Hva gjør du når den siste glødelampen går?

Finnes det noen fullgode alternativer, eller kommer hjemmet ditt til å se ut som et gjennomsnittlig tannlegekontor?

Det er mange som er skeptiske til sparepærene. Heldigvis finnes det flere alternativer. Foto: Colourbox.com
Det er mange som er skeptiske til sparepærene. Heldigvis finnes det flere alternativer. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Personlig har jeg tenkt å hamstre glødelamper til et par av lampene jeg har hjemme.Hilde Hauge, HiBu avdeling for Lysdesign»


I kjølvannet av at glødelampen skal avvikles strømmer det på med nye produkter på markedet, spesielt LED-teknologien er i stadig utvikling. Holder det mål? Finnes det gode erstatninger for ordinære glødelamper? Må man investere i nytt utstyr?

LED - mye lys og lite varme? Her kan du lese mer om LED-lampene som er lett tilgjengelig i dag

Lys - og estetikk

Det er nok mange som har fått seg en ubehagelig overraskelse dersom de har erstattet vanlige glødelamper med sparepærer. LED-lamper har ofte en annen sammensetning av farger, og gjengir fargene annerledes enn det glødelampen gjør. Men slapp av. Du trenger ikke bekymre deg for at hjemmet ditt vil lyssettes som et gjennomsnittlig tannlegekontor.

Det finnes egne produkter med LED-teknologi der du selv kan bestemme fargen. Her fra Philips.  Foto: Merete Korsberg Dalsbø
Det finnes egne produkter med LED-teknologi der du selv kan bestemme fargen. Her fra Philips. Foto: Merete Korsberg Dalsbø Vis mer


- Tradisjonelt er glødelampen god på de varme fargene i spekteret, som gul og rød, men ikke så sterk i det blå spekteret. Den hvite LED-lampen har ofte blitt oppfattet som veldig kald, fordi den er sterk på å gjengi det blå. Men nå ser vi så smått at produsentene begynner å komme på rett kjøl, sier Hilde Hauge, ansvarlig avdeling for lysdesign ved Høgskolen i Buskerud til DinSide.no.

Hun forteller at utviklingen går så fort at det er vanskelig, ikke bare for den gjengse forbruker, men også for bransjen, å følge med.

- Det kommer nyheter nesten en gang i uken. Men det som er problemet nå, er at det er lite storskalaproduksjon ennå. Jeg tror nok det at de kommer ikke til å håndheve forbudet, de kan ikke sette dette i verk, før det er fullgode alternativer i produksjon.

Foreløpig brukes LED mest i effektbelysning. Men erstatningspærer med LED-teknologi og skrusokkel som skal kunne skrus inn i lampettene er på full vei inn i markedet. Er det virkelig ingen som er gode nok?

Les også: Dekorer deg glad

Gå til spesialistene

Skal vi tro Geir Ove Langlo, lysdesigner i Oslo Lysdesign, skal det nå være fullgode alternativer til glødelampene på markedet. Men det er ikke bare å stikke innom nærmeste supermarked, du bør ta turen innom en spesialforhandler.

Han mener at det man i dag får kjøpt i dagligvareforhandlere eller på Ikea er ubrukelig. Og når det kommer til de tradisjonelle sparepærene er dommen enda mer kontant: - Det er mange som er helt grusomme.

- Det er blant 3.000 fabrikker i verden som produserer LED-produkter. Langt under hundre av dem produserer gode nok lyspærer, dersom man ser på ra-indeksen og lumen/watt, sier Langlo til DinSide.

Nå blir også disse forbudt

Mer lys for pengene


Fordelen med LED-lampene er, som bekjent at de trekker mye mindre strøm enn ordinære glødelamper. De holder også mye lenger, en ordniær glødelampe lyser i et sted mellom 1.000 og 3.000 timer, mens de beste erstatningspærene med LED-teknologi varer i opptil 50.000 timer. Men så er de også langt dyrere i innkjøp.

- Vi har laget en priskalkulator som sammenligner merker, og viser pris for lumen/watt - ja rett og slett hvor mye lys du får for pengene, sier Langlo. Lurer du på hvilke lyspærer som vil lønne seg mest for deg og din lampe, anbefaler han at du tar turen innom. Men han gir likevel noen anbefalinger.

I faktaboksen til høyre, kan du se hvilke indikatorer du kan se etter på pakkene, for å gjøre best mulig kjøp.

- Osrams pærer er generelt de som kommer best ut i test av erstatningspærene. De har laget en pære nå som er i retrofit. Den er på tre watt, og erstatter en 15 watts glødelampe. De har også en 4 watts LED-pære som tilsvarer omtrent 20 watt, og en 8-watter som kan brukes i stedet for en 40 watts glødelampe.

Når det snakkes om erstatningspærer, er dette lyspærer som kan skrus inn i eksisterende sokler. Den aller vanligste typen kalles E27. Disse kan brukes i vanlige lamper, uten problem.

Ny teknologi til hagen: Her er lampene som lyser av seg selv

Kan de dimmes?

LED-teknologien åpner for nye løsninger. Her fra utenfor Osrams hovedkontor i München.  Foto: Osram
LED-teknologien åpner for nye løsninger. Her fra utenfor Osrams hovedkontor i München. Foto: Osram Vis mer


Du må imidlertid være observant på at ikke alle erstatningspærer kan dimmes. Men til den leseren som påpekte dette, kan vi nå opplyse at det nå er erstatningspærer med LED-teknologi som kan dimmes. Prisen på disse starter på 200 kroner, men du kan godt risikere å betale opp til 4-500 kroner.

- Som erstatningspære vil jeg anbefale Osrams nye Parathom Globe E-27 i varm hvit. Denne koster rundt 170 kroner.

Denne har 40 lumen per watt, og er altså egentlig ikke innenfor det Langlo har definert som gode, men den skal likevel være god nok for ordinær belysning.

- Ser du etter en veldig bra pære vil jeg anbefale Pharox LS E-27 4W 2800K pæren. Her er det 85 RA, og dette er pæren som gir mest for pengene, dersom du skal investere i en god lyspære.

Pæren koster 426 kroner, men skal vare i 50.000 timer. Og trekker langt mindre strøm de timene den lyser enn en ordinær glødelampe.

Se også: Lyse ideer for mørke kvelder

Pass på anlegget

Det er imidlertid ikke bare å skru alle erstatningspærer i alle sokler og tro at det holder. Når det kommer til 12-voltsanlegg må du også bytte ut trafoen.

- 99 prosent av alle trafoer er fra 35 til 105 watt. Det vil si maks tre lamper på en kurs. Når man erstatter tre 25-wattspærer med tre pærer à 3 eller 5 watt, vil det ikke gi jevn nok spenning til at det blir lys.

Men når trafoen først er byttet ut, vil jo strømforbruket bli tilsvarende mindre.

Estetiske hensyn

De fleste bryr seg om estetikken i lyset som pæren avgir, og hvordan dette påvirker omgivelsene. Men det er ikke bare lyset som pærene avgir som betyr noe. Også utseendet på selve pæren har noe å si i enkelte lamper. Hilde Hauge forteller at hun nok kommer til å hamstre glødelamper når glødelampene går ut i Norge.

- Det er kun utifra estetiske hensyn. Selv om det finnes alternativer belysningsmessig, er det ennå ikke godt nok designmessig, sier Hauge. - Jeg sliter med å sette sparepærer i enkelte av designlampene.