Hva har forbrukslån med husleie å gjøre?

Forbrukerøkonom advarer.

Lenke til Forbrukslån ligger fast under alle leiepriser på Finn.no. Foto: Finn.no/DinSide
Lenke til Forbrukslån ligger fast under alle leiepriser på Finn.no. Foto: Finn.no/DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste profesjonelle nettsidene har én ting til felles: Reklame. Noen har store spraglete banner som blinker, lager lyd og slår deg i øynene med en gang du laster ned siden. Andre er mer diskret. Sponsete lenker havner øverst på Google (om enn markert), eller de bakes inn i siden. En lenke videre du kan trykke på, gjerne med et relatert budskap.

Dette er prisen forbrukere må betale for gratis nettjenester, og det er sjelden vi leer på et halvt øyelokk. Men den sponsete lenken som dukker opp på Finn Eiendoms utleieannonser fikk oss til å stoppe opp.

For hva har lenker til forbrukslån med husleie å gjøre?

Alt om å leie bolig på DinSide

Tilbys de som bør ligge unna

Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea synes koblingen er problematisk.

- Jeg er i utgangspunktet skeptisk til forbrukslån, og synes det er leit å se at de som kanskje minst burde belaste økonomien med et forbrukslån, de som skal ut i et rådyrt leiemarked og burde innrette økonomien til å komme inn på eiemarkedet, er de som blir tilbudt forbrukslån, sier Warloe til DinSide.

Hun peker på at forbrukslån med høye renter ytterligere kan bidra til å presse økonomien til dem som benytter seg av det.

Leie bolig? Pass deg for disse fellene

Praktisk til depositum

Finn.no er et nettsted, som vi er de første til å si at vi selv er storforbrukere av. Kjøpe bolig, selge bolig, se hvordan andre har det hjemme, kjøpe og selge bruktbiler, eller annet stort og smått. Annonsene er en del av dette. Men hvorfor en slik kobling mellom forbrukslån og husleie?

Ifølge Eddie Sjølie, som nylig tiltrådte stillingen som direktør på Finn Eiendom, har Finn annonser og linker fra kommersielle aktører, som på ulike måter kan være relevante for brukerne deres:

- Lånetilbud har vi både under bolig til salgs og bolig til leie, henholdsvis bolig- og forbrukslån. Sistnevnte kan for eksempel være aktuelt for dem som trenger penger til depositum, sier Sjølie i en e-post til DinSide. - Finns rolle er imidlertid å være en annonseformidler, og folk må selv vurdere om dette er noe de ønsker å benytte seg av.

Warloe vil ikke kategorisk si "ikke bruk forbrukslån til å finansiere depositum", men hun maner til forsiktighet.

- Det kan være tilfeller der en er nødt til å benytte seg av dette, men det bør være siste utvei. Men er det den eneste måten du kan få den leiligheten du trenger, så er det det grepet man må ta. Men da må du ha en veldig klar og tydelig plan for hvordan du på raskest mulig måte skal betale ned dette lånet.

Hun anbefaler imidlertid å prøve alternative finansieringer for å få råd til depositum først. - Kanskje har du foreldre som kan gi deg midlertidig lån, eller kanskje kan du høre med arbeidsgiver. Men tenk deg godt om, formaner forbrukerøkonomen.

Spekulativt

Hun skjønner tanken bak koblingen, men synes det føles spekulativt. - Det er gjerne yngre mennesker som er ute i leiemarkedet. De har en spedere økonomi, og kan fortere falle for fristelsen til å spe på økonomien med lånte penger.

Og så går de rett i fellen. For dersom avdrag med høye renter på forbrukslånet spiser opp disponibel kapital, kan det være vanskeligere å legge seg opp egenkapital slik at man en gang kan kjøpe en egen bolig. Bankenes utlånspolitikk er nå slik at man må ha minst 10 prosent egenkapital, og det er ikke gjort i en håndvending å legge seg opp en sekssifret sum når man kanskje på toppen av det hele er ny på jobbmarkedet, og har et studielån man må begynne å betale ned på.

- Det er et skritt lenger vekk fra boligmarkedet, dersom det er der man ønsker å komme på sikt.

Les også: Slik kommer du deg inn på boligmarkedet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer