Hvilken megler er billigst?

Du kan spare 10.000 kroner på å velge riktig megler når du skal selge boligen din. Meglerprovisjonene varierer nemlig mye.

Jeg og samboeren skal selge leiligheten vår i Oslo, og kjøpe et nytt og større krypinn i samme by. I sommer testet vi hvilke lån bankene kunne gi oss. Nå har vi testet hva det koster å selge leiligheten.

Vi vurderer å selge den selv, men kan ikke ta noen avgjørelse før vi har en viss oversikt over hva meglerne faktisk skal ha for jobben. Vi er selvsagt klar over at det også handler om hvilken pris megleren oppnår for leiligheten. Det har vi ikke testet nå.

Flatt under millionen

En telefonrunde til landsdekkende eiendomsmeglerkjeder avslørte at meglerne ikke uten videre fortalte hva vi måtte betale for at de skulle selge leiligheten. Alle insisterte på at det var vanskelig å si noe før de hadde sett leiligheten, men de fleste fortalte likevel hvor mange prosent provisjon av salgssummen de tar for å gjøre jobben.

Provisjonen varierer en del, med seks prosentpoeng i forskjell fra billigste til dyreste megler. De fleste meglerne opererer med en flat prosentsats, men noen tilbyr en progressiv modell med én sats opp til prisantydning og en annen sats for den overskytende del av salgssummen.

Gjensidige Nor Eiendom bruker denne modellen dersom selgeren ønsker det, men med én sats opptil en million og en annen sats for det over millionen. DnB Eiendom bruker stigende provisjon, med opptil 10 prosent provisjon av alle kronene over verditaksten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tåkelegging

De andre utgiftene, som kommer i tillegg til selve provisjonen, fikk vi ikke uten videre informasjon om. Først da vi dagen etter ringte og spurte direkte om dette, lettet de på sløret. Og bak sløret dukket gebyrene opp, det ene etter det andre. Mange kom i form av "tilretteleggingsgebyr" og "etableringsgebyr" - og hva betaler vi for da?

- For en del meglere er disse gebyrene i praksis en ekstra provisjon. Noe av dette går likevel til å dekke faktiske utgifter, sier megler Ragnvald Caspari hos Postbanken Eiendom.

Som kunder hos eiendomsmeglerne vil vi gjerne vite hva vi betaler for, og det vet vi ikke med ulne gebyrer av denne typen.

Provisjon overalt

Åpenbart er det dessuten at en del meglere tar inn penger på å legge på prisene for annonsering i Aftenposten. Riktignok har de store kjedene rabattavtaler med avisa, men det alene forklarer ikke de store prisforskjellene på annonsering.

Prisene på visninger med en visningsassistent tilstede ligger på omtrent samme nivå. Det samme gjelder prisene på takst.

Notar skiller seg ut. Der kjøper du en såkalt markedsføringspakke. Denne har en fast pris, og du vet ikke prisen på hver av tjenestene som inngår i pakken. Med denne modellen er det slett ikke enkelt å vurdere pris i forhold til ytelse.

Prislandskapet er generelt såpass uoversiktlig at sluttsummen fort kan bli en helt annen enn det man opprinnelig forestilte seg.

- Det kan være vanskelig å orientere seg i dette markedet, sier Caspari.

Klikk på linken øverst til høyre i artikkelen for å se hvilken megler som er billigst.