Hvilken middagspose bør du velge?

Vi har testet middagsabonnementer, og det er stor forskjell på pris og kvalitet.

Det er gøy å pakke ut middagskassene fra Kolonihagen. Det er rett og slett matlyst på boks.  Foto: Elisabeth Dalseg
Det er gøy å pakke ut middagskassene fra Kolonihagen. Det er rett og slett matlyst på boks. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vet du hva du skal ha til middag i dag? Eller er det noe du må finne ut på vei hjem fra jobb, eller over frysedisken i butikken?

De siste årene har det kommet flere middagshjelpere på banen. De bestemmer hva du skal lage, handler for deg, og leverer alt på døren. Du får alle ingrediensene du trenger, og oppskriftene ligger heftet ved.

Vi har tidligere sett på prisen: Hvor mye det koster deg å få andre til å handle for deg, annen hver uke i et halvt år. Men prisen er bare halve opplevelsen. For hvordan er maten? Er det gode råvarer? Er det lett å lage maten?

Vi har testet!

Slik testet vi:

Vi har bestilt levering fra de fem ulike leverandørene, og laget middager fra to kasser. Vi har sett på kvaliteten av råvarene, variasjon i retter, om de er enkle eller vanskelige å lage, hvor mye det koster per porsjon - og hvor mye det koster i forhold til å lage middagen selv. I tillegg til at vi har laget og smakt oss igjennom de ulike middagsabonnementene, har TV-kokk Lise Finckenhagen sett på menyene for TV2 Hjelper deg. Merk at vi har testet på litt forskjellig tidspunkt, og derfor har fått tilsendt ulike menyer fra de forskjellige leverandørene. Under har vi tatt med noen av Finckenhagens kommentarer.

Les også: Coop vi begrense matsvinn, men er selv en del av problemet

Bestilling og levering

Bestilling og levering av de ulike pakkene gikk stort sett smertefritt. Alle leverandørene lot oss bestille på nett, og det gikk også greit å avbestille, enten på nett, eller ved å sende en mail. Det var noen forskjeller i leveranse. Hos Kolonihagen kunne vi velge om vi ville ha levering hver uke, annenhver uke, hver tredje uke eller hver fjerde uke, mens Middagsposen kun leverer annenhver uke.

Vi har ikke bestilt poser til noen vanskelige lure-adresser, likevel var det noe småkluss med leveringen et par ganger. Én gang gikk budet fra Middagsposen før vi rakk å åpne, og budet fra Middagshjelpen gikk seg litt bort. Det ble imidlertid raskt fikset. Og da vi var litt sene hjem uken etter, ringte budet fra Middagsposen, og sto og ventet på oss i ti minutter.

Hvordan er råvarene?

Noe av det vi har vært skeptisk til med et middagsabonnement er selve råvarene. Noen oppgir at de har fine kvalitetsleverandører, andre vet vi ingen ting om. Og hva med grønnsakene? Er de fine og faste, eller slappe i fisken? Og velger de de gode klasetomatene, eller får vi de smakløse oransje som er billigst?

Her er det stor forskjell: Kolonihagen leverte fantastisk kvalitet i alle ledd, mens Godtlevert.no skuffet oss flere ganger. Det hjelper heller ikke alltid å bruke kvalitetsleverandører om man velger feil produkt, slik som kyllingstrimlene fra Stange vi fikk fra Godtlevert.no. Godtlevert.no har forøvrig besluttet å droppe kyllingstrimler i sine pakker i etterkant av vår test.

Skulle du få dårlige råvarer er alle firmaene klare: Klag! Noen kjører ut nye og bedre, eller så får du kreditert til neste levering.

Les alle våre tester av ferdigmat

Slik var menyen

Menyene var i stor grad varierte på papiret: en fiskemiddag, en kjøttmiddag og en litt enklere middag som suppe, omelett eller liknende. Det vi sitter igjen med etter å ha latt andre bestemme middagsmenyen for oss i et par måneder er et gjennomgående fravær av rå grønnsaker og salat, i tillegg til fullkornsalternativer. Pluss til middagshjelpen som ikke bare leverte vanlig pasta, men også fullkornspasta og lett-variant av crème fraiche. Fra Godtlevert ble vi bedt om å bruke 1,5 dl majones til en texmexslaw for to personer (vi jukset litt og blandet ut med litt yogurt naturell), og brukte i tillegg langt mindre saus enn det som sto i pakken.

Det største fettsjokket kom nok uansett fra Middagsposen, som sendte med en 0,6 dl kartong med kremfløte som skulle brukes i maten. Nå er vi ikke motstandere av å bruke fett i mat, eller å spise vanlig pasta eller ris, men i hverdagsmaten pleier vi å moderere det litt, og velge sunnere alternativer som fullkornspasta og matfløte.

Et annet spørsmål er om det er nok mat. Vi fikk, uten unntak, rause porsjoner, og det var ofte mat igjen - riktignok ikke så mye ferske råvarer, men det var gjerne både fløte (for eksempel da vi fikk en kartong på seks desiliter med kremfløte fra Middagsposen) og tørrvarer som ris og pasta igjen da uken var omme.

Alle resultatene:

image: Hvilken middagspose bør du velge?

Slik vurderte vi de ulike posene. Les mer om hver enkelt under:Kolonihagen

Kolonihagen: Det er gøy å lage mat som ser slik ut. Foto: Elisabeth Dalseg
Kolonihagen: Det er gøy å lage mat som ser slik ut. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Matkassen fra Kolonihagen var en soleklar vinner. Dette var matlyst fra første øyekast. Råvarene var ferske og gode, menyen delikat, det var lett å lage, og en fin kombinasjon av klassiske retter og nye vrier vi ikke hadde smakt før. Dette var også en av de rimeligste middagene per porsjon. Oppskriftskortene var lekre, og kommer ferdig hullet for dem som ønsker å ta vare på dem i en perm.

– Her får du økologisk mat du vet hvor kommer fra. Det er ikke det at dette smaker revolusjonerende mye bedre enn de andre leverandørene, men helhetsinntrykket er veldig, veldig bra. Dette er ukomplisert, ujålete, reint og ærlige middager. Dette er kjempebra. Terningkast seks, avslutter tv-kokk Lise Finckenhagen.

Som en bonus er så mye som mulig økologiske råvarer. Dessverre for mange leverer Kolonihagen kun på utvalgte adresser i Østlandsområdet.

image: Hvilken middagspose bør du velge?


Pris: 765 kroner (3-dagers middagskasse til 2 voksne og 2 barn)
Leverer til: Oslo, Drammen, Fredrikstad, Fettsund, Lillestrøm, Jessheim, Akerhus, Nesodden

Terningkast: 6

Middagshjelpen.no

Ny favorittoppskrift fra Middagshjelpen: Tzatziki med grønt eple i stedet for agurk.  Foto: Elisabeth Dalseg
Ny favorittoppskrift fra Middagshjelpen: Tzatziki med grønt eple i stedet for agurk. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Middagshjelpen imponerte også med råvarer: Her var kjøtt fra anerkjente leverandører, og fine og friske grønnsaker - med unntak av en liten overdose gulrotsalat den første uken, som resulterte i tre dager med samme salat.

– Utgangspunktet er meget bra. Det som da blir så synd er at oppskriftene ikke tar vare på råvarene og løfter dem frem, sier Finckenhagen.

image: Hvilken middagspose bør du velge?


Pris: 799 kroner (5 middager til 2 voksne)
Leverer til: Oslo, Akershus, Bergen, Hamar, Stavanger, Trondheim, Ålesund (og steder i nærheten av disse byene).

Terningkast: 5

Les hele testen av Middagshjelpen

Matfryd.no / Matenerklar.no

God og smakfull fiskesuppe fra Matfryd.  Foto: Elisabeth Dalseg
God og smakfull fiskesuppe fra Matfryd. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Disse to har slått seg sammen, og går nå offisielt under navnet Matfryd.no (til tross for at posen vi fikk var merket med Matenerklar.no). Maten var enkel å lage, og stort sett velsmakende. Vi stusset litt over den orientalske gryten med pasta og kjøttdeig i tomatpuré, men har fått en ny favoritt på repertoiret med limemarinert ovnsbakt kylling. Generelt sett kunne det godt smakt litt mer, men med litt egeninnsats (og ekstra krydder) er det et meget godt utgangspunkt.

– Dette er en variert, brukervennlig og oversiktlig meny med gode tips. Helt grei hverdagsmat for folk flest, sier Finckenhagen.

image: Hvilken middagspose bør du velge?


Pris: 749 kroner (4-dagers for 2 personer)
Leverer til: Bergen og omegn, Oslo, Drammen, Stavanger og Sandnes.

Terningkast: 4

Godtlevert.no

Godtlevert.no gjør mer enn de andre leverandørene: Her er ferdig oppkuttet potet og gulrot, samt fersk og ferdig indisk gryte. Foto: Elisabeth Dalseg
Godtlevert.no gjør mer enn de andre leverandørene: Her er ferdig oppkuttet potet og gulrot, samt fersk og ferdig indisk gryte. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Godtlevert.no er den leverandøren som gjør mest for deg. I tillegg til å planlegge menyen og handle, kutter de noen grønnsaker og vakumpakker dem, samt lager ferdig sauser som tar lang tid. Vi trakk endel for at det var problemer med at flere av råvarene ikke holdt mål, og faktisk ikke kunne brukes, og vi ble skuffet over alt fettet og slintrene vi fikk med kyllingkjøttet. I etterkant har Godtlevert fortalt DinSide at de ikke lenger vil bruke kyllingstrimler i sine middagsposer, så det ser ut til at fremtidige middagsposeabonnenter vil få større kjøttbiter der de selv lettere kan kutte kjøttet slik de vil ha det.

– Jeg hadde nok forventet noe mer. Mer variasjon, mer spennende og bedre oppskrifter, mer gjennomgående retter og smaker, sier Finckenhagen.

Både Finckenhagen og DinSide har testet ekspressmenyen, den som skal være mest familievennlig. De har også en variant som skal være litt mer smaksutfordrende, uten at den koster mer.

image: Hvilken middagspose bør du velge?


Pris: 645 (3-dagers meny til 1-2 voksne)
Leverer til: Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold, Drammen, Kongsberg, Skien, Porsgrunn, Kristiansand og omegn, Stavanger, Sandnes og omegn, Haugesund, Bergen, Trondheim og omegn, Lillehammer, Gjøvik, Hamar, Molde, Ålesund og Karmøy.

Terningkast: 3

Les hele testen av Godtlevert.no

Middagsposen

Kremfløte og hvit pasta: Middagsposen-menyene føltes ofte litt usunne.  Foto: Eliasbeth Dalseg
Kremfløte og hvit pasta: Middagsposen-menyene føltes ofte litt usunne. Foto: Eliasbeth Dalseg Vis mer


Middagsposen var den leverandøren som skuffet mest. Det var også den leverandøren med de menyene som føltes minst sunne. Eksempelvis så er seks desiliter kremfløte til to middager til én familie i overkant mye. I tillegg skulle vi gjerne sett mer rå grønnsaker, salat, og mindre farsemat.

– Her betaler du for at noen handler for deg og bestemmer hva du skal spise, men helt ærlig, dette klarer du bedre selv, sier Finckenhagen.

image: Hvilken middagspose bør du velge?


Pris: 790 kroner (3-dagers middagspose til 2 voksne og 2-3 barn)
Leverer til: Østlandet (Oslo, Asker og Bærum, Lier, Drammen og områder rundt)

Terningkast: 2

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!