Hva er det i tuben?

Lim, akryl, silikon, fug. Det finnes et utall "guffer", men hva er forskjellen? Og hva brukes til hva?

<B>TUBEKAOS?</B> Det finnes mye forskjellig på patroner, hva passer til hva? Foto: Brynjulf Blix
TUBEKAOS? Det finnes mye forskjellig på patroner, hva passer til hva? Foto: Brynjulf BlixVis mer

Den kjemiske industrien har gitt oss uhorvelig mange nye produkter, som det ikke er mulig for menigmann å ha full oversikt over.

Men det er mulig å sortere ut de viktigste forskjellene og bruksområdene, resten får man ta med forhandler og lommebok når man skal velge produsent og butikk.

På tube

Akrylfugemasse -  malerens beste venn. Foto: IFI.NO
Akrylfugemasse - malerens beste venn. Foto: IFI.NO Vis mer

De aller fleste av disse produktene havner i kategorien polymerer.
Når det gjelder bruksområder for produktene skiller man mellom fugemasser og lim, og blant fugemassene er det et klassisk skille mellom silikon og akryl.

I den senere tid har det dukket opp nye varianter basert på andre modifiserte polymerer, blant annet av butyl og silyl-forbindelser. Tilsetningsstoffer gjør at noen produkter egner seg spesielt til visse bruksområder, men det er flere egenskaper som er felles for mange av produktene. Flere av disse produktene kan erstatte både lim, silikon og akryl i mange bruksområder.

Lim finnes i stort utvalg, for liming av mange forskjellige materialer. Enkomponents limtyper fungerer på forskjellige måter. De tørker ved tilgang på luft, herder ved fuktighet eller ved eksponering for ultrafiolett lys.

Silikon er en organisk modifikasjon av silisium-oksygenforbindelser. I denne sammenhengen snakker vi om et plastisk stoff som herder til en elastisk tettende masse som også har limegenskaper.

Silikonfugemasse brukes i våtrom, gjerne i en variant som er tilsatt antimugg-middel. Den kan tette sprekker og fylle åpninger, brukes i vertikale hjørner i stedet for sementbasert fugemasse mellom veggfliser, og limer også porselen til andre flater.

Monterer du en vask på et underskap er det silikon som gjelder som festemiddel. Det samme mellom vask og vegg.

Skal du feste vannklosettet til gulvet trenger du ikke bore store hull og skru ned lange skruer, du legger i stedet en god, buktende stripe silkonmasse der klosettet ligger an mot
gulvet. Det gir solid, men elastisk feste og du trenger brekkjern og tålmodighet for å løsne det igjen (vi snakker av erfaring).

Silikon lar seg imidlertid ikke overmale, så du må finne en farge som passer, eller bruke en gjennomsiktig utgave.

Akryl er en annen familie av kjemiske forbindelser som kommer i en mengde varianter. Den kan lages som tekstilfiber, som bindemiddel i maling, som klare plater, og også som mer eller mindre elastisk fugemasse med nyttige kvaliteter.

Som fugemasse brukes den i stor grad til å tette sprekker i veggkonstruksjoner av treverk før maling. Den kompletterer sparkelmassen, som brukes på flater, mens akrylfugemasse brukes i kriker og kroker der det ikke er praktisk å slipe.

Den kan også brukes til å tette større sprekker, som for eksempel overgang mellom forskjellige materialer i boligen.

Tetting mellom treverk og murvegg med elastisk byggakryl. Foto: Brynjulf Blix
Tetting mellom treverk og murvegg med elastisk byggakryl. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Mellom parkett og brannmur bruker man gjerne en elastisk utgave som lar parketten bevege seg etter variasjoner i fuktighet og temperatur, uten at den slipper i heften verken mot treverket eller muren.

Akrylfuge mellom mur og parkett. Foto: Brynjulf Blix
Akrylfuge mellom mur og parkett. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Alternativene til de klassiske variantene kommer som nevnt i et bredt utvalg, ofte beregnet på helt spesielle bruksområder. Noen er beregnet på båt, laget for å tåle et maritimt miljø. Andre er laget for å tåle frost, for bruk under vann, eller for store mekaniske påvirkninger.

Det finnes også produkter med stor vekt på miljøfaktorer, og spesialprodukter for industri og byggebransje som har helt spesifikke bruksområder.

Hva skal man velge?

For de som ikke er fagfolk er det ikke lett å orientere seg, og selv fagfolk har heller ikke alltid oversikt og bruker det de er vant til.

For de fleste bruksområdene er de klassiske variantene greie å forholde seg til, slik at du bruker lim til å lime, akryl til å fylle sprekker som skal males over, og silikon der du trenger elastisitet og en vanntett fuge.

Det er først når det er kombinasjoner av behov at spesialproduktene kommer inn i bildet, ofte når det er lim-egenskapene som er viktigere enn vanlig når det skal fuges. Dette gjelder når det er litt uvanlige materialer og kombinasjoner som både skal fuges og limes.

En god fugepistol er god å ha. Foto: Brynjulf Blix
En god fugepistol er god å ha. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


I slike tilfeller er det faghandelen som skal veilede brukerne, oppsøk gjerne flere siden ikke alle fører alle aktuelle merkenavn.

Vi oppfordrer også våre lesere til å komme med tips og erfaringer i debatten under!