<strong>TEST AV 46 MALINGSPRODUKTER:</strong> Svenske Folksam langtester holdbarheten på 46 beis- og malingsprodukter over to år. Testresultatene foreligger først neste år, men allerede etter ett år advarer de mot tre produkter. Dette bildet er tatt i mai 2017, på testanlegget ved Alnarp utenfor Malmö. Foto: Stefan Hjort, Folksam
TEST AV 46 MALINGSPRODUKTER: Svenske Folksam langtester holdbarheten på 46 beis- og malingsprodukter over to år. Testresultatene foreligger først neste år, men allerede etter ett år advarer de mot tre produkter. Dette bildet er tatt i mai 2017, på testanlegget ved Alnarp utenfor Malmö. Foto: Stefan Hjort, Folksam Vis mer

Svensk test av utendørsmaling og beis

Husmaling: Tre produkter er så dårlige at du frarådes å kjøpe dem

Svensk test avslører så store svakheter ved malingsprodukter at de advarer forbrukere mot å kjøpe dem.

Publisert
Sist oppdatert

Det svenske forsikringsselskapet Folksam gjør jevnlig ulike tester av produkter som er viktige for forbrukere, som for eksempel hjelmer, bilbarnestoler, biler - og husmaling.

Dette er 6. gang Folksam gjennomfører en langtest av utendørsmaling- og beis, og de er nå kommet halvveis i testperioden, som løper fra 2016 til 2018.

Langtestene foregår ved at Folksam behandler og setter opp trepaneler på fire ulike steder i Sverige, og lar det stå i to år. Underveis undersøkes trepanelene for blant annet sopp- og algedannelse, oppsprekking og avflakning.

Slik tester Folksam husmaling 

  • Denne testen går fra 2016-2018
  • Det er 46 produkter i testen, og det er utvalg fordi de er de mest populære i Sverige
  • Hvert malingssystem testes på 24 paneler, fordelt på 4 teststasjoner i Sverige, fra Alnarp i sør til Vindeln i nord.
  • Panelene monteres mot sør og nord. Panelene vinkles i 45 grader mot sør og i loddrett vinkel mot nord. Malingen på panelene i 45-graders vinkel eldes 2-3 ganger raskere enn ved normal eksponering, og det innebærer at to års testperiode tilsvarer minst seks års normal eksponering.
  • Noen kriterier de vurderes etter er sopp- og algevekst, oppsprekking og avflaking.

- Ikke kjøp disse

Denne gangen tester de kvaliteten på 46 produkter.

- Men allerede nå, etter halve tiden, er tre av de testede 46 produktene underkjent. Folksam fraråder kjøp av produktene der Nordsjö One, Bioni Perform og Tranemo Äkta Linoljefärg er toppstrøk, skriver Folksam i en pressemelding.

De skriver videre at to av produktene som får stryk allerede etter et år har passert grenseverdiene for akseptabel soppdannelse. Dette gjelder produktene Nordsjö One og Bioni Perform.

Den siste stryk-kandidaten, Tranemo, stryker på grunn av sprekkdannelser og avflaking.

Alle testpanelene er behandlet med alle deler av et maling- eller beisesystem fra produsentene; altså for eksempel grunnbehandling, grunning og toppstrøk.

<strong>TESTOMRÅDER PÅ FIRE STEDER:</strong> Dette bildet er også fra mai 2017, aom bildet i toppen av artikkelen - men dette er fra et av de andre fire testområdene, nærmere bestemt Vindeln utenfor Umeå. Det viser at testpanelene utsettes for ganske ulike forhold. Foto: Stefan Hjort, Folksam
TESTOMRÅDER PÅ FIRE STEDER: Dette bildet er også fra mai 2017, aom bildet i toppen av artikkelen - men dette er fra et av de andre fire testområdene, nærmere bestemt Vindeln utenfor Umeå. Det viser at testpanelene utsettes for ganske ulike forhold. Foto: Stefan Hjort, Folksam Vis mer

De kan imidlertid ikke si hvilket av lagene det er som lager trøbbel.

- Vi vet ikke hva eller hvilket lag det er som har forårsaket problemene, uttaler Stefan Hjort, prosjektleder for malingstestene i Folksam, til Dinside.

– At tre produkter havarerer allerede etter halve testperioden betyr strykkarakter for de berørte produsentene. Å male om et hus koster mye penger. Velger man dårlige produkter, blir det enda dyrere, uttaler Karin Stenmar, sjef for bærekraft i Folksam.

Resultatene så langt er som tidligere

Dette er 6. gang Folksam gjør en slik test, og du kan lese her hvilke produkter som kom best og dårligst ut i forrige test - som ble avsluttet i 2015.

Ifølge Hjort ser halvveisresultatene ganske like ut som de har gjort i tidligere tester.

<strong>TESTPANELER:</strong> Bærekraftsjef i Folksam, Karin Stenmar og malingsekspert Stefan Hjort. Bildet er fra malingstesten som ble avsluttet i 2015. Foto: Folksam
TESTPANELER: Bærekraftsjef i Folksam, Karin Stenmar og malingsekspert Stefan Hjort. Bildet er fra malingstesten som ble avsluttet i 2015. Foto: Folksam Vis mer

Han sier til Dinside at de ikke tar sjansen på å uttale seg om det er noen produkter som utpeker seg som gode, så lang.

Men Stenmar uttaler at det fremdeles er de produktene som de anbefalte etter siste test, i 2015, som er de beste kjøpene:

Dette er Beckers Akrylatfärg, Max Beckers Perfekt Akrylatfärg, Falu Vapen Fasadfärg og Alcro Bestå Täckfärg.

Hos Folksam kan du finne hele resultatlisten fra 2015.

Hjorts råd for å finne det beste malingsproduktet er:

- Velg et produkt som har vært på markedet en stund og som man har endel erfaring med. Dessuten kan den gjerne ha vært testet med et bra resultat, for eksempel i Folksams malingstest, uttaler Hjort til Dinside.

- Kjenner oss ikke igjen, dette er vår bestselger

Dinside har vært i kontakt med Akzo Nobel i Norge, som er importøren av Nordsjö-produktene her til lands.

De uttaler til Dinside at de ikke kjenner seg igjen i testresultatene.

- Denne malingen er vår bestselger og beste kvalitet innenfor kategorien trebeskyttelse utendørs og selges igjennom våre forhandlere i Norge. Vi kjenner oss ikke igjen i denne testen, da vi ikke mottar reklamasjoner vedrørende soppdannelse på dette produktet, uttaler Tommy Haraldseth, teknisk rådgiver ved Akzo Nobel Coatings AS, til Dinside.

De kritiserer testen for at de legger hovedfokus på soppvekst når de bedømmer malingens holdbarhet.

- Sopp i seg selv er et estetisk problem og ingenting som skader treverket. Nordsjö One SuperTech inneholder en god beskyttelse mot sopp og har dessuten selvrensende egenskaper som motvirker soppangrep, uttaler Haraldseth videre.

Til dette sier Stefan Hjort i Folksam følgende:

- I et lengre perspektiv kan muggsopp berede plass for råtesopp, men muggsoppen skal nok sees som et estetisk problem.

Nordsjö understreker videre at de alltid tar hensyn til vedheft, sopp- og råtebeskyttelse, UV-beskyttelse, evne til å trekke inn i treverket og malingsfilmens fleksibilitet som alle er med på å beskytte huset, ved utvikling av produktene.

- Vi er fortsatt veldig trygge på Nordsjö One SuperTech, som er et resultat av et langt utviklingsarbeid og en velprøvd teknologi. Spesielt sammen med vårt anbefalte system, som er testet over flere år med veldig gode resultater, uttaler selskapet videre.

Dinside har spurt Folksam hva de tenker dere om påstandene om «god beskyttelse og selvrensende egenskaper»?

- Åpenbart har ikke malingssystemet, altså grunning og toppstrøk, tilstrekkelig gode egenskaper, uttaler Hjort til Dinside.

En god beis eller maling skal ideelt sett ifølge Hjort beskytte fasaden så den ser bra ut etter lang tid.

- Og den skal dessuten ikke løsne fra underlaget eller sprekke opp, understreker han.

Sopp er sopp ... eller?

Ifølge seniorforsker Thale Plesser ved SINTEF Byggforsk, er det mange ulike typer sopp, med ulike egenskaper. Hun forteller til Dinside at vanlige sopptyper i bygninger er råtesopper og fargeskadesopper - hvorav råtesopper kan gi store skader fordi de angriper trevirke og bryter dette ned.

Disse oppstår når fuktnivået i trevirket er høyt (over 20 vektprosent). Derfor er det viktig å beskytte trevirke mot oppfuktning.

- En eksteriørmaling beskytter mot fuktinntrengning og nedbrytning ved sollys. Ofte er malingssystemer bygget opp slik at grunningen beskytter mot vanninntrengning og dessuten inneholder midler mot råtesopp. Toppstrøket gir ønsket utseende og er dessuten tilsatt midler mot fargeskadesopp, forteller Plesser.

- Folksam har, ifølge Folksams pressemelding, underkjent Akzo-Nobel på grunn av «mögelpåväxt». Med dette mener de sannsynligvis svertesopp (aureobasidium på latinsk), en type fargeskadesopp. Svertesopp gir mørk misfarging, som er estetisk skjemmende på lysmalte fasader, men som regnes for å være harmløs i den forstand at sopptypen ikke svekker trevirke, uttaler Plesser til Dinside.

Hun sier videre at svertesopp endog kan være ønskelig, på ubehandlete fasader av tre, ettersom den gir treverket en karakteristisk lysegrå farge.

- På malte fasader, kan svertesopp, hvis angrepet ikke har gått veldig langt, som regel vaskes av, sier Plesser til Dinside.

De endelige resultatene av Folksams test av beis og maling til utendørsbruk, kommer i 2018.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer