Gassgrill og brannfare:

Husker du å tømme fettoppsamleren under gassgrillen?

Hvis ikke kan det lett bli brann, sier brannvesenet.

BRANNFARLIG: Glemmer du å tømme fettoppsamleren under grillen, kan det få fatale konsekvenser. Foro: Per Ervland
BRANNFARLIG: Glemmer du å tømme fettoppsamleren under grillen, kan det få fatale konsekvenser. Foro: Per ErvlandVis mer

Sommersesongen gjør at grillen blir brukt betydelig mer enn ellers i året for å tilberede mat. Men en grill full av brente matrester og gammelt fett er ikke et godt utgangspunkt for å lage god grillmat.

Heldigvis er grillristene enkle å rense.

Men har du gassgrill, er det noe som kan skape en betydelig dårligere grillopplevelse enn en skitten rist. Og glemmer du den, kan du ende med å få brannvesenet som grillgjester.

Les flere gode grilltips i Dagbladets store grillguide.

Bør tømmes

SAMLER FETT: Fettet i denne kan ta fyr hvis du ikke er flink nok til å tømme den. Foto: Per Ervland
SAMLER FETT: Fettet i denne kan ta fyr hvis du ikke er flink nok til å tømme den. Foto: Per Ervland Vis mer

Under grillen er det plassert en beholder, en såkalt fettoppsamler. Denne samler opp alt av fett, marinader og kjøttsaft som renner av maten du griller.

Beholderen kan være lett å glemme når du rengjør grillen, men glemmer du den kan det få store konsekvenser.

VIKTIG: Tøm beholderne for å unngå brann, sier markedssjef i Weber, Siv-Elise Friestad.
VIKTIG: Tøm beholderne for å unngå brann, sier markedssjef i Weber, Siv-Elise Friestad. Vis mer

- Det er viktig å tømme denne beholderen fordi den inneholder fett som kan være antennelig, forteller markedssjef i Weber, Siv Elise Friestad.

- Hvor ofte må man tømme slike beholdere?

- Den bør tømmes regelmessig, det vil si når du ser at den fylles opp med fett. Ikke vent til den er full, råder hun.

Stor brannfare

Audun Olsen-Skaldehaug, brannverninstruktør i Oslo brann- og redningsetat (OBRE), sier at man skal være obs på såkalte fettbranner.

- Den største faren, og det som mest sannsynlig starter flest branner i selve grillen er når fettoppsamleren er full, da vil det varme fettet som renner ned fra grillelementet dryppe videre ned på regulatoren, gasslangen eller annet brennbart materiale. Det kan fort starte en fettbrann.

VÆR FORSIKTIG: Små fettbranner kan utvikle seg til branner med store materielle skader, advarer brannverninstruktør Audun Olsen-Skaldehaug. Foto: Oslo brann- og redningsetat(OBRE)
VÆR FORSIKTIG: Små fettbranner kan utvikle seg til branner med store materielle skader, advarer brannverninstruktør Audun Olsen-Skaldehaug. Foto: Oslo brann- og redningsetat(OBRE) Vis mer

Brannverninstruktøren sier at dersom det oppstår en fettbrann, så er det avgjørende at det oppdages tidlig. Jo mindre branntilløpet er, jo enklere er det å slokke. Da kan en slukkespray være en god investering.

- Har du for eksempel en slukkespray merket med brannklasse F (brann i matolje/fett) kan du slokke branntilløpet forholdsvis enkelt, sier Olsen-Skaldehaug.

Tar det lang tid før man oppdager brannen stiger temperaturen i fettet, samtidig som at materialer rundt der brannen startet blir opphetet. Da er det fare for at brannen utvikler seg videre og blir mer krevende å slukke.

Slokke fettbrann

Dersom det skulle bli brann, er det viktig å huske på at man har en gass-slange og en propanflaske i nærheten av grillen.

STORE SKADER: Konsekvensene av en brann i en gassgrill kan bli store dersom du bor i blokk eller bygård. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
STORE SKADER: Konsekvensene av en brann i en gassgrill kan bli store dersom du bor i blokk eller bygård. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Å fjerne disse fra den brennende grillen kan redusere konsekvensen av brannen betydelig, sier Olsen-Skaldehaug.

- Begynner det å brenne i selve gasslangen kan du forsøke å stenge ventilen på regulatoren som er koblet på toppen av gassflasken, da stenger du tilførselen av brennbar gass. Så kan du slukke brannen i selve slangen. Har du et pulverapparat for hånden kan du slukke brannen først, men da er det særdeles viktig stenge å gassen så fort som mulig, hvis ikke blir det en gasslekasje.

- Kan gasstanken eksplodere i en sånn brann?

- Det skal mye til for at gasstanken eksploderer i en sånn brann, det er sikkerhetsinnretninger som skal sørge for at det ikke skjer. Flaskene er utstyrt med en sikkerhetsventil som vil slippe ut overtrykk i flasken, nettopp så den ikke eksploderer.

- Det kan bråke litt og hvis det er brann/flammer i nærheten kan gassen som slippes ut begynne å brenne, det kan nok oppleves som skummelt for mange, sier han.

Fatale konsekvenser

Mange som har gassgrill bor ofte i bygårder eller boligblokker, og har grillen på balkongen, som er nærme eller inntil naboens. En brann et sånt sted kan bli farlig, sier brannverninstuktøren.

- Hvis du ikke klarer å slokke brannen kan det få store konsekvenser. Det er selvfølgelig avhengig av hva slags type blokk du bor i og hva som er av brennbare materialer i nærheten, brannen kan spre seg fort videre til din egen leilighet eller til balkongen og leiligheten over.

- Da kan man få kraftig røykutvikling, store materielle skader og i verste fall går liv og helse tapt, advarer Olsen-Skaldehaug.