Støvsuger som luftfrisker

Hva? Drysse vaniljesukker i støvsugeren?

Vaniljetrikset skal ha en velduftende effekt i huset. Men kan det funke? Og er det bra? Dette svarer ekspertene.

VELDUFTENDE: Vaniljesukker i støvsugeren skal få boligen til å lukte godt. Men hva sier ekspertene om trikset? Foto: Linn Merete Rognø.
VELDUFTENDE: Vaniljesukker i støvsugeren skal få boligen til å lukte godt. Men hva sier ekspertene om trikset? Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

«DIY-tips», eller oversatt til norsk: «gjør det selv-triks», finnes det millioner av på nett. Svært mange av dem handler om hus og hjem, spesielt rengjøring.

Denne gangen kom vi over et tips som lover å spre nydelig duft i huset ved hjelp av to ting: vaniljesukker og støvsuger.

Nysgjerrig?

Sjekk her.

Luftfrisker

Det er den britiske nettsiden Sharcklean som kommer med det alternative tipset.

Det går som følger:

  • Tøm en te-skje med vaniljesukker i støvsugerposen
  • Deretter støvsuger du huset som normalt.
  • Under støvsugingen vil vaniljeduften spre seg i boligen, og skal da virke som en naturlig luftfrisker
  • Poenget med trikset er at dette skal erstatte duftpinner eller duftlys som inneholder parfyme og andre kjemikalier.
  • Har du ikke vaniljesukker, kan det også fungere med kanelpulver.
  • Nettsiden understreker at dette trikset bare kan fungere på støvsuger med pose, ikke sentralstøvsuger. I tillegg bør du bruke en helt ny pose i støvsugeren før du heller vaniljesukkeret oppi den.

Kan ha en viss effekt

Men hva sier ekspertene om dette DIY-tipset?

- I essens er en støvsuger en luftfrisker så lenge den er på. Det vil si, den tar inn luft fra rommet og sender luften gjennom filtrene i støvsugeren. Dette er før man introduserer vaniljesukker, eller støvsuger-duftkuler, for å gjøre luften mer appellerende etter en støvsuging, forklarer Christian Hole, salgssjef i Elkjøp Norge.

Videre forteller han at støvsugeren vil gjøre alt den kan for å hindre ting å komme ut igjen fra den når det først har kommet inn, dermed vil effekten av vaniljesukker eller duftkuler dempes av støvsugerens filtrering - det er også grunnen til at støvsuger-duftkuler i sin naturlige form lukter sterkt, da det blir bedre etter å ha vært gjennom filtrene.

- For at vaniljesukker-trikset skal virke, vil dette ha effekt når støvsugeren blåser tilbake luft ut i rommet for å få lukt fra vaniljesukker - eller fra duftkuler. Men med en sentralstøvsuger vil også luften ha blitt renere, mener Hole.

Selv har han ikke testet vaniljesukker-trikset, men han tror forøvrig ikke at dette vil ødelegge støvsugeren noe mer enn ved vanlig bruk.

Anbefaler duftkuler

Lars Edvardsen, retail manager i Skousen Hvitevarer, er heller negativ til vaniljesukker-trikset.

- Iutgangspunktet vil jeg være skeptisk til å prøve det, sier han.

Edvardsen forklarer det med at vaniljesukker er et fint pulver og dermed vil det kunne gjøre samme skade på støvsugeren som gips- og murstøv.

- Da er det bedre å bruke støvsuger-duftkuler som er beregnet til formålet, råder han.

Slike duftkuler fungerer helt enkelt på den måten at de suges opp i støvsugeren, cirka ti kuler av gangen. Disse vil da avgi en oppfriskende duft i boligen når du støvsuger.

DUFTKULER: Det finnes mange varianter av støvsuger-duftkuler på markedet. Disse skal helt enkelt suges opp i støvsugeren og deretter avgi godlukt i boligen mens du støvsuger som vanlig. Foto: Produsenten.
DUFTKULER: Det finnes mange varianter av støvsuger-duftkuler på markedet. Disse skal helt enkelt suges opp i støvsugeren og deretter avgi godlukt i boligen mens du støvsuger som vanlig. Foto: Produsenten. Vis mer

Obs på produktgaranti

Begge ekspertene er samtidig skjønt enige om at støvsugeren kun bør brukes til det den er ment for.

- Den skal brukes til å fange opp støv, til andre jobber finnes det stort sett bedre verktøy, sier Hole.

Edvardsen understreker også at produktgarantien er basert på alminnelig bruk.

- Du risikerer at du ikke får dekket reparasjoner hvis du eksperimenterer med bruken, avslutter han.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!