Husker du når du sist skiftet toalettsetet?

Over halvparten av oss bytter toalettsete sjeldnere enn hvert femte år.

Lenge siden du byttet? En av to bytter når de kjøper ny bolig. En av to gjør det ikke.  Foto: Colourbox.com
Lenge siden du byttet? En av to bytter når de kjøper ny bolig. En av to gjør det ikke. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppussingsglade nordmenn maler, skifter gardiner, bytter puter og kjøkkenfronter som aldri før, og skifter farge på veggen nesten like ofte som Lady Gaga skifter stil. Men fortsatt er det noen ting vi ikke er så flinke til å bytte.

En ny undersøkelse viser nemlig at når det kommer til dosetet så bytter vi det sjelden ut. I følge undersøkelsen som er gjennomført på vegne av rørleggerkjeden Comfort, svarer over halvparten av de spurte at de ikke byttet toalettsete sist de kjøpte bolig. Omtrent samme antall svarte at de bytter toalettsete i boligen sjeldnere enn hvert femte år. To av ti nordmenn svarer at de ikke vet når de sist byttet toalettsete.

- Det er jo underlig at vi maler, skifter gulv og legger fliser så ofte som vi nordmenn gjør, men så glemmer vi å bytte ut toalettsetet av og til, sier Kari Øgle Kjensberg i Comfort i en pressemelding.

Heldigvis er nye toalettseter rimelig, og du kan enkelt bytte det selv

Berøringsfritt for god hygiene

Med berøringsfri nedspyling slipper du bakterieopphopninger på knappen. Foto: Produsenten
Med berøringsfri nedspyling slipper du bakterieopphopninger på knappen. Foto: Produsenten Vis mer


Men er det så farlig, egentlig? Hygieneaspektet ved at det er vanskelig å få rengjort inni alle de små krinkelkrokene akkurat ved hengslene er kanskje en av de mest opplagte grunnene til at man ønsker å bytte toalettsete. I tillegg blir noen materialer, for eksempel noen plasttyper og toalettseter i tre, porøse og et ideelt oppsamlings- og ynglested for bakterier.

For noen kan derfor berøringsfrie toalettseter - og berøringsfri nedspyling være en smart løsning. Ifølge skikkeligrørlegger.no kom de første berøringsfrie VVS-produktene på markedet i begynnelsen av 90-tallet. For deg som opplevde den varierende sensorkvaliteten kan dette virke håpløst, men de siste årenes influensaepidemier har bidratt til stor utvikling på området. Det finnes nå en rekke smarte produkter på markedet, både for bad og kjøkken fra store produsenter som for eksempel, Oras, Iqua, Ifö, Geberit og Pressalit, også beregnet på private hjem.

Lei av å krangle om dolokket? Dette lukker seg selv

Her bytter vi mest

Ikke bare svart-hvitt Oppgrader baderommet med dolokk i friske farger, her fra Pressalit. Foto: Produsenten
Ikke bare svart-hvitt Oppgrader baderommet med dolokk i friske farger, her fra Pressalit. Foto: Produsenten Vis mer


Det er lengst sør i landet toalettsetene har størst turn-over. Seks av ti sørlendinger byttet ut toalettsetet sist de byttet bolig. Østlendinger er ikke fullt så fine på det, og bytter sjeldnest ut.

- Et gammelt toalettsete har ofte riper eller permanente flekker. Om man bytter det ut vil man, for en billig penge, kunne gi toalettet eller badet en ansiktsløftning. Toalettseter kommer i utallige former og farger. Kvinners drøm har lenge vært toalettsetet som lukker seg selv og nå finnes de på markedet, sier Kjensberg.

I tillegg til hygieneaspektet, kan bytte av toalettsete også være med på å gi badet et nytt uttrykk. Og det er langt rimeligere enn å bytte fliser. Nå får du toalettseter i en rekke forskjellige materialer, farger og mønstre. Humoristen kan få gjennomsiktige seter med piggtråd eller barberblader støpt inn, nostalgikeren kan gå for svart porselen eller pastellfarger.

... og mens vi er inne på hygiene på baderommet: Se hvor ofte du må skifte håndhåndkledet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer