Tivoli DAB-radio

Hva i all verden skjedde med Norges mest populære radio?

Nesten ingen selger DAB+-varianten.

NY UTGAVE: Tivoli er den mest solgte enkeltstående radiomodellen i Norge i nyere tid. Oppfølgeren Model One Digital er knapt å se i hyllene. Foto: Tivoli Audio
NY UTGAVE: Tivoli er den mest solgte enkeltstående radiomodellen i Norge i nyere tid. Oppfølgeren Model One Digital er knapt å se i hyllene. Foto: Tivoli Audio Vis mer
Publisert

I 2005 sto det ett merke på hele 70 prosent av alle radioer som ble solgt i Norge: Tivoli.

I dag ser det ikke ut til at Tivoli-merket er like «hot». Og det på tross av at Tivoli for lengst har oppgradert fra FM til DAB+.

Et søk på Prisjakt.no viser bare to butikker som selger Model One Digital, DAB-oppfølgeren til den tidligere så populære bord/kjøkkenradioen Model One. Samme resultat gir et søk hos konkurrenten Prisguide.no.

- Et særnorsk fenomen

ORIGINALEN: FM-varianten av Tivoli Model One var en av Norges mest solgte radiomodeller i nyere tid. Foto: Tivoli Audio
ORIGINALEN: FM-varianten av Tivoli Model One var en av Norges mest solgte radiomodeller i nyere tid. Foto: Tivoli Audio Vis mer

Da vi ville forhøre oss om et anmeldereksemplar i forbindelse med en stortest av DAB-radioer Dinside holder på med, fant vi ingen Tivoli-representant i Norge.

Vi ble sendt til Nederland, der en hyggelig dame henviste oss videre til til Boston i USA, der Tivoli har sitt hovedkvarter.

- Tivoli var i stor grad et særnorsk fenomen som var knyttet til én bestemt person. Merket hadde en helt spesiell posisjon. Når de foretok en strategisk endring og valgte å gå en annen vei, greide de nok ikke å følge opp suksessen, sier kommunikasjonssjef Øystein Schmidt i Elkjøp-kjeden, som for få år siden solgte Tivoli-radioer i bøtter og spann.

GAMMEL OG NY: Den bærbare Tivoli PAL var også en storselger. Ifølge Power-kjeden er DAB+-modellen PAL+ BT (til høyre) det også. Foto: Tore Neset
GAMMEL OG NY: Den bærbare Tivoli PAL var også en storselger. Ifølge Power-kjeden er DAB+-modellen PAL+ BT (til høyre) det også. Foto: Tore Neset Vis mer

- Har fått mer å velge i

Han mener tilbakegangen for de tidligere så populære retro/designradioene verken handler om overgangen til DAB eller høy pris. Men rett og slett om at nordmenn nå har mange flere gode og pene radioer å velge mellom.

- Nordmenn er villige til å betale for kvalitet, også når det gjelder radio. Samtidig har det kommet en rekke andre gode produkter på markedet som kundene våre nå velger foran Tivoli, sier Schmidt.

William Nagy er salgssjef Power-kjeden. Han har i motsetning til sin Elkjøp-kollega fortsatt sterk tro på Tivoli-produktene.

- Vi selger mye Tivoli-radio. Spesielt populær er modellen PAL+ BT, som er en enkelt DAB+-radio med Bluetooth. Model One Digital er mer avansert med WiFi og multirom og ligger også i en høyere prisklasse, sier Nagy til Dinside.

Pal+ BT selges for øvrig både av Elkjøp, Lefdal og flere andre i tillegg til Power, ifølge Prisjakt.

Mangemillionær på Tivoli

Mannen Elkjøp-kommunikasjonssjefen henviser til som «Mr. Tivoli» er forretningsmannen Erling Neby. I 2005 tjente Neby ifølge Dagens Næringsliv over 20 millioner på Tivoli-radioer, og i 2011 hadde han solgt over en halv million av dem.

- Vi endte faktisk på 700.000 før vi skilte lag, forteller Erling Neby til Dinside.

Neby er fortsatt i bransjen, men nå med et annet kvalitetsmerke innen radio og andre lydprodukter: Geneva.

RADIO-SUKSESS: Erling Neby er en ringrev i norsk lyd- og hifibransje. Rundt midten av 90-tallet fikk han jackpot med Tivoli-radioen. Foto: Torill Odden/Dagbladet
RADIO-SUKSESS: Erling Neby er en ringrev i norsk lyd- og hifibransje. Rundt midten av 90-tallet fikk han jackpot med Tivoli-radioen. Foto: Torill Odden/Dagbladet Vis mer

- Ble kjøpt av yoghurt-selskap

Tivoli valgte å tre ut av avtalen med Neby i 2013, og startet i stedet et eget selskap som skulle selge Tivoli-radioer i Norge. Det var ingen ubetinget suksess, mener Neby.

- Tivoli ble kjøpt av et kanadisk yoghurt-firma. Siden har det skjedd svært lite, så vidt jeg kan se. De har stengt krana når det gjelder utvikling, og enkelte modeller har floppet. For to år siden ville de tilbake til oss, men da syntes vi ikke lenger at det var så interessant.

Neby mener at den nye Model One med DAB+ sikkert er helt OK. Samtidig sender han en nostalgisk tanke til alle de hundretusener av nordmenn som nå må kaste radioene de kjøpe av ham.

- Det er trist å tenke på at alle disse fine radioene nå bare må pælmes.

Det siste er en sannhet med modifikasjoner. For det går fint an å få en FM-Tivoli til å fungere med DAB eller med mobil og nettradio - bare sjekk lenken under:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer