Hvilken fyringstype skal du velge?

Her har du en liten guide.

<B>PEISKOS:</B> Vinteren er tiden for innekos, men for mange er det også tiden hvor en finner ut hva som er det beste fyringsalternativet i heimen. Foto: Colourbox.com
PEISKOS: Vinteren er tiden for innekos, men for mange er det også tiden hvor en finner ut hva som er det beste fyringsalternativet i heimen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppvarming må til, men den kan gjøre på mange måter. Forskjellige alternativer har kommet og gått, både på grunn av den tekniske utviklingen, kunnskapen om miljøutfordringene og ikke minst økonomi.

LES OGSÅ:

Det er ikke så lenge siden folk fyrte med koks i Oslo. Koks ble laget av kull ved tørrdestillering, hvor flyktige stoffer ble trukket ut av kullet under oppvarming uten lufttilførsel. Koks ble brukt i byer fordi det brenner rent med lite røyk, og lite aske blir igjen. Produksjonen av koks gir lysgass, en syntetisk gass som består av hydrogen, metan, etylen og CO. Denne er svært anvendelig, og ble brukt til matlaging og varmtvann i de tusen hjem. I dag er den i stadig større grad erstattet av naturgass der hvor gass fremdeles brukes.

Gassverksområdet ved hjørnet Storgata - Hausmanns gate (der Anker Studentboliger nå ligger)Dette bildet er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens Foto: Ukjent
Gassverksområdet ved hjørnet Storgata - Hausmanns gate (der Anker Studentboliger nå ligger)Dette bildet er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens Foto: Ukjent Vis mer

Gass er ett alternativ, men det finnes en rekke andre fyringstyper du kan velge mellom. Her har du noen av dem.

Ved, olje og parafin

Vedfyring er sjelden den viktigste fyringsformen for en husholdning, hvis man ikke har tilgang til ved fra egen skog. Prisen, volumet og håndteringen gjør at bruk av ved i hovedsak brukes til hyggelig tilleggsfyring.

Ved er også den fyringsformen med lavest energiutbytte i forhold til vekt, med en brennverdi på 4 kWh/kg og virkningsgrad på 0,6. Resten av varmen går opp i pipa.

Men fyringsolje og parafin er fremdeles svært utbredt både i små og store boenheter. Dette har mange årsaker, som den praktiske håndteringen og at det har vært et relativt rimelig alternativ tidligere.

Elektrisk er enklest

Prisutviklingen har derimot ikke vært gunstig for de som har satset på denne fyringsformen.

Brennverdien er høyere enn for ved, med 9,5 til 10 kWh per liter, men virkningsgraden ligger typisk mellom 0,75 og 0,9, avhengig av anleggets alder og konstruksjon. Resten går opp i pipa.

Den eneste energiformen som ikke veier noe og har optimal virkningsgrad er elektrisk fyring. Det er også den fyringsformen som er lettest og rimeligst å installere og vedlikeholde.

I tillegg er det den mest fleksible, med mange løsninger fra store fellesanlegg for vannbåren varme til små mobile rent elektriske ovner.

Er elektrisk fyring framtidens løsning?

Mye kan tyde på at i Norge vil elektrisk fyring i mange former være den beste løsningen for de fleste. Det har mange forklaringer.

Infrastruktur, effektivitet og lite vedlikehold er elektrisitetens store fordeler. I tillegg kan den produseres på mange måter ved å utnytte naturkreftene, uten å belaste miljøet annet enn visuelt.

Samtidig går varmepumpeteknikken i sine forskjellige varianter hånd i hånd med elektrisiteten, som gir et langt større varmeutbytte i forhold til den mengden strøm man må betale for.

Med nye materialer og teknikker vil produksjon av elektrisitet bli stadig billigere sammenlignet med alternativene, spesielt når kravene til miljøet blir stadig strengere.

Du finner mye informasjon om fyringsalternativer i denne enøkbrosjyren.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!