Hvilket champagneglass bør du velge?

Her er det mange som trår feil.

Utallige varianter, men se etter tulipanformen på champagneglasset. Foto: Produsenten/DinSide
Utallige varianter, men se etter tulipanformen på champagneglasset. Foto: Produsenten/DinSide Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Champagne. Musserende vin fra Champagne-regionen i Champagne-Ardenne i Frankrike, er for mange som ikke er en alen lange, et fast innslag på 17. mai-frokosten.

Noen går kanskje for de litt rimeligere variantene som prosecco, cava eller cremant, men felles er uansett den gylne fargen og de lekende boblene som vi serverer i høye, tynne trompetformede stettglass. Eller var det lave, vide stettglass, etter sigende modellert etter brystene til Napoleon Bonapartes elskerinne Josephine?

Riktig svar er: Ingen av delene.

Tulipanform

SLIK SKAL DET GJØRES:– Det perfekte champagneglasset er høyt og elegant. Det lar boblene fra champagnen reise opp langs de lange, smale, sidene på glasset, i tillegg til å la både champagnens farge og den boblende forestillingen som utspiller seg skape en følelse av luksus og forventning, sier Lesia Zuk, kreativ direktør i Rosendahl Design Group, som også omfatter Holmegaard som står bak dette glasset.
SLIK SKAL DET GJØRES:– Det perfekte champagneglasset er høyt og elegant. Det lar boblene fra champagnen reise opp langs de lange, smale, sidene på glasset, i tillegg til å la både champagnens farge og den boblende forestillingen som utspiller seg skape en følelse av luksus og forventning, sier Lesia Zuk, kreativ direktør i Rosendahl Design Group, som også omfatter Holmegaard som står bak dette glasset. Vis mer


Det er selvfølgelig ikke forbudt, og du får ikke bot om du serverer champagnen i lave, såkalte "coupes". 17.mai-tørste gjester kommer nok til å drikke champagnen de får servert uansett hvilket glass de får den i.

Men. Det er totalt bortkastet å bruke penger på å kjøpe god og dyr champagne til gjestene dine - eller deg selv - om du ødelegger den ved å servere den i feil glass. For riktig glass er viktig for å få glede av blant annet den aromaen som skiller god champagne fra en billig cava.

– Et godt champagneglass er et høyt og smalt vinglass som går utover - og så smalner innover igjen. En høy, smal, tulipanform, fortalte sommelier, restaurantør, og vinglasskonsulent Toralf Bølgen DinSide i forbindelse med lanseringen av Odyssé-glassene fra Hadeland.

Er du klønete eller fester du veldig hardt, kan vi anbefale disse. De har knusegaranti.

Drikker du årgangschampagne er det spesielt viktig at glasset vies litt ut på midten, slik at aromaene skal komme til sin rett. Men det skader ikke å innarbeide gode glassvaner, selv om du har gått for en av de rimeligere variantene.

Når det er sagt, kan du også bruke dårlige glass for å kamuflere billig eller enkel champagne (eller vin). Billig cava (en type spansk musserende) serveres gjerne i såkalte coupes, de vide, flate stettglassene. Det kan være med på å kamuflere aroma du ikke har lyst til å få med deg.

– Helt bortkastet

Georg Riedel, ellevte generasjon fra vinglassprodusenten med samme navn, mener det er sløseri å bruke penger på god vin, dersom man ikke investerer i ordentlige glass å drikke den av.

– Det er helt bortkastet å servere god vin i dårlige glass. Har du dårlige glass, kan du like godt kjøpe billigvin, påstår Riedel. – Tenk på glasset som et verktøy. Et verktøy som hjelper deg til å få mest mulig ut av vinen, og å lære mer om den.

Les mer: – Pris og utseende på vinglasset har ingen ting å si. Det er glassets egenskaper som teller.