Visste du at opptakene dine kan bli slettet om du sier opp abonnement på en kanal? Foto: Altibox.com
Visste du at opptakene dine kan bli slettet om du sier opp abonnement på en kanal? Foto: Altibox.comVis mer

Hvem eier innholdet i PVR-boksen din?

TV-distributør slettet innhold etter at kunde sa opp kanal.

«Det er en ny trend, at man styrer utstyr utenfra.Thomas Nortvedt, Forbrukerrådet»


I dagens Aftenposten går fagdirektør i Forbrukerrådet Thomas Nortvedt hardt ut mot digital-TV-leverandører og TV-kanaler.

Bakgrunnen er flere saker der forbrukere har sagt opp abonnement på en eller flere kanaler, og TV-distributøren har slettet alt materiale som er lagret i PVR-boksen fra den aktuelle kanalen.

Ny teknologi gir nye problemer: Opptak på denne HD PVR-dekoderen skrudde seg av etter 5-30 minutter.

- I kronikken tar jeg for meg en spesifikk klagesak, for å belyse et aktuelt tema som dessverre alt for få er klar over, før de eventuelt får et problem, sier Nortvedt til DinSide.

I den aktuelle saken som er klaget inn til Forbrukerrådet opplevde en kunde at alle opptak han hadde gjort fra Canal Plus ble fjernet av Altibox fra PVR-en etter at han sa opp abonnementet. Uten at han ble gjort oppmerksom på dette.

- Jeg har opplevd akkurat det samme, det er helt vanlig å gjøre dette. Sier du opp en kanal, mister du alt innholdet du har lagret fra denne, forteller Nortvedt.

TV viktigere enn bolig? Bruker ti ganger lenger tid på å kjøpe kanal-pakker enn bolig

Uklart regelverk

- Om du for ti år siden fikk besøk av TV-tilbyderen din, som kom for å hente TV-opptakene dine, hadde du kastet dem på dør. Nå aner du ikke engang at du har hatt ubudne gjester i stua som fjerner eller setter begrensninger for opptakene dine, skriver Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet i en kronikk i dag. Foto: CF-Wesenberg/ kolonihaven.no
- Om du for ti år siden fikk besøk av TV-tilbyderen din, som kom for å hente TV-opptakene dine, hadde du kastet dem på dør. Nå aner du ikke engang at du har hatt ubudne gjester i stua som fjerner eller setter begrensninger for opptakene dine, skriver Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet i en kronikk i dag. Foto: CF-Wesenberg/ kolonihaven.no Vis mer


Regelverket som slår inn, er åndsverksloven, nærmere bestemt paragraf 12.

- Her heter det at du har lov til å lage kopi til eget bruk. Men dette er ikke ufravikelig, sier Nortvedt, og legger til: - Hadde det vært opplyst om dette i avtalen man har med TV-distributøren, hadde det vært greit. Men det er ikke bra at de oppdaterer eller sletter innhold uten at man får beskjed om dette. Det er en ny trend at man styrer utstyr utenfra, som vi trenger å få klarhet i.

DinSide: Har de lov til dette?

- Det er vanskelig å si noe helt klart. Men vi mener at uten en ordentlig avtale om at innhold blir slettet dersom man sier opp en kanal, har man ikke lov, sier Nortvedt.

Dagens innlegg var også en oppfordring til departementet og kulturministeren. I disse dager revurderes åndsverksloven, og da kan man unngå fremtidig konflikt ved å klargjøre dette.

Forbrukerrådet kommer til å følge saken tett utover høsten.

Hvem eier innholdet i PVR-boksen din?


Har du opplevd noe lignende? Da vil vi gjerne høre fra deg. Send en mail til bolig@dinside.no.

Canal Plus ryddet opp

Selv om mannen i historien over mistet sine opptak, kan Canal Plus-abonnenter med tanke om å si opp abonnementet puste lettet ut. I etterkant av denne historien har TV-kanalen lovet at de ikke kommer til å kreve at programmer slettes dersom kanalen sies opp.

- Canal Plus har løst dette på en fin måte, sier Nortvedt.

HD-TV? Sjekk hvem som har det beste tilbudet.