Du får ingen mørkemenn på døren, men mye ekstraarbeid om du ikke leverer boligselvangivelsen nå. Foto: colourbox.com
Du får ingen mørkemenn på døren, men mye ekstraarbeid om du ikke leverer boligselvangivelsen nå. Foto: colourbox.com Vis mer

Hva skjer om du ikke leverer boligselvangivelsen?

Tre kjappe opplysninger i dag, eller papireldorado og sent skatteoppgjør? Valget er ditt.

Publisert
Sist oppdatert

For norske boligeiere er det én ting som har preget nyhetsbildet i høst: Fastsettelse av ny ligningsverdi på boligen, som gjøres på bakgrunn av deres innlevering av data til Skatteetaten.

Fristen for dette er i dag, 15. oktober.

Da det er første gang en slik registrering gjøres, har det oppstått en del forvirring og spørsmål, enda så enkelt det egentlig virker. Og under har vi forsøkt å svare på noen av de spørsmålene vi har fått.

Alt om den nye ligningsverdien finner du her

Mye ekstraarbeid

- Hva skjer om man ikke leverer?

Kortversjonen på spørsmålet over er rett og slett: Ekstraarbeid. For deg.

Lise Halvorsen i Skatteetaten. Foto: Skatteetaten
Lise Halvorsen i Skatteetaten. Foto: Skatteetaten Vis mer


- Leverer du ikke nå, vil vi ikke kunne få den nye ligningsverdien med i selvangivelsen og i beregningene som ligger til grunn for skattekortet for 2011, sier Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten, til DinSide.

Ligningsverdien på boligen vil fortsatt være en post på selvangivelsen. Men dersom du ikke får regulert inn oppdatert verdi, vil du kunne oppleve å betale for mye skatt (og få tilbake senere) eller bli trukket for lite til skatt - og dra på deg en ordentlig baksmell.

Du vil også måtte legge til opplysninger som gir grunnlag for å fastette ligningsverdi av boligen på selvangivelsen, og dermed havne i den gruppen som ikke får skatteoppgjøret i juni, men i oktober, forteller Halvorsen.

Flere viktige datoer

- Jeg har kjøpt enebolig,med overtakelse 01.11.2010. Må vi levere skjemaet, eller får skattemyndighetene beskjed om at jeg har kjøpt huset?

Det er mange som har kontaktet oss med spørsmål om hva de skal gjøre dersom de holder på å flytte. Eller bygger hus. Eller skal selge en bolig.

For alle dere som er i en bygge-, flytte- eller selge-prosess vil det kanskje være vanskelig å svare på hvor stor boligen er innen i dag. Det er imidlertid ingen grunn til panikk.

Den avgjørende datoen er 31. desember Altså hvor stor boligen(e) du eier ved årsskiftet er.

Du som flytter eller ikke får klarhet i dette før årsskiftet, har frist på deg til 1. februar med å levere disse dataene, ifølge Halvorsen. Men dette vil altså som over bety både merarbeid i forbindelse med selvangivelsen, eventuelt justering av skattekort, og sent skatteoppgjør, så vet du hvor du skal flytte, og boligarealet på den nye boligen, lønner det seg altså å fylle ut nå.

- Jo før, jo bedre, så slipper man ekstraarbeid etterpå og forsinkelser, sier Halvorsen.

Hvor mye er boligen din verdt? Finn ut med vår boligtakstkalkulator.

Har du fylt ut feil?

- Vil det bli foretatt kontroller? Hva om jeg har målt feil? Eller pyntet litt på sannheten?

Enten det er snakk om tastefeil, kommafeil, eller bevisst luring du angrer på - har du gjort en feil, vil du selvsagt ha mulighet til å melde fra om dette. Du kan fortløpende ta kontakt med Skatteetaten, eller endre på data i selvangivelsen til våren.

Ifølge Halvorsen vil ligningsverdi på bolig bli kontrollert på samme måte som andre poster på selvangivelsen, men hun vil ikke gå i detalj på hvordan dette utføres.

- Det er viktig å tenke på at dette er en post i selvangivelsen. For at den skal bli riktig etter det nye systemet er det vitkig at vi får så riktig areal som mulig.

Har Skatteetaten gjort en feil, eller føler du at du har fått urettmessig høy ligningsverdi på boligen din kan du klage på vanlig måte. Det er du som har bevisbyrden, og merk at selv om ligningsverdien skal settes til 25 prosent av primærbolig, er sikkerhetsventilen på 30 prosent.

Vil ikke henge seg opp i detaljer

Ifølge Are Andenæs Huser, juridisk leder i Norges TakseringsForbund, har takstmenn slingringsmonn på 10 prosent av boligens areal. Gjelder dette også for private boligeiere?

- Vi har ikke satt noe spesielt tall, men vi vil ikke kjøre noen beinharde kontroller på småtterier, sier Halvorsen og avslutter med en formaning: - Det er viktig at folk tenker på at dette er en del av selvangivelsen - som man svarer på med ære og samvittighet.

Fakta om ny ligningsverdi:

  • I løpet av september og første halvdel av oktober, skal 2,4 millioner boligeiere få ny ligningsverdi på boligen sin.
  • Boligeierne må selv supplere Skatteetaten med følgende informasjon:

    Areal (P-rom eller BOA); alder/byggeår og boligtype
  • Samtidig økes bunnfradraget på formueskatten til 700.000 for enslige og 1,4 millioner kroner for par.
  • Målet er at ligningsverdien skal ligge på rundt 25 prosent av markedsverdi for bolig du bor i (primærbolig), 40 prosent for andre boliger (sekundærbolig). Fritidsboliger berøres ikke av ordningen
  • Markedsverdien finnes ved å gange antall kvadratmeter med stipulert kvadratmeterpris i det aktuelle området. Disse prisene hentes fra SSBs tall
  • Synes du ligningverdien blir for høy? Maksgrensen for ny ligningsverdi er på 30 prosent for primærboliger og 60 prosent for sekundærboliger.
Les mer her: Nå må du skrive boligselvangivelse


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer