Hva gjør du når russen bråker?

For noen er de neste to ukene et rent helvete.

Russefeiringen kan være en utfordring om du bor ved en lærer, en samlingsplass for russen, eller en bensinstasjon som er åpen sent. Russen på bildet feirer imidlertid pent og pyntelig på selve 17. mai. Foto: Wikimedia Commons
Russefeiringen kan være en utfordring om du bor ved en lærer, en samlingsplass for russen, eller en bensinstasjon som er åpen sent. Russen på bildet feirer imidlertid pent og pyntelig på selve 17. mai. Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russetiden er her igjen, og over hele landet feirer 18-19-åringer at de (snart) er ferdige med videregående skole.

Mange merker ikke stort mer til russen enn at de ser dem svinse rundt i gatene og gi russekort til barn i dagene frem mot 17. mai. Andre er mer uheldige, og synes de to første ukene i mai er årets verste.

For under russetiden er det ikke moro om naboen er lærer på videregående, huset ligger rett ved en plass der russen samles, eller om den døgnåpne bensinstasjonen nedi gata er fast stoppested for russebussene. Som en av våre Facebook-kontakter nylig ytret:

    Har kontakt med min indre sure, gamle kjerring, og gremmer meg over russen som later vannet i hagen min og holder meg søvnløs om natten
Steng lyden ute - eller inne - med vår Lydisolerings-ABC

Men hva gjør du om russen bråker og støyer, og øreproppene du har kjøpt ikke sikrer deg skikkelig nattesøvn?

- Jeg skjønner frustrasjon til dem som bor i belastede områder, sier Ole Magnus Jensen, politibetjent ved ungdomspatruljen i Asker og Bærum Politidistrikt. - Generelt sett forholder du deg som du gjør når det gjelder vanlig støy fra naboer. Først bør du forsøke å snakke med russen og be dem dempe seg.

- Og da er det kanskje helst den edru sjåføren man bør henvende seg til?

I noen nabolag merkes russen veldig godt - både på grunn av støy og forsøpling. Foto: Karoline Brubæk
I noen nabolag merkes russen veldig godt - både på grunn av støy og forsøpling. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


- Ja, det er det beste. Han eller russebussens kontaktperson. Det viktigste er at du kommuniserer på en ordentlig måte. Det er dumt å begynne å kjefte på full russ. Det kommer du sjelden noen vei med, sier Jensen.

Dersom ikke dette hjelper, kan du kontakte politiet.

- Da rykker vi ut dersom vi har kapasitet til det, sier Jensen.

Men hvis politiet har andre oppdrag de anser som mer alvorlige, vil utrykninger for å få en russebuss til å skru av musikken nedprioriteres.

- Dersom noen opplever at samme russebuss lager støy flere netter på rad, kan de kontakte oss med navnet på bussen, for vi har lister over bussene og kontaktpersonene. Så tar vi en prat med den aktuelle bussen og ber den flytte seg til et sted der den ikke forstyrrer, sier Jensen.

Hvor mye støy skal du tåle fra naboen? Vi har undersøkt

Russebussnekt på bensinstasjon

Ved Holmendammen i Oslo ligger en Shell-stasjon som er plassert midt i løypa opp og ned fra Tryvann, der russen samles hver eneste kveld nå i russetiden. Den er selvsagt et yndet stoppested for tissetrengte og sultne russ. Dette irriterer naboer, som forstyrres av bråket.

Så stort trykk er det at bensinstasjonen stenger for russebusser om kvelden. Naboer har nemlig klaget over støyen til bydelsoverlegen, som igjen kontaktet bensinstasjonen.

DinSide fikk vite av en medarbeider ved bensinstasjonen at det ikke bare er støyen som gjør at de stenger for russebussen. Det har også å gjøre med at det bare er én person på jobb om kvelden, og da går det dårlig om det kommer tre stappfulle russebusser samtidig.

- Når det gjelder støyklager, er det til kommunelege eller bydelsoverlege man skal kontakte, men vi kan også kontaktes og åpne en dialog med spesielle steder, for eksempel bensinstasjoner, og prøve å finne løsninger, sier Jensen.

Bråker det fra oven? Eller på de under? Slik lydisolerte vi gulvet.

Ingen russeunntak

Strakstiltak: Med ørepropper blir iallefall bråket kraftig dempet. Her fra Quies i neonfarger; 69 kroner fra Vitusapotekene. Foto: Produsenten
Strakstiltak: Med ørepropper blir iallefall bråket kraftig dempet. Her fra Quies i neonfarger; 69 kroner fra Vitusapotekene. Foto: Produsenten Vis mer


Han forteller forøvrig at russen får beskjed av politiet om at det ikke er noen toleranse for å bråke på natterstid selv om det er russetid.

- Det er blitt forbudt med uteanlegg, og dersom inneanlegget spiller på full guffe med alle dører og vinduer åpne, er ikke det lov, heller.

- Hvor mye støy skal man tåle fra russen? Mange tenker sikkert at man bare får bite tennene sammen i de neste 14 dagene?

- Jeg vil hevde at man skal ha samme toleransegrense som for sin egen nabo. Russen kan ikke forvente særbehandling, sier Jensen.

Lydanlegg skaper trafikkfarlige sjåfører: Hvorfor i alle dager er dette lov?