Husråte kan koste deg dyrt

Vasker du ofte nok? Eller i det hele tatt?

Våren er ikke bare fuglekvitter, iskrem og den første utepilsen. Det er også den tiden på året hvor mange av skavankene på boligen som vinterhalvåret og snøen har holdt skjult, plutselig blir synlig igjen.

En av de tingene du absolutt ikke vil se er sopp eller råte på kledningen. Nå viser det seg at en stor andel nordmenn slurver med husvasken, noe som blant annet kan påføre boligen din kostbare skader.

Les også: Dette er best mot muggsopp

Vaskeslurv

Ifølge en undersøkelse utført av markedsanalyse- og rådgivningsfirmaet Synovate på vegne av Jotun, svarer 13 prosent av de spurte som har ansvaret for vedlikehold av eget hus at de aldri vasker boligen på utsiden.

48 prosent sier de bare vasker huset når det males eller beises, mens 35 prosent tar seg tid til en vedlikeholdsvask også når det ikke males.

- Å vaske huset når det skal males er ikke tilstrekkelig. En regelmessig utvendig vask vil øke levetiden på malingsarbeidet og hindre forfall og verditap. I verste fall kan manglende vask føre til råteangrep, fordi kraftige angrep av overflatesopp og alger øker faren for fuktopptak i kledningen, forteller overingeniør Stein Markussen hos Jotun i en pressemelding.

Markussen anbefaler årlig vask av boligen for å forhindre at råte og sopp får feste, noe som i verste fall kan føre til at hele kledningen må byttes ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Styr unna denne husmalingen!

Av ukjente årsaker er det ifølge undersøkelsen flest folk fra Nord-Norge som kutter husvasken helt (39 prosent av de spurte), mens vestlendingene er flinkest til å unngå vaskeslurv. Bare seks prosent av de spurte svarer her at de ikke vasker huset utvendig.

Tips

Vær spesielt oppmerksom på forarbeidet du gjør før du eventuelt begynner å male eller beise huset, ettersom dette kan få konsekvenser for hva som skjer med kledningen på et senere tidspunkt.

Ser du for eksempel at det finnes sopp eller grønnalger på treverket, bør dette vaskes bort med spesiell soppvask og/eller algedrepende middel. Økende forurensing har gjort at både luft og regn tærer mer på boligen enn før, og disse kjemikalieangrepene bryter raskere ned den beskyttende malingfilmen - som igjen kan gjøre kledningen mottakelig for soppangrep.

Legg merke til at de uskyldigste sopptypene i seg selv er ikke farlig for kledningen, men de kan lede til blant annet tåresopp, som vil gjøre at treverket råtner.

Se også på den årlige husvasken som en anledning til å inspisere resten av huset for eventueller skader eller slitasjer du ellers ikke uten videre ville oppdaget.

Mørkt bedre enn lyst

Bruk gjerne høyttrykksvasker for mer effektiv vasking, sammen med forebyggende grunning i etterkant hvis du mistenker at det er fare på ferde. Slik grunning gir ekstra beskyttelse mot både sopp og råte, og inneholder dessuten oljer som beskytter kledningen i dybden.

Les også: Gi huset en real vårrengjøring

Veggene dine er mer sårbare for soppangrep etter vasken, og det er derfor viktig at den forebyggende behandlingen ikke utsettes. Kjør over veggene en ekstra gang, for eksempel ved å fylle sopp- og algedrepende midler på høytrykksvaskeren.

Det kan også lønne seg å ha i bakhodet at lys maling gjør veggen mer utsatt for soppangrep enn mørke vegger. Mørke farger absorberer solstråler atskillig bedre enn lyse, og temperaturen blir derfor stedvis betraktelig høyere på en sort vegg enn en hvit. Varmen i veggen gjør at kledningen blir raskere tørr etter å ha blitt fuktig, og etterso fukt er den store stygge ulven hva sopp og råte angår, blir det potensielle skadeomfanget mindre.

Kilder: Jotun, Maxbo, Husbygger, Boligfakta

Artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide