<strong>Mer, mindre eller ingen skatt? Foto:</strong> Colourbox.com
Mer, mindre eller ingen skatt? Foto: Colourbox.com Vis mer

Hva, må jeg skatte av dette?

Sjekk hva som er rett og galt i forhold til årets boligskatt.

Publisert
Sist oppdatert

Det er den tiden igjen - her er huskelisten for boligeiere bør lese før de leverer årets selvangivelse.

1: Myndighetene mener boligen din er mer verdt

Ligningsverdien på boligen skal økes med 10 prosent i forhold til ligningsåret 2007.

Selvangivelsen: Dette er nytt i år

2: Du mener kanskje at den er for høy?

Du kan faktisk klage på ligningsverdien. Men merk: Dersom du har fått rettet ligningsverdien tidligere, kan du ikke kreve ny retting i de neste to påfølgende inntektsår. Og det avviket du da krever rettet, må være på minst 20 prosent, forteller Huseiernes Landsforbund.

- Ligningsverdien skal maksimalt settes til 30 prosent av markedsverdi, sier advokatfullmektig Joachim K. Johannessen i Skattebetalerforeningen.

Du må kunne dokumentere markedsverdien for eksempel ved takst, verdivurdering fra megler eller salgssum for lignende leiligheter i nabolaget. Dokumentasjonen må være datert etter 21. juni 2008, og klagen må være skriftlig.

Les også: Betaler du skatt for hundehuset?

3: Trekk fra dette

Du kan trekke fra renter og omkostninger ved lån. Inkludert her er formidlingsprovisjon, etableringsgebyr, gebyr for prioritetsvikelse og lignende, skriver Huseiernes Landsforbund.

4: Leid ut hele boligen i 2008?

Fra 2008 er det slik at du må skatte av leieinntekter selv om du leide ut boligen mindre enn halve året, gitt at leieinntektene var på over 20.000 kroner. Hvis leieinntektene var på over 20.000 kroner, blir hele beløpet skattepliktig. Husk at du kan kreve fradrag for faktiske utgifter, som strøm, forsikring og kommunale avgifter.

I 2007 var dette skattefritt forutsatt at du selv bodde i boligen resten av året.

5: Leid ut deler av boligen i 2008?

Leier du ut mindre enn halvparten av boligen din, er det fortsatt skattefritt. Bor du i tomannsbolig og har leieinntekter på den delen du ikke bor i selv, er det også skattefritt selv om leieverdien på utleieenheten er høyere enn på enheten du bor i selv. Eier du tomannsbolig kan du i tillegg leie ut inntil halvparten av leieverdien på egen boenhet uten å skatte av inntektene.

6: Skattepliktig utleie

Leier du ut skattepliktig, bør du leie ut møblert. Bruker du møblene selv før og etter leieforholdet, og leier du ikke ut mer enn tre år? Da kan du trekke fra 15 prosent av brutto leieinntekter.

7: Utleie til egne barn

Ikke lei ut til voksne barn uten vederlag om du vil unngå fordelsbeskatning. For å unngå skatteplikt kan du la barna betale løpende utgifter som fellesutgifter, forsikring, strøm, vedlikehold og lignende.

8: Solgt med fortjeneste?

Har du eid boligen i minst ett år, og brukt minst halvparten av den som egen bolig i minst ett av de siste to årene, blir en eventuell fortjeneste ved salg skattefri.

9: Solgt med tap?

Ekstra aktuelt etter et år der boligprisene har vært relativt ustabile. Har du eid boligen i mindre enn ett år, eller har andre brukt boligen i mer enn ett av de siste to årene, kan tapet være fradragsberettiget.

10: Pendlerbolig

Selger du pendlerbolig, altså en bolig du bor i på grunn av arbeidet, kan du benytte samme regler som i punkt 8 og 9.

Les også: Rammet av skatteetatens tabbeliste?

Kilde: DinSide økonomi og Huseiernes Landsforbund

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer