I tenkeboksen...
I tenkeboksen...Vis mer

Hva kan jeg låne for husleia?

Studenter tråler nå boligmarkedet etter et sted å bo til høsten. Om de kjøper i stedet for å leie - hvor mye kan de da låne? Vi regner det ut for deg!

Eie eller leie? Dette er den tunge problemstillingen titusenvis av studenter, og andre svaktlønte, går og grubler på. Med dagens skyhøye boligpriser, og like høye leiepriser er det ikke alltid lett å bestemme seg for hva du bør gjøre. Dette vil vi imidlertid hjelpe deg med. DinSide har derfor laget en enkel kalkulator som viser deg hvor stort lån den månedssummen du oppgir, vil klare å betjene.

  Det du kan betale i måneden:  
 
 
 


Annuitetslån

Vår kalkulator er satt opp med utgangspunkt i et annuitetslån. Et annuitetslån er konstruert slik at tilbakebetalingen skjer med samme sum hver eneste termin. Det blir derfor relativt lave avdrag i begynnelsen. Da er det meste renter, og du får et ganske høyt skattefradrag. Lenger ut i nedbetalingsperioden vil avdraget utgjøre en større del av beløpet. Betaling av avdrag kan du ikke trekke fra på selvangivelsen.

Rente

Siden du i begynnelsen av nedbetalingsperioden betaler mest renter kan du dra nytte av reglene for skattefradrag. Men husk at denne muligheten kun finnes for deg som har en viss inntekt. Da vil staten betaler 28 prosent av dine renter. Skattefradraget hjelper deg ikke om du ikke betaler noen skatt.

Husk!

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Vær klar over at boligens eier nesten alltid dekker kommunale avgifter og kommunal eiendomsskatt til kommunen når du er leietaker. Om du eier, må du betale dette i tillegg til renter og avdrag som følger av kjøpesummen. Noen steder kommer dette opp i over ti tusen kroner i året.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som leietaker dekker også husleien naturlig og vanlig slitasje på boligen du leier. Nødvendige oppussinger må du naturligvis betale selv når du er eier.

Som huseier kan du stikke en gevinst i lommen om du selger boligen etter en periode hvor boligprisene på stedet stiger. Mange er opptatt av dette idag, og glemmer at de også må svelge tapet om boligprisene skulle synke. I perioden 1988-1992 falt boligprisene i Oslo med omtrent 40 prosent. Dette er det farlig mange som har glemt i dag.

Kalkulatorens nominelle rente på 7,2 prosent tilsvarer beste rente i de store bankene. Om du skal få denne, må du ha god sikkerhet. Det vil si at du ikke skal låne hele kjøpesummen til boligen, men bare maksimalt 60% av taksten. Selv om du låner alt eller nesten alt kan du likevel få lån til denne laveste satsen når noen garanterer for deg eller stiller ubeheftet eiendom som sidesikkerhet. Du har sikkert gjettet hvem disse "noen" er: Dine foreldre.