Hva kan du gjøre med støy i etterkant av boligkjøp?

I visse tilfeller kan du få godtgjørelse.

<b> SLITSOMT: </b> Støy fra naboene kan i verste fall gå ut over nattesøvnen din.   Foto: NTB SCANPIX
SLITSOMT: Støy fra naboene kan i verste fall gå ut over nattesøvnen din. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har nettopp flyttet inn i drømmeboligen din, og alt ser ut til å være i den skjønneste orden. Du har saumfart leiligheten for mangler og kommet frem til at alt er som det skal.

Så skjer det - rett etter du nettopp har sunket godt ned i sofaen:

Naboen over tramper hardt over gulvet, dama i naboleiligheten krangler høylytt med mannen sin, eller den unge leieboeren over gangen spiller så høy musikk at det høres ut som du har en privatkonsert i stua.

Så hva gjør du? Er det for sent å angre?

LES OGSÅ: Unngå å plage naboen med lyd

Selger skal opplyse

- De samme reglene gjelder når man kjøper eller leier. Selger skal gi opplysninger til kjøper om omstendigheter ved eiendommen som kjøperen må kunne gjøre regning med å få vite om, forklarer Anders Leisner, advokat i Huseiernes landsforbund til Dinside.

Han sier at et betent naboforhold kan være et slikt tilfelle.

- Det kan tenkes at dette kan bli sett på som en mangel, hvis kjøper ender opp med veldig store problemer som følge av dette, sier han videre.

Selv om dette er det du i prinsippet har krav på, vil det likevel ikke si at du automatisk kan få erstatning for ulempen.

- I utgangspunktet er støy nevnt som en mangel som selger skal erstatte, men i praksis er det vanskelig å få gjennomslag for en slik mangel, understreker Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund til Dinside.

LES OGSÅ: Se hva norske naboer krangler om

Skriking om natta

En av Dinsides ansatte har gjort oss oppmerksomme på et konkret eksempel hvor et slikt problem kan være en belastning.

Nabostøy

Hvem synes du det bør bli tatt hensyn til? (Avsluttet)
Jeg mener begge bør tas hensyn til.(55%) 446
Personen som har kjøpt ny bolig.(39%) 323
Personen som skal selge bolig.(6%) 49
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Se for deg at du nesten hver natt våkner av at en psykisk ustabil person i naboleiligheten står opp og skriker så høyt at du våkner. Dette ble du ikke fortalt da du kjøpte leiligheten. Vil du i et slikt tilfelle ha krav på en eller annen form for godtgjørelse?

Problemet i en slik situasjon, er at dette ikke nødvendigvis er et varig problem, men noe som kan løses og gå over.

- Man kan kanskje få en form for erstatning i et slikt tilfelle, men når det handler om en person som er psykisk syk er det ikke snakk om et vedvarende problem. Her kan medisinsk behandling hjelpe. Jeg vet det har vært lignende tilfeller hvor folk har prøvd å få en eller annen form for godtgjørelse, men det er ikke alltid det går, understreker Pihl.

Han mener dette er noe selger burde opplyst om, samtidig som det også er kjedelig for selger å tape penger på et slikt problem.

- Det er kjedelig for selger hvis han taper penger på et problem som kanskje er borte et par måneder senere. Her må begge parter tas hensyn til, sier forbrukerrådgiveren.

Advokat Leisner råder folk som er i en slik situasjon å ta kontakt med den det gjelder.

- Personen det er snakk om må få beskjed om at dette er et problem. Har dette vært en pågående tvist før tidligere eier flyttet, skal kjøper opplyses om dette, poengterer han.

LES OGSÅ: Støy på hotellet? Krev erstatning!

Ring borettslaget

Hvis du har planlagt å drar på visning på en bolig i et bestemt område, råder Phil Dinsides lesere til å ta en tur dit før selve visningen.

 FØR VISNING:  Det kan lønne seg å ta en tur til boligen før den faktiske visningen for å sjekke ut støynivået. Foto: NTB SCANPIX
FØR VISNING: Det kan lønne seg å ta en tur til boligen før den faktiske visningen for å sjekke ut støynivået. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


- Slik markedet er nå, blir boligene ofte solgt såpass fort at det ofte ikke er tid til å komme tilbake i etterkant. Er visningen på en søndag formiddag, kan det være mye roligere enn for eksempel en lørdagskveld eller midt i rushtiden, sier han.

Videre understreker han at det på denne måten er mye du kan finne ut på egenhånd.

- Er det snakk om en bolig i et borettslag eller sameie, kan det være lurt å ta kontakt med styret for å høre hvordan støynivået er, eller om det er noen ekstra utfordrende beboere i den aktuelle blokka, tipser Pihl.

LES OGSÅ: Lurer du på hva boligen du vil kjøpe er verdt?

Må tåle litt lyd

Han understreker også at folk må være klar over at det alltid vil være litt støy når man bor tett på andre mennesker.

- Tåler man ikke litt lyd, burde man kanskje se etter et annet område å bo i enn midt i byen, mener Pihl.

MÅ TÅLE LITT:  Forbrukerrådgiver Carsten Henrik Pihl understreker at du må tåle litt støy hvis du ønsker å bo tett på andre mennesker i et urbant område.  Foto: NORGES EIENDOMSMEGLERFORBUND
MÅ TÅLE LITT: Forbrukerrådgiver Carsten Henrik Pihl understreker at du må tåle litt støy hvis du ønsker å bo tett på andre mennesker i et urbant område. Foto: NORGES EIENDOMSMEGLERFORBUND Vis mer


I tillegg er sommermånedene også de verste med tanke på nabostøy.

- Boligene begynner å bli ganske godt isolert innvendig. Det er når folk sitter ute på terrassene sine, ofte med musikk, at lyden bærer best og lengst. Har du nettopp flyttet inn i en bolig hvor det er mye støy, kan det tenkes at dette roer seg litt når høsten kommer, avslutter boligrådgiveren.

Det er altså vanskelig å få støy-godtgjørelse i etterkant av et boligkjøp, men i noen ekstreme tilfeller kan det være mulig. Pihl opplyser for eksempel om en sak hvor det dukket opp et treningssenter i nabolaget hvor beboerne fikk erstatning til etterisolering av boligene.

Har du problemer med støy og bor i et sameie eller borettslag, bør du i første omgang ta kontakt med styret og fortelle om problemet. Det går også an å ta opp problemet direkte med den det gjelder. Har du mistanke om at det er er snakk om medisinske eller kriminelle problemer, bør du ta kontakt med myndighetene.

LES OGSÅ: Kan naboen la hekken vokse helt i himmelen?