Slik burde ikke postkassen din se ut når du er på ferie. Foto: COLOURBOX.COM
Slik burde ikke postkassen din se ut når du er på ferie. Foto: COLOURBOX.COMVis mer

Husk posten før ferien

Det viktigste du gjør før du reiser på ferie.

Snart er det ferietid, og du har sikkert planlagt både det ene og andre hva gjelder reising.

Dermed blir boligen din stående tom i alt fra en uke til hele sommeren gjennom.

Dette vet selvsagt tjuvraddene, som sikkert allerede nå pønsker ut hvilke områder de skal ta raid i, og hva de håper å finne.

Det finnes flere ting du kan gjøre for å få huset ditt til å se bebodd ut selv om ingen er hjemme.

Det aller viktigste er å sørge for at postkassen din ikke blir stappfull av post og aviser - dette er jo som å invitere tyvene til å prøve å bryte seg inn.

Dette skal du gjøre

 • Omadresser avisen: Dersom du abonnerer på avis, bør du sørge for at den blir omadressert til ferieadressen din. Dersom dette ikke er aktuelt, kan du enten stoppe den i tidsrommet du er borte, eller gi den bort til et sykehjem. Dette fikser du som regel ved å gå inn på avisens abonnenttjeneste på nett.
 • Omadresser posten: Du bør gjøre det samme med posten din. Da vil all post og også adressert reklame bli sendt til feriestedet. Om det ikke er aktuelt, kan du be Posten om å oppbevare alt inntil du er tilbake fra ferie.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  - Dette kan du ordne på nettsiden vår, og du bør gjøre dette i god, i hvert fall en uke før du reiser bort, for om sommeren er det ekstra trykk, sier pressesjef Hilde Ebeltoft Skaugerud i Posten.

  Uansett anbefaler hun deg å merke postkassen skikkelig med navnene til alle i husstanden. Det gjelder særlig hyttepostkassen din, for ellers kan det bli vrient for postbudet å få levert posten riktig.

 • Reduser postmengden: Dersom du vil ha mindre brev i postkassen, kan du opprete en privat postkasse på Digipost. Her kan store selskaper som banken din, forsikringsselskapet eller strømleverandøren sende deg informasjon og regninger, så slipper du å få dem i postkassen. Sjekk først om selskapene du bruker tilbyr dette.

  - Digipost har fått god respons. I begynnelsen av mai, da Digipost hadde eksistert i en måned, hadde 100.000 nordmenn opprettet en digital postkasse der, sier Ebeltoft Skaugerud.

 • Bli kvitt uadressert reklame: Mengder med uadressert reklame som hoper seg opp i postkassen er også et tegn på at du ikke er hjemme, så gå på postkontoret og be om klistremerket "Reklame? Nei takk!" som du kan sette på postkassen. Dersom du liker å få reklame i postkassen til vanlig, fjerner du det bare når du er tilbake fra ferie.

Flere gode råd mot innbrudd

Finansnæringens Fellesorganisasjons (FNO) råd mot innbrudd:

Gi inntrykk av at du er hjemme, både ute og inne:

 • La det daglige smårotet ligge fremme
 • Ikke la søppelsekken henge ubenyttet i stativet. Få naboen til å legge litt søppel oppi den.
 • Samarbeid med naboen om gjensidig tilsyn med boligen, klipping av plen og vanning av blomster.
 • Viderekoble fasttelefonen til mobiltelefonen.
 • Sørg for variasjon i belysningen (klokkebryter/fotocelle).
 • Ikke fortell på Facebook, Twitter og andre sosiale medier eller e-post at du er fraværende over tid.
Du bør også:

 • Lage en oversikt over verdigjenstandene dine (foto/video) og merke dem.
 • Oppbevare de mest verdifulle gjenstandene i bankboks.
 • Påse at alle ytterdører er utstyrt med FG-godkjente låser.
 • Påse at spesielt utsatte vinduer har påmontert FG-godkjent lås.
 • Bruke enveisskruer på spesielt utsatte vinduer for å hindre at rutene kan vippes ut.
 • Montere FG-godkjent alarmanlegg.

Flere posttips

Vi hopper tilbake til temaet sommerpost, og nevner at hvis du har bestilt noe du gjerne vil ha, selv om du er på ferie på hytta, kan du mot et tillegg få pakken levert helt på døra. Så fortvil ikke om den nye radioen du har kjøpt på nett og skal ha på hytta ikke vil komme før dere har dratt avgårde.

Hvis du har lyst til å gi venner og familie en koselig ferierapport, kan du bestille egendesignede frimerker som kan festes på sommerpostkortet. Har du tatt et blinkskudd av de sommerbrune gullungene mens de fisker krabber, kan du gå inn på nett og bestille frimerker med dette som personlig motiv. Det tar bare 4-6 dager før frimerkene kommer i postkassen din.