Hvilket juletre skal du ha?

Skal du ha plast eller ekte juletre i år?

På Norsk gran vokser grenene lett oppover.  Foto: Colourbox.com
På Norsk gran vokser grenene lett oppover. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er snart tiden inne for å bestemme seg. Skal du gå for plast, eller blir det den tradisjonsrike julegranen som får pryde stua i år? Eller er du en av de to prosentene som velger furu?

Stem på din favoritt nederst!

Det ligger i norsk tradisjon å ha ekte vare. Det første juletreet vi vet om her til lands ble registrert i Christiania i 1822, men det er ikke usannsynlig at vi brukte julegranen før den tid også. Hos Norsk Pyntegrønt Forsøksring, bindeledd mellom juletreprodusenter og forskningsmiljøet, er det naturlig nok ekte vare som gjelder. Og nordmenn velger gran:

- I Norge produserer vi norsk gran, nordmannsedelgran og fjelledelgran. Det er også et par andre grantyper og furu, men det er forsvinnende lite av dette som selges - så smått at det nesten ikke vises i statistikken, sier Steinar Haugse, daglig leder i Pyntegrønt Forsøksring, til DinSide.

Julenisse i år? Vi har testet nissedrakter

Går for edelgran

For mange er juledrømmen å hugge treet selv.  Foto: Colourbox.com
For mange er juledrømmen å hugge treet selv. Foto: Colourbox.com Vis mer


Og de fleste av oss velger en variant av edelgran. - I 1998 solgte vi 90 prosent norsk gran, men nå ligger denne andelen under 40 prosent. Både nordmannsedelgran og fjelledelgran selger godt, sier Haugse. Furutrær er mer marginalt, rundt to prosent valgte furu i fjor.

Noe som er litt spesielt for Norge og Skandinavia er, ifølge Haugse, at vi gjerne velger smale trær.

De vanligste juletretypene:

Nordmannsedelgran kjennetegnes av fin mørkegrønn farge på barnålene. Den har en litt flat grenvinkel som gjør at det er en god struktur i treet, og har godt synlige grenkranser. Stort sett duftfri.

Fjelledelgran er mye mer smaltvoksende, og tar ikke så stor plass. Det har også en veldig aromatisk duft, og et vidt fargespekter - kommer i alle nyanser fra grønt til blålig. Grenvinkelen er litt mer reisende, som gjør at treet ser tettere ut, men mister litt av strukturen.

Norsk gran Lukter godt og sterkt, har reisende grenvinkel og er en smal tresort. Vanlig gran har en litt annen type nålefeste enn edelgranenene og drysser mer, men ifølge Haugse skal nålene sitte på til 13. dag jul, dersom du steller det riktig.

Vi tar også med furu som er en klar favoritt i mange hjem på grunn av den gode furunålduften. Furu holder også godt på nålene. Grenene vokser oppover, og har ofte en mer assymetrisk form enn grantrær.

Slik holder du treet friskt hele julen

Juletre til den trangbodde

Har du ikke plass til juletre?

Vi fant den perfekte løsningen hos Mester Grønn: Små juletrær plantet i potte, cirka en meter høye.

Trærene kan plantes ut i januar, eller du kan sette det ut i en krukke, og ta det inn igjen til neste år.

Pris: 300 kroner.


Ifølge Haugse er det aller beste du kan gjøre for juletreet ditt å sørge for at det får tatt opp nok vann.

Noen sverger til varmt vann, noen bruker sukker, men det viktigste er at treet har en fersk snittflate når det først kommer i vann, og at du passer på at det ikke går tomt for vann. Du bør sage av minst 2-3 cm av treet før du setter det i foten, og jo raskere du får treet i juletrefoten, jo bedre.

Gjør du dette skal det holde seg friskt, og nålene sitte på, helt til 13. dag jul.

Les også: Slik unngår du at juletreet drysser

Prisen på et juletre varierer ettersom hvilken type tre du velger, hvor stort du vil ha det, og hvor du kjøper det. Norsk Pyntegrønt Forsøksring har satt en anbefalt pris på 450-600 kroner for juletrær i ordinær størrelse, men prisen for en edelgran i stuestørrelse kommer gjerne opp i 650 kroner.

Plasttrær får du fra rundt 250 kroner og oppover, avhengig av størrelse.

Plast mer praktisk

Stem

Hvilket juletre skal du ha i år? (Avsluttet)
Edelgran(37%) 573
Plast(28%) 436
Vanlig gran(25%) 391
Furu(5%) 77
Minijuletre(4%) 67
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Til tross for autensiteten og miljøgevinsten ekte trær kan ha, er det ikke tvil om at det er mange fordeler ved å velge plasttrær. Det er endel som er allergiske mot juletrær, og for dem er også plasttrær et klart valg, men hovedargumentet for mange er nok holdbarheten.

Du slipper å koste opp granbar hele julen, for plasten holder seg mer eller mindre på treet. Du trenger ikke vanne det, eller passe på det for at det skal holde seg friskt og raskt. Samtidig er det lett å sette opp og ta ned. Godt for deg som bor i femte etasje i et leilighetskompleks, og som ikke synes det er så lett å bli kvitt granen.

Og til slutt: med mindre du kjøper nytt plasttre hvert år, sparer du en del kroner på å velge et gjenbrukstre.

Les også: Sjekk om du må kaste juletreet

Naturlig bedre for miljøet

Snorre Sletvold
Snorre Sletvold Vis mer


Ifølge Norges Miljøvernforbund er det imidlertid mer miljøvennlig å velge ekte juletrær. Nestleder Snorre Sletvold sier det er mest gunstig å velge et ordentlig tre, men han ber likevel nordmenn tenke seg om før de kjøper julegranen.

- Man trenger jo ikke kjøpe trær som kommer langveis fra, som er dyrket langt nede i Europa. Kortreiste produkter er det som er klimavennlig, sier Sletvold.

Og om du har mulighet bør du gjøre alt selv.

- Har man hytte eller gårdsbruk vil jeg anbefale å dyrke og hogge tre selv, sier han.

Pyntegrøntringens nettsider er det en fylkesvis oversikt over de ulike selvhogstilbudene.

Les også: Giftig førjulskos

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer