Hver 8. uke holder

Sengetøyet trenger slettes ikke vaskes hver 2. uke, sier hygiene-lektor.

<b>SENGETØYVASK:</b> - Det holder å vaske sengetøyet hver 8. uke, ifølge den danske lektoren i hygiene, Anne-Grete Rasmussen. Foto: colourbox.com
SENGETØYVASK: - Det holder å vaske sengetøyet hver 8. uke, ifølge den danske lektoren i hygiene, Anne-Grete Rasmussen. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den danske avisen alive.dk som bringer nyheten om at du slettes ikke trenger å vaske sengetøyet hver 2. uke, som er det rådet de fleste nok har fått med seg.

Du sover ikke alene - ikke egentlig: Se hvem du deler seng med

Den danske lektoren Anne-Grete Rasmussen underviser i sunnhet og hygiene ved University College Sjælland, og har forsket mye på rengjøring i husholdninger, og miljø. Hun uttaler til alive.dk at man kan vaske sengetøyet sitt hver fjerde eller sjette uke, eller endog enda sjeldnere. Selv vasker hun sengetøyet sitt hver åttende uke, og sier til den danske avisen at så lenge man er ren når man legger seg, så kan du fint ligge lenge i det. Faktorer som hvor mye du svetter om natten, og eventuelle allergier kan imidlertid spille inn.

Hva med deg?

Hvor ofte skifter du sengetøy? (Avsluttet)
Hver 2. uke(26%) 688
En gang per måned(26%) 671
Hver 3. uke(16%) 414
Annenhver måned(13%) 335
Hver uke(11%) 284
Sjeldnere(9%) 226
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hvor ofte skifter du sengetøy? Stem i avstemmingen til høyre.

Ikke skal du re opp heller

Hun sier at man kan holde sengetøyet rent ved å riste dynen godt hver morgen, slik at man får ristet ut ekskrementene fra husstøvmidden som måtte befinne seg der. Videre bør du legge dynen i fotenden om dagen, slik at stedet der du har ligget om natten, får luft.

10 prosent av putevekten er midd

– Mer lettvint? Neppe

– På våre hjemmesider anbefaler vi middallergikere å vaske sengetøyet hver uke eller ved behov for å redusere forekomst av midd i sengen, sier Helle Stordrange Grøttum i Astma- og Allergiforbundet til DinSide.

– Andre middreduserende tiltak er å fryse eller vaske dynen. Det samme foreslås av den danske lektoren.

Hvorvidt sjeldnere vask kan øke eller redusere sykdom er vanskelig å si. Dersom man velger å vaske sjeldnere kan man fryse sengetøyet oftere, lufte og riste osv. Frysing dreper midd og risting fjerner avføringen fra midden (som er det som fremkaller allergi), men den metoden fjerner jo ikke smuss og flekker på sengetøyet. Mer lettvint? Neppe, sier Helle Stordrange Grøttum til DinSide.

52 prosent har aldri vasket dynen!

En annen ting er vask av selve dynen. Anbefalingene sier at du bør vaske dynen i alle fall et par ganger i året. I en uhøytidelig undersøkelse på DinSide, spurte vi DinSides lesere hvor ofte de vasker dynen sin.

Så ofte bør dyner vaskes

Hele 52 prosent oppga at de aldri har vasket dynen, og 15 prosent sier at de ikke vasker dynen, men kjøper en ny. 13 prosent sier de vasker dynen hvert halvår, og like mange vasker dynen hvert år.