Hva bør du overlate til fagfolk?

Mange kan gjøre mye selv, men det er ikke sikkert at du bør. Du blir nemlig sittende med svarteper dersom noe går galt.

Publisert
Sist oppdatert

Du hører en knirkende lyd. Etterfulgt av et brak - flere brak, og lyden av alle dine glass, tallerkener, skåler og kopper som raser i gulvet med et brak.

Tre år etter du har montert ditt eget IKEA-kjøkken ligger skap og innhold i mange tusen knas, spredt utover et rasert kjøkkengulv.

- Heldigvis er jeg forsikret, tenker du vel da.

For å skru inn en liten skrue her, montere noen lamper der, og slå ned veggen mellom soverom og stue. Det kan man vel gjøre selv?

- Som privatperson kan du gjøre de fleste oppussingsprosjekter, sier Kirstin Bang, produktutviklingssjef i Gjensidige Forsikring. - Men det vil ikke si at du er forsikret om det skulle oppstå problemer.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


I Gjensidige Forsikrings generelle sikkerhetsforskrifter heter det blant annet at reparasjoner, nyinstallasjoner og nybygg skal utføres etter gjeldende forskrifter. Dette gjelder uavhengig av hvem som gjør det.

Skulle det oppstå skader, vil forsikringsselskapet se etter årsakssammenheng, mellom skadens inntreden og eventuelle feil/mangler ved utførte arbeider. - Skjer det en skade som skyldes at man ikke har fulgt forskriftene, kan man risikere at erstatningen reduseres eller faller bort, sier Bang.

I tillegg skal følgende arbeid utføres av autoriserte håndverkere: Arbeid med elektrisk anlegg, VVS-arbeid, og alt arbeid som berører bærende konstruksjoner.

Her kan du sjekke om din håndverker er godkjent!

Tre eksempler: Huset ditt brenner. Får du erstatning?

Råte på badet?

- Forsikringsbedrifter er laget slik at de skal dekke plutselige skader som inntreffer. Tar du for eksempel badet - da bør en bruke anerkjente håndverkere, sier Arne Lycke, fagsjef i If forsikring.

På kanten

Har du gjort noe arbeid hjemme du burde fått fagfolk til å gjøre? (Avsluttet)
Ja(65%) 1616
Nei(26%) 662
Litt usikker...(9%) 224
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Oppfatningen om at skader som har oppstått over lang tid er noe man kan få fikset og dekket av forsikringen er imidlertid helt feil, ifølge Lycke. Har du råte på badet fordi du har dusjet på et utett gulv i tre år, må du henvende deg til håndverkeren som har utført arbeidet for å få rettet det opp.

- Et bad er ingen skadeårsak, sier Lycke. - Forsikringen dekker skader dersom noe skjer akutt, for eksempel brudd på rør eller andre vannlekkasjer.

Har du problemer med håndverkeren, og utgifter i forbindelse med å kreve arbeidet rettet opp, er dette noe en rekke forsikringsselskap vil gi økonomisk kompensasjon for.

Krise på kjøkkenet

Vi spoler tilbake til slapstick-humorens store kjøkkenmareritt fra innledningen; kjøkkenskapene som ett etter ett raser ned fra veggen og ødelegger både innhold og gulv.

- Alle forsikringsselskapene har en regel om at skadene skal inntreffe "plutselig", sier Lycke. - Det du beskriver her, kan komme innenfor dette begrepet.

Han peker imidlertid på en faktor som taler for at du vil få avkortet eller ingen erstatning: - Det forutsettes at et skap skal henge. Er det montert for dårlig, for eksempel med for små skruer, får man avkortet eller ingen erstatning.

Hva bør en gjøre før en setter i gang med (eller setter ut) prosjekter hjemme?

- Som hovedregel vil jeg råde alle som skal sette i gang med et oppussingsprosjekt til å sette seg inn i de regler og rutiner som den håndverkeren som er spesialist har, sier Lycke. - Gjør man det selv som privatperson uten erfaring, setter man seg i en knipe, for man har ingen å reklamere på.

Ser det uoverkommelig ut, bør du bruke håndverker. Da har du krav om oppretting dersom jobben er mangelfullt gjort.

- Snekring kan liksom alle - men det er ikke nødvendigvis så enkelt.

Hvilke prosjekter kan man helt trygt sette i gang med?

- Lettere oppgaver som maling og tapetsering, klarer folk flest. Men har en ikke gjort det før, kan det være komplisert det også. En skal bruke riktig lim og ta hensyn til underlag, men dette er noe de fleste vil kunne greie å sette seg inn i.

- Men går det galt, må du selv ta den økonomiske smellen: Har du en håndverker som har gjort en feil, kan du kreve arbeidet rettet opp, avslutter Lycke.

- Mange kan gjøre mye selv, men er det områder man aldri er borti, så synes jeg man bør være varsom.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer