<b>TRADISJONSMAT:</b> Jo lettere mat, jo lettere akevitt bør du velge. Foto: FOODCOLLECTION / NTB SCANPIX
TRADISJONSMAT: Jo lettere mat, jo lettere akevitt bør du velge. Foto: FOODCOLLECTION / NTB SCANPIXVis mer

Hvilken akevitt serverer man til festmaten?

Maten er med på å bestemme hvilken akevitt du bør velge.

Når 17. mai-frokosten serveres er det mye norsk tradisjonsmat på bordet, men i glassene velger vi gjerne franske, spanske eller italienske bobler.

- Norsk drikkekultur er øl og akevitt, og disse er utviklet for å passe sammen med norsk tradisjonsmat, sier Ivan Abrahamsen, master blender og forsknings- og utviklingsdirektør i Arcus til Dinside.

Men hvilken bør du velge?

Slik holder akevitten ekstra lenge

Jo lettere mat, jo lysere akevitt

FETT: Til fenalår og spekeskinke anbefaler Ivan Abrahamsen at du velger en fatmodnet akevitt, med kraftig smak og høy alkoholprosent. Foto: ARCUS
FETT: Til fenalår og spekeskinke anbefaler Ivan Abrahamsen at du velger en fatmodnet akevitt, med kraftig smak og høy alkoholprosent. Foto: ARCUS Vis mer


Det er en rekke ulike produsenter og utgaver av akevitt, og det kan være lett å plukke med seg den samme flasken du også serverer til julemiddagen, men om den vil komme til sin rett, er avhengig av hva du har tenkt å servere.

- Som hovedregel anbefaler vi lette, klare akevitter med lav alkoholprosent til lette måltid. Jo fetere mat, jo sterkere kan akevitten være.

Akevitt må ha minst 37,5 prosent alkohol for å kunne kalles akevitt, men du får også akevitt med godt over 40 prosent.

Fatmodnete akvitter som er mørkere i fargen og tyngre på smak, er ofte blant de sterkere.

Abrahamsen anbefaler at du velger en lett, klar, kald dillakevitt sammen med lyst øl om du i hovedsak serverer sjømat og lette retter. Er det fetere, tyngre mat som spekemat som får spille hovedrollen, kan du gå for en tyngre, mer alkoholsterk akevitt med karvepreg.

- Velger du sild, er det greit med høyere alkoholprosent, men det bør fortsatt være en klar akevitt.

Tilpass temperaturen

ROMTEMPERERT: Halvor Heuch anbefaler at du serverer kraftig, fatmodnet akevitt i litt kjølig romtemperatur. Foto: Elisabeth Dalseg
ROMTEMPERERT: Halvor Heuch anbefaler at du serverer kraftig, fatmodnet akevitt i litt kjølig romtemperatur. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Mange legger akevitten i fryseren før de skal drikke den, men det kan ødelegge den gode aromaen. Hvilken temperatur akevitten bør holde, er avhengig av hvilken type du velger.

- Gode, fatmodnete akevitter er best romtempererte, sier Abrahamsen. Han mener du fint kan sette den på kjøkkenbenken.

Akevittnestor Halvor Heuch i Arcus har tidligere vært hakket strengere med romtemperatur-definisjonen:

– Når vi snakker om romtemperatur er det gjerne god, gammeldags romtemperatur som gjelder, 17-18 grader, har Heuch sagt til Dinside.

Har du ikke vintermometer tilgjengelig, har han en huskeregel på lager:

– La akevitten stå på benken eller i et skap - og så setter du den inn i kjøleskapet en halvtime før du skal servere den.

Dette er ikke helt ulikt sommelier Ken Canaiolo Engebretsens huskeregel for rødvin.

Lysere akevitter kan godt være kjøligere. Abrahamsen anbefaler 12-14 grader, men Eric Berntson i det svenske økologiske destilleriet Snälleröds har tidligere anbefalt Dinsides lesere å kjøle de aller letteste akevittene helt ned i åtte grader.

For å oppnå 12-14 grader kan du oppbevare flasken i kjøleskap og ta den ut en halvtime før du skal servere akevitten, og for åtte grader kan du ta den ut når du ber gjestene sette seg til bords.

Én bokstav kan utgjøre stor forskjell: Slik sjekker du kvaliteten på proseccoen

Tulipan- eller snapsglass?

Y-FORM til lett akevitt, ifølge Eric Berntson i Snälleröds. Foto: HÅKAN SANDBRING/SYDPOL.COM/SANDBRING.SE
Y-FORM til lett akevitt, ifølge Eric Berntson i Snälleröds. Foto: HÅKAN SANDBRING/SYDPOL.COM/SANDBRING.SE Vis mer


Det er ikke bare serveringstemperaturen som påvirker akevittsmaken. Hvilke glass du serverer den i, er også viktig for smaksopplevelsen.

For de kraftigste akevittypene er anbefalingen et noe forvokst cognacglass med tulipanform. Det som skiller gode akevittglass fra cognacglass, er at toppen er noe lenger. Dette på grunn av at akevitt har noe sterkere alkoholprosent enn cognac.

Har du ikke slike glass, kommer du langt med å velge tulipanformete cognac- eller likørglass i stedet for tradisjonelle snapseglass.

Har du gått for en lysere type, er det bare å finne frem de tradisjonelle y-formete akevittglassene. Dette er opprinnelig danske glass, og passer til den lysere akevitten som gjerne er inspirert av våre naboland.

Guide til akevittglass