<b>FULLT?</b> Har du mye mat i kjøleskapet, bør du vurdere å justere ned temperaturen. Foto: ELISABETH DALSEG
FULLT? Har du mye mat i kjøleskapet, bør du vurdere å justere ned temperaturen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Hva er riktig kjøleskapstemperatur?

Kjøleskapstemperaturen bør helst være fire grader eller lavere.

Publisert
Sist oppdatert

Som kjent har riktig oppbevaring av mat mye å si for matens holdbarhet, og her spiller kjøleskapets temperatur en viktig rolle.

Men hva skal kjøleskapstemperaturen egentlig være?

LES OGSÅ: Nordmenn har datoskrekk

Fire grader eller lavere

Ifølge Mattilsynet bør kjøleskapstemperaturen alltid være fire grader eller lavere, skriver de på Matportalen.no.

Samtidig er det viktig å huske på at et fullt kjøleskap gir mindre gjennomstrømming av luft, og det kan føre til at temperaturen kan lett bli for høy.

Har du mye mat i kjøleskapet, kan det altså være lurt å stille temperaturen litt ned.

De anbefaler også å oppbevare lett bedervelige matvarer som kjøtt og fisk nederst i skapet, da det gjerne er den kaldeste delen.

Også matvett.no anbefaler å passe på kjøleskapstemperaturen, og skriver eksempelvis at ferskt svinekjøtt kan holde seg i åtte dager dersom temperaturen er 2,5 grader, men blir dårlig etter bare tre dager hvis det er 5 grader varmere i skapet.

Hvordan stille inn temperatur i gammelt kjøleskap?

<b>HØYT TALL = LAV TEMPERATUR</b> Med et såkalt mekanisk termostat betyr høyeste tall laveste temperatur. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB DINSIDE
HØYT TALL = LAV TEMPERATUR Med et såkalt mekanisk termostat betyr høyeste tall laveste temperatur. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB DINSIDE Vis mer


Har du et moderne kjøleskap med digitalt termostat, er det gjerne problemfritt å stille inn kjøleskapstemperaturen - disse oppgir normalt grader i celsius.

Eldre kjøleskap eller enklere modeller, derimot, har gjerne et mekanisk termostat. Og tallene her er ikke gradene du stiller inn.

- De gamle termostatene som var mekaniske fungerer motsatt av de digitale som vi bruker i dag. Du får kaldere temperatur ved å justere hjulet til et høyere siffer oppover, sier Katrin Ohlander i BSH Husholdnindgsapparater til Dinside.

LES OGSÅ:
Derfor bruker de plastemballasje på frukt og grønt
Unngå disse kjøleskaptabbene
Hvor lenge holder åpnet juice i kjøleskapet?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer