Hvilke batterier skal brukes til hva?

Eksperten anbefaler oppladbare.

<b>MYE Å VELGE I:</B> Sjekk størrelse og type før du kjøper. Det kan dessuten lønne seg i å investere i oppladbare (med lader) om du må skifte batteriene ofte. Foto: SILABOB / SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
MYE Å VELGE I: Sjekk størrelse og type før du kjøper. Det kan dessuten lønne seg i å investere i oppladbare (med lader) om du må skifte batteriene ofte. Foto: SILABOB / SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svært mange ting vi bruker til daglig går på batteri. I noen produkter, som mobiltelefoner, er batteriet ofte integrert, slik at man i utgangspunktet ikke skal kunne byte det.

Men fortsatt er det mange bruksgjenstander du selv må bytte batteriet i når det er utbrukt. For eksempel røykvarslere, radioer og lommelykter.

Også elektriske tannbørster og barbermaskiner bruker ofte standardbatterier som må byttes ut eller lades opp ved jevne mellomrom.

LES OGSÅ: Huskeliste for batteribrukere

- Oppladbare er best

Det første du må ta rede på, er størrelsen. Trenger du AA, AAA, C, D 9 volts?.

Det neste du må ta stilling til, er om du vil ha engangsbatterier eller oppladbare. Hva gir best batteriøkonomi, og hvilken batteriteknologi er den beste for akkurat ditt produkt?

- Generelt kan vi si at oppladbare batterier gir best økonomi på sikt, selv om de representerer en større investering der og da, sier Tore Lervik hos batterileverandøren Altitec til Dinside.

LES OGSÅ: Her er de beste batteriene

Men ikke til røykvarslere

Det finnes imidlertid ett viktig unntak: Til røykvarslere anbefaler ikke Lervik at man bruker oppladbart.

BEST PÅ SIKT: Tore Lervik i batteributikken Altitec anbefaler oppladbart til alt unntak røykvarslere.  Foto: PRIVAT
BEST PÅ SIKT: Tore Lervik i batteributikken Altitec anbefaler oppladbart til alt unntak røykvarslere. Foto: PRIVAT Vis mer


- Det finnes oppladbare batterier som varer tre år i en røykvarsler. Men det beste er å bruke vanlige batterier, og bytte disse hvert år. Da får man også kontrollert dem jevnlig. Men den viktigste grunnen er likevel at de oppladbare batteriene lader seg så raskt ut at ikke alarmen rekker å varsle om at de bør byttes ut.

De fleste i dag bruker mobilen til å fotografere med. Men noen sverger kanskje fortsatt til en eldre, digitalt kompaktkamera som bruker standardbatterier.

- Oppladbare batterier er en fordel også her, fordi de leverer mer strøm i korte øyeblikk. Dette er en stor fordel når man bruker blits. De oppladbare batteriene gjør også at blitsen lader seg raskere opp igjen til neste bilde, forklarer Lervik.

Det finnes et utall batterityper og batteriteknologier der ute. Litium-Ion, Nikkel-etallhydrid (NiMH) er de du oftest støter på innen forbrukerelektronikk.

- En tommelfingerregel er å bruke den samme batteriteknologien som produktet ditt er beregnet for. Sjekk gjerne det gamle batteriet eller bruksanvisningen før du kjøper nytt. Hos oss er et bare å søke på produktet, så finer du riktig batteri.

LES OGSÅ: Hva betyr mAh på batterier?

Kast batteriet - ikke mobilen

Noen mobiltelefoner har batterier som er ment for å skiftes ut.

BYTTE: Har du en god, gammel mobil du ikke vil kvitte deg med, finnes det trolig et nytt batteri. Foto: HADRIAN / SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
BYTTE: Har du en god, gammel mobil du ikke vil kvitte deg med, finnes det trolig et nytt batteri. Foto: HADRIAN / SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


Andre, som de mest populære modellene fra Apple og Samsung, har batterier som produsenten ikke ønsker at du skal bytte ut selv.

- Stort sett kan alle som kan bruke en skrutrekker også bytte batteri i disse. Og det finnes batterier både til eldre telefoner og til alle de mest populære typene i dag, sier Tore Lervik.

Om batteriet på din relativt nye telefon begynner å bli dårlig, finnes det råd.

På nettstedet iFixit.comfinner du oppskrifter på hvordan du skifter batterier i flere av de mest populære telefonene, blant dem iPhone 5S, iPhone 6, og S5 og Samsung Galaxy S6.

Det er likevel viktig å være klar over at du kan glemme garantien om du prøver deg på noe slikt.

Flere batterisaker:
Batterier kan være brannfeller
- Femminutters-batteri er ikke ødelagt
Slik sparer du batteriet på mobilen

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!