For denne gamle varmtvannsberederen fikk eieren en splitter ny, verdt mellom 5.000 og 8.500 kroner.  Foto: Rørleggersentralen
For denne gamle varmtvannsberederen fikk eieren en splitter ny, verdt mellom 5.000 og 8.500 kroner. Foto: RørleggersentralenVis mer

Hva er dette?

Og hvor mye er den verdt?

I forbindelse med at Rørleggersentralen innførte vrakpant på gamle varmtvannsberedere i vinter, etterlyste de også Norges eldste varmtvannsbereder. Nå er vinneren av konkurransen kåret, og det er altså det du ser på bildet.

Om ikke den er antikvarisk, så burde den kanskje bli det. For denne varmtvannsberederen fra 1950-tallet er langt forbi det stadiet der den kan kalles "retro". Til tross for at den er dekket (eller isolert?) med panel.

Eieren kunne ikke stadfeste nøyaktig hvor gammel varmtvannsberederen var. Og selv ikke produsenten av varmtvannsberederen, CTC, klarte å fastslå en eksakt alder på den, men den ble anslått til å være fra begynnelsen av 50 tallet.

Det er ikke bare varmtvannsberedere som er gamle og slitne. Husker dere da vi skulle kåre Norges styggeste bad? Her kan du se noen av de utrolige bildene vi fikk inn.

Hva med din gamle bereder?

Selve konkurransen der eieren av den eldste varmtvannsberderen kunne vinne en ny er over. Men ordningen med vrakpant er fortsatt i full gang. Og ifølge Rørleggersentralen har flere andre bedrifter innført lignende ordninger.

- Vi håpet at vrakpanten kunne stimulere folk til å bytte ut disse gamle berederne, og at vi fikk innsyn i hvor mange gamle beredere som finnes i Norge. Resultatet er bekreftende og overveldende, heter det i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og markedsføringsstuntet har virket. Salget har gått opp med mer enn 700 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

- Samtidig har vi bidratt til et bedre miljø og spart samfunnet for store beløp i erstatninger. Dette føles godt og vil forhåpentligvis trigge andre bedrifter til å gjøre det samme, sier Gunnar A. Ludvigsen, daglig leder Rørleggersentralen.

Hvor mye koster varmtvannet? Regn ut med vår kalkulator