Hva skulle de ha for salget?

Samtidig som vi ba om verdivurdering av boligen, ba vi om tilbud på meglerprovisjon.

Sammenlignet med vår tidligere test av meglerprovisjoner, er det tydelig at provisjonen varierer, ikke bare mellom meglere, men også fra bolig til bolig.

Tusener å spare

Tilbudene viser at også her er spriket betydelig. En forskjell på 0,4 prosent av salgssummen på et hus til 2 millioner kroner, utgjør 8.000 sparte kroner dersom du velger megleren med lavest provisjon.

Vi understreker at vinninga kan gå opp i spinninga ved at megleren oppnår en lavere pris enn de som tar høyere provisjon.

Meglernes provisjoner for salget
MeglerProvisjon Provisjon Provisjon Kroner
Exact2,2
(- 1 million)
1,7 (1 million-) 39.000
Postbanken Eiendom2,0  40.000
Gjensidige Nor Eiendom2,41,9
(1,51 - 2 mill)
1,0
(2 mill -)
43.410
Notar2,2  44.000
DnB2,3 (- takst)10 (takst -) 53.700
Alle tall i prosent av salgssum. Kolonnen til høyre: Norske kroner av en salgssum på 2 millioner kroner, hvor taksten er 1,9 millioner.


Stigende kontra synkende

De billigste meglerne er Exact og Postbanken Eiendom. Postbanken tar en flat sats på 2 prosent for å selge eneboligen, mens Exact tar 2,2 prosent opp til 1 million og 1,7 prosent over det. DnB Eiendom forlangte de høyeste provisjonene i testen.

DnB benytter progressiv eller stigende provisjon over takst. Gjensidige Nor Eiendom sverger derimot til regressiv eller synkende provisjon dersom salgssummen er høyere enn takst. Som tabellen viser, er provisjonen hos Gjensidige mer enn 10.000 kroner lavere enn hos DnB Eiendom.

Alt som kommer i tillegg

Men: Gevinsten ved progressiv provisjon kan være at megleren tjener mer jo høyere salgssummen er. Du kan få mer for boligen din med denne modellen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har ellers i denne omgang ikke tatt for oss alle gebyrer og kostnader som kommer i tillegg til meglerprovisjonen. Vår tidligere artikkel om de billigste meglerne viste at også på ekstrakostnadene er Postbanken rimeligst, mens Notar er dyrest.

Går du med tanker om å kjøpe ny bolig? Sjekk hvor du får det billigste boliglånet.