Kvalitet på stekepanne

Hvilken stekepanne bør du velge?

Kjøpe ny stekepanne? Sjekk disse tipsene.

FLERE VALG: For å velge stekepannen som passer best for deg og din husholdning, er det først og fremst to faktorer du bør ha klart for deg. Få gode eksperttips i artikkelen under. Foto: NTB Scanpix.
FLERE VALG: For å velge stekepannen som passer best for deg og din husholdning, er det først og fremst to faktorer du bør ha klart for deg. Få gode eksperttips i artikkelen under. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Om den gamle stekepannen har begynt å slippe belegget, buet seg eller stadig brenner fast maten, er det på tide å bytte den ut med en ny.

Men når markedet bugner av ulike typer stekepanner, er det ikke så lett å vite hvilken man skal gå for. For hvilken stekepanne er egentlig best?

Ekspertene svarer her.

Hva er ditt viktigste behov?

Før du går til innkjøp av ny stekepanne er det én ting du bør ha helt klart for deg: hva er ditt viktigste behov?

- Still deg kontrollspørsmål; hvor ofte, og hvor mange skal du lage mat til? Er man én i husstanden så velger man en mindre panne, råder Christer Fosberg, salg -og produktsjef hos Jernia.

Du bør altså velge en stekepanne til ditt bruk. Det beste resultatet får du ved å velge panne etter hva du skal lage; non-stick til egg, støpejern til biff eller en pannekakepanne til pannekakene, tipser Fosberg.

Dette fremhever også Gry Egenes, commercial manager ved Le Creuset Scandinavia:

- Tenk over hvilke råvarer du hovedsakelig tilbereder, samt porsjonsstørrelsen. Det er stor forskjell på hvor høy temperatur de ulike råvarene tilberedes med, og ikke alle stekepanner tåler veldig høye temperaturer uten å bli ødelagt over tid, sier Egenes.

For eksempel er støpejernspanne velegnet til steking ved høy temperatur, og du vil oppleve stor forskjell på kvalitet dersom du steker biff i støpejernspanne i stedet for i en non-stick-panne, hevder hun.

- Non-stick-panner er ideelle til matlaging ved lav og middels varme. Samtidig er det viktig å velge riktig størrelse på stekepannen - den bør ikke være for stor eller for liten, sier Egenes videre.

Pris versus kvalitet

Fosberg har også følgende tips:

  • En stekepanne som er lett å rengjøre, og som reduserer sjansen for at maten setter seg fast, er en panne med non-stick-belegg. Denne er fin til hverdagsbruk.
  • Er du ute etter en god biffpanne som tåler høy temperatur, og som varer lenge, vil støpejernspanne være et godt valg.
  • En restaurant-panne i rustfritt stål tåler det meste.

Kvalitet og pris henger også sammen, ifølge Fosberg.

- God kvalitet gir godt stekeresultat, en billigere variant gir ofte ujevn varme, og belegget i pannen kan gjerne gå fortere i stykker ved overoppheting. En dyrere panne har ofte tykkere bunn, som dermed gir bedre varmespredning, sier han.

Samtidig mener Fosberg at man i utgangspunktet bør ha en stekepanne til hvert sitt primære bruk.

Mest populære stekepanne

Det er stekepanner med non-stick-belegg som er mest populære blant forbrukerne, ifølge Marie S. Hansen, merkevareansvarlig hos Groupe SEB Norway AS.

- Det er uten tvil disse det selges mest av i Norge. Sannsynligvis fordi de er enklest å bruke og fordi rengjøringen er så lettvint. Non-stick-belegg gjør at man ikke trenger å bruke smør eller olje for å hindre at maten brenner seg fast, og det blir lettere å lage sunn, fettfattig mat hvis man ønsker det, sier Hansen til Din Side.

- Det er likevel ingenting i veien for å bruke smør eller olje for smakens skyld, og bruk av fettstoff under stekingen påvirker i seg selv ikke levetiden på belegget, legger hun til.

Også Fosberg kan fortelle at de selger mest av aluminiumspanner med slitesterkt non-stick-belegg.

- Disse blir raskt varme, noe som sparer tid og energi i hverdagen. Men vi ser også en økning i salg av stekepanner med et bærekraftig budskap hvor det er brukt resirkulerte materialer, sier han.

Egenes mener at non-stick-panner er gode til allsidig matlaging, samtidig som det er det mest økonomiske valget når du skal ha en hverdagspanne.

- Trygt å bruke

Mange forbrukere lurer samtidig på om non-stick-belegg i stekepanner er trygt. Denne bekymringen stammer vanligvis fra den tidligere bruken av materialet PFOA, som fra 1. juni 2014 ble forbudt å produsere, importere, eksportere og omsette, opplyser Hansen.

- I dag brukes i stedet materialet PTFE (Poly-Tetra-Fluor-Eten), som er en type plast. PTFE binder seg nesten ikke med noen andre stoffer og er svært bestandig mot både syrer og baser. Disse egenskapene gjør at PTFE er perfekt å bruke i blant annet stekepanner.

- PTFE reagerer ikke kjemisk med verken mat, vann eller rengjøringsmidler. Det er derfor anerkjent som harmløst av offentlige helseforetak i Europa og i USA. PFOA og PTFE er altså to helt ulike materialer, som ikke må forveksles, understreker hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!