe litt.

Pollenallergi? Sesongen er snart ordentlig i gang, og ifølge pollenanalytiker Hallvard Ramfjord, seniorforsker i Astma- og Allergiforbundet (NAAF), kan også ikke-allergikere få reaksjoner de neste dagene, melder NRK.no. For de aller fleste pollenallergikere betyr det rød nese og rennende øyne, og hyppige turer til lege og apotek de neste ukene.

Lindring for pollenplager kan også komme fra uventet hold. Kanskje har du allerede hjelpemidler hjemme som du ikke visste om? Vi har sett nærmere på hvitevarer som skal hjelpe deg å bli kvitt pollen.

Vaskemaskin og tørketrommel

Big-in-Combo vask og tørk med anti-allergiprogram fra LG.  Foto: LG Electronics
Big-in-Combo vask og tørk med anti-allergiprogram fra LG. Foto: LG Electronics Vis mer


Gorenjes nye tørketrommel SensorIQ skal eliminere rundt 95 prosent av de allergenene som fremdeles sitter i klærne etter de har vært i vaskemaskinen. Tørketrommelen ioniserer luften, og dette skal rense og fjerne partikler. Det kan også brukes på klær eller produkter som ikke kan vaskes. Ifølge produsenten er dette verdens første anti-allergiske tørketrommel. Pris er foreløpig ikke fastsatt.

LG Electronics har en kombinert vaske- og tørketrommel med anti-allergiprogram, men det er et vaskeprogram.

– LGs nye vaske- og kombimaskin Big-in Combo med True Steam har egen allergifunksjon, som fjerner støvmidd, dyrehår og pollen, forteller Sebastian Bengtsson.

Maskinen kan vaske 12 kg og tørke åtte kg (vekt i opprinnelig tørr tilstand), det vil si at den er stor nok til å ta de fleste dyner og puter. Veiledende pris på maskinen er 12.990, avhengig av farge. Stål og hvit er i butikk i juni, mens ønsker du en rød maskin må du vente til høsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vaskeprogrammet med anti-allergi finnes forøvrig på alle LGs nyere vaskemaskiner med True Steam dampteknologi.

Les mer om hva du kan gjøre med damp hjemme

Varmepumpe

LGs varmpeumpe Nordic Inverter ble lansert i høst, og gikk rett til topps i svensk test i mars i år. Foto: Per Ervland
LGs varmpeumpe Nordic Inverter ble lansert i høst, og gikk rett til topps i svensk test i mars i år. Foto: Per Ervland Vis mer


Flere varmepumper er utstyrt med pollen-filter. Det vil si at de renser luften for pollen mens de varmer den opp. Dette gjelder luft-luft-varmepumper,

LGs nye varmepumpe Nordic Prestige skal filtrere ut opp til 99 prosent av pollen, ifølge selskapet. Prisen er cirka 24.000 kroner. Du får også varmepumper med pollenfilter fra blant annet Panasonic, som ved hjelp av e-ion-filtre skal fange opp 99,9 prosent av alle partikler i luften.

Merk at pollen kan stoppe til og ødelegge varmepumpen om du ikke er flink til å rengjøre filtre. Vanligvis anbefales det å rense støvfiltrene hver tredje til fjerde uke på odrinære luft-luft-varmepumper, men i pollensesongen bør du øke frekvensen. Les mer om rens av varmepumper.

Alt om varmepumper på DinSide

Luftrenser

KenkoAir luftrenser er den eneste som er anbefalt av NAAF. Foto: Nikken
KenkoAir luftrenser er den eneste som er anbefalt av NAAF. Foto: Nikken Vis mer


Flere produsenter har ulike luftrensere som skal hjelpe på pollenplagene. Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) anbefaler KenkoAir Purifier til 4.300 kroner.

Vi har testet luftrenseren Wilfa REN S AP-4. Redaksjonens pollenallergiker hadde luftrenseren noen dager i stuen, og et par uker på soverommet, og konklusjonen er klar: Nesen var like tett og øynene rant like mye da luftrenseren sto i stuen, men plagene på natten ble noe redusert med luftrenseren på soverommet.

Støvsuger

Electrolux UltraOne-støveusger har HEPA-13-filter. Foto: Electrolux
Electrolux UltraOne-støveusger har HEPA-13-filter. Foto: Electrolux Vis mer


Mange anbefaler å holde vinduer lukket, men man må lufte litt innimellom, og da kommer pollenet inn. La det legge seg, før du støsvuger det bort med en støvsuger med HEPA-filter.

– Gode støvsugere har filtre der pollenstøv ikke skal gå gjennom, men selve utblåsingen av luft fra støvsugeren vil virvle opp støv. Man skal absolutt ikke feie gulv, det er det verste man kan gjøre, sier Johan Mattsson i Mycoteam i en pressemelding.

Se etter HEPA-filter når du skal velge støvsuger. Jo høyere HEPA-filterklassifisering, dess høyere filtrering. HEPA 10-filter skal ta 85 prosent av de luftbårne småpartiklene mens et HEPA 12-filter siler ut 99,5 prosent. Det beste per i dag er HEPA 13-filter, som skal filtrere ut 99,95 prosent.

Denne støvsugeren ble best i test