Huskupp ved Middelhavet

Hvor begynner man å lete hvis man ønsker et krypinn ved Middelhavet på sine gamle dager, til en ikke alt for høy pris? Og som også vil gi en god økonomisk avkastning?

Lavpris viser vei

For å lete målrettet etter det store kuppet, som skal sørge for et godt liv både nå og senere, kabør du resonnere som en ren investor.

Sannsynligheten for å gjøre et kupp ved å kjøpe en feriebolig er helt klart størst der hvor prisene er lavest. Men med de laveste prisene er dessverre også risikoen størst for å gjøre et dårlig kjøp, fordi det kan være gode grunner til at etterspørselen og den påfølgende prisveksten er lav.


Er man økonomisk anlagt begynner man i alle fall ikke å lete i land hvor prisstigningen på fast eiendom allerede har vært høy i mange år. På slike steder har kjøpere som kom inn på et tidlig tidspunkt allerede høstet den store potensielle gevinsten som lå der før prisveksten tok til. Det tydeligste tegnet på lav potensiell gevinst er at prisveksten har "flatet ut" etter en periode med sterk vekst.

Illustrasjon: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


Svært grovt, kan vi oppsummere ved å si at en lav pris på en eiendom ved Middelhavet i dag kan være en indikasjon på at den er en risikoinvestering. På den annen side: Hvis prisen er svært lav, utgjør jo den økonomiske risikoen forholdsvis liten. Og hvis ens fremste mål er å ha det hyggelig og varmt, kan en jo gå for en stor mengde hygge per krone, og gi blaffen i hele prisveksten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen statistikk

Men hvor er de - alle de uoppdagete sjarmerende nedlagte brukene med strandlinje, kort vei fra en romantisk landsby, hvor livsgleden er stor og prisene lavene?

Vi har lett uten å lykkes etter statistikk på området. DinSides søsterredaksjon, Bolig i utlandet, har imidlertid ekspertise på feltet:

- Jeg har aldri sett noen sammenlikning av eiendomspriser. Det nærmeste jeg har funnet, er noen engelske bøker som prøver å nærme seg dette, sier sjefredaktør Tom Andersson i magasinet Bolig i utlandet, som i omtrent halvannet år har gått i dybden på kvaliteter og priser ved fritidseiendommer i det store utland.

Landoversikt

På forespørsel fra DinSide Økonomi, har Tom Andersson og Bolig i utlandet utarbeidet en oversikt over markedet for fritidseiendommer for landene langs Middelhavskysten.

Andersson deler prisnivået i de ulike landene i kategoriene "billig", "middels" og "dyrt".


Billig versus middels

- Kommer du til Montenegro med en halv million, vil du helt klart kunne skaffe deg en feriebolig - ikke luksuriøs, men i alle fall en leilighet ved kysten. Min erfaring er at eiendomsprisene i Montenegro nå er omtrent halvparten av de kroatiske, sier Andersson, som har oppgitt prisnivået i Kroatia som "middels".

- Kommer du til Kroatia i dag med et håp om å skaffe feriebolig til en halv million, blir du nok ganske skuffet, fortsetter Andersson, og anslår kvadratmeterprisene i Kroatia til mellom 20.000 og 25.000 kroner i de mest populære kyststrøkene.

Tradisjonelt er dyrt

Drømmen om et billig vinslott i sør-Frankrike er urealistisk. France Prestige Real Estate.
Drømmen om et billig vinslott i sør-Frankrike er urealistisk. France Prestige Real Estate. Vis mer


På vårt spørsmål om vi får kjøpt noe som helst for 500.000 kroner i land som Spania og Frankrike er svaret kategorisk:

- Nei, absolutt ikke, selv om mange tror det. Meglere sukker over nordmenn som kommer med én million kroner og tror de skal få leilighet ved sjøen i disse landene. I Syd-Spania, Nord-Italia og Frankrike må du imidlertid mange kilometer bort fra sjøen for å få noe som helst til denne summen, sier Andersson.

Best lengre vest?

Middelhavslandene Syria, Egypt, Libya og Libanon er tatt med i vår oversikt fordi også de har Middelhavskyst. Andersson har imidlertid karakterisert samtlige fire som "ikke interessante i denne sammenhengen".

- Dette skyldes først og fremst at nordmenn er lite interessert i eiendom i disse landene, sier Andersson.

DS: Kan den manglende interessen like gjerne bety at eksempelvis det forholdsvis stabile Egypt kan være svært interessant for investorer, ettersom kjøpekraftige nordmenn ikke allerede har etablert seg og drevet prisnivået opp?

- Jo, medgir Andersson - Men ser man verden i dette perspektivet, kan det være en rekke land som er enda mer interessante enn Egypt. Ta for eksempel Uruguay, Panama og Argentina. I alle disse landene hersker det politisk ro, relativt sett, og man kan få fryktelig mye for pengene.


Vår oversikt viser imidlertid ikke hele verden - kun land med kyststripe ved Middelhavet (pluss Portugal) og til dels Svartehavet. I global målestokk er derfor reisetiden omtrent like lang til hvert feriemål, og kulturene relativt lik vår egen.

Skulle du imidlertid ønske å vende blikket mot fjernere strøk, kan du ta med deg disse landene i betraktningen når du planlegger pensjonstilværelsen:

Thailand: Begrensninger: Utlendinger kan ikke eie tomtegrunn. Må opprette et thailandsk aksjeselskap, der thailandske statsborgere eier minimum 51%. Ganske innarbeidet system, og trygt hvis du bruker kompetente folk.Priser: Billig.

Brasil:Begrensninger: Ingen. Priser: Billig.

Sør-Afrika: Begrensninger: Ingen. Priser: Billig til middels.

USA (Florida):Begrensninger: Ingen. Priser: Middels til dyrt, men kjøpers marked åpner for prisforhandlinger.