Bente Røysheim pusser opp to eneboliger og en hytte sammen med samboeren. Her er det et loftsrom som har fått en total overhaling. Foto: Bente Røysheim/Privat
Bente Røysheim pusser opp to eneboliger og en hytte sammen med samboeren. Her er det et loftsrom som har fått en total overhaling. Foto: Bente Røysheim/PrivatVis mer

– Husk at det skal vare noen år

Våren er en tid for å tenke nytt. Bente Røysheim (40) pusser opp to eneboliger og en hytte – og blogger om det. Her får du tipsene. Av: Camilla Veka

Gleden over små detaljer og sammensetning av farger gjør at Bente Røysheim synes det er spennende å pusse opp. Hun blir glad av å ha lyse og duse farger som harmonerer med hverandre omkring seg.

Røysheim og samboeren Jonny pusser opp hans hus på Lillehammer, hennes hus i Follebu og hytta deres på Gausdal Vestfjell. Hun mener de er et godt team når det kommer til oppussing.

– Jonny jobber som rørlegger, er i tillegg snekkerkyndig og ellers «handy». Det er han som tar seg av alt sånt praktisk bortsett fra maling, det gjør jeg selv. Vi sitter ofte med drømmer og planer for flere år framover. Han er med på planene og kommer med synspunkter og ideer. Ellers gir han meg frie tøyler når det gjelder farger og interiør, forteller hun til DinSide.

Les også: Slik maler du lister

Totalrenovering

Røysheim synes det er ekstra spennende å begynne med helt blanke ark, og totalrenovere et helt rom. Hun arbeider i tre trinn:

 • BAKGRUNN: Tenk på hva du skal gjøre med veggene, taket og gulvet. Vurder ulike materialer og stiler, og husk at det skal vare i mange år.
 • MØBLER: Møbler kan vare i mange år, men husk at de også kan byttes ut. Det du liker nå er ikke nødvendigvis det du liker fem år frem i tid.
 • INTERIØR: Eksperimenter med ulike farger og sammensetninger. Interiøret kan varieres etter årstider eller humør.
På bloggen Bentes interiør og oppussing blogger hun om om de ulike prosjektene hun har gående, og dokumenterer samtidig progresjonen i arbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Akkurat nå holder hun på å pusse opp et soverom med utgang til egen balkong. Det har stått uferdig i mange år, og har ikke vært i bruk.

– Det er trehvitt panel i skråtaket. På veggene er det trehvitt panel med lyseblå tapet over brystningen, og på gulvet er det laminat. Altså er det veldig mye trehvitt. Nå skal alt males lyst, og selvfølgelig fornyes med tekstiler, forteller Røysheim.

Les også: Se hvor mye du kan gjøre på 39 kvadratmeter

Så langt i de ulike oppussingsprosjektene hun har gjort, er det kun én ting hun angrer på. Det er at hun og samboeren ikke gjorde klart for varmekabler da ny parkett skulle legges på kjøkkenet og i stuene i huset i Follebu.

Se før- og etteribilder fra noen av rommene her:

Gang FØR: Gangen hos Bente var før oppussing svært ensformig og mørk. Gulvet hadde brune fliser og alle veggene var i trehvitt panel, i tillegg til en trehvit trapp. Foto: Bente Røysheim
Gang ETTER: Nå har gangen nytt tregulv, hvitmalte vegger, trapp og hvite dører, og det har blitt et helt nytt rom. Den jordfargede trehyllen og blomster gir rommet varme. Foto: Bente Røysheim
Soverom FØR: Soverommet hadde gule vegger, enkel innredning, og et rundt speil som veggpryd over sengen. Mulighetene var mange. Foto: Bente Røysheim
Soverom ETTER: Her har Bente tatt vare på flere av elementene i det gamle soverommet. Men med ny farge på veggene og gjennomført interiør i varme farger, har rommet fått seg en oppgradering. Foto: BENTE RØYSHEIM
Gutterom FØR: Med både trehvitt panel og tak, hadde soverommet i toppetasjen stort oppussings-potensiale. Foto: Bente Røysheim
Gutterom ETTER: Etter noen strøk med penselen, og gjennomført interiør, ble rommet lyst og lett. Foto: Bente Røysheim
Kjøkken FØR: Bentes kjøkken var relativt mørkt, og svært preget av trehvite og blanke overflater. Foto: Bente Røysheim
Kjøkken ETTER: I dag oppleves rommet som friskere og mer åpent. Nye lyse gardiner, hvitmalte skapdører og skuffer gjenspeiler Bentes favorittfarger. Foto: Bente Røysheim


Bente Røysheims oppussingstips

 • HUSK AT DET SKAL VARE NOEN ÅR:
  Bruk nøytrale farger, slik at du ikke fort blir lei. Det kan også være lurt å variere med småting og tekstiler. Det samme rommet kan få en total forvandling bare ved hjelp av fargebytte på interiøret. Du kan også «kle» rommene etter årstider. På våren kan det være fint å ha det så lyst som mulig, kanskje med noen pasteller på interiøret. Mens på høsten er det veldig koselig med skinnfeller, pledd og levende lys i litt mørkere varianter. Dette gjelder alle rom.
 • Bente Røysheim pusser opp to eneboliger og en hytte sammen med samboeren Jonny. Hun synes det er ekstra spennende å totalrenovere et helt rom. Foto: Privat
  Bente Røysheim pusser opp to eneboliger og en hytte sammen med samboeren Jonny. Hun synes det er ekstra spennende å totalrenovere et helt rom. Foto: Privat Vis mer


 • UNNGÅ IMPULSKJØP:
  Tenk nøye gjennom hva du trenger av interiør og møbler. Tenk også på hvilken farge de skal ha. Surf rundt på nettet, og besøk nettsidene til butikker i nærheten for å finne ut hva de har og hva det koster. Det kan være lurt å sjekke varene i butikk før du tar en endelig beslutning. Kjøp kun inn til det aktuelle prosjektet du har gående der og da. Du kan også bestille varer fra nettbutikker. Har du flere rom du vil fornye, kan det være lurt å budsjettere. Pusser du opp flere boliger kan det være lurt å ha en rød tråd i fargene du bruker, slik at du kan flytte rundt på både møbler og interiør.
 • Les også: Slik får du hotellfølelsen hjemme

 • UNNGÅ Å STARTE FLERE PROSJEKTER SAMTIDIG:
  Starter du flere prosjekter samtidig kan det være lett å gå lei. Et tips er å ta rom for rom. Det kan også være lurt å lage en plan for hva som skal gjøres, og hva som skal byttes ut.
 • Det er også sinnasnekker Otto Robsahms beste tips: Slik unngår du de verste oppussingsfellene

 • BRUK SPARKELSPADE NÅR DU MALER VINDUER:
  Et smart knep du kan prøve når du skal male vinduskarmer. Klem sparkelspaden mellom treverket og den svarte gummilista som er rundt glasset. Dermed unngår du søl på gummilista. Vær nøye med å ikke ha for mye maling på penselen når du jobber med lister. Ellers er det best å male listene før de kommer på veggen dersom det er mulig.
Les også: Nå burde du male lister og panel

Ta inn våren

Interiørstylist Birgitta Roald tror mye av grunnen til at flere pusser opp boligen sin med jevne mellomrom, er at mange tar for raske beslutninger som i ettertid viser seg å ikke være akkurat slik som forventet. Hun mener, i likhet med Røysheim, at det kan være lurt å legge en plan før du setter i gang med et oppussingsprosjekt.

– Det kan være alt fra at malingfargen ble feil, til at sofaen ikke passet så godt inn likevel. Vi er jo også omgitt haugevis med interiørblader fra inn- og utland, og fristelsen blir ofte stor til å gjøre en forandring, utdyper hun til DinSide.

Selv er hun tilhenger av å ha ting som betyr noe, noe hun har ønsket seg, eller falt for. I tillegg liker hun ting som forteller en historie, og som ikke minst er av god kvalitet. Da varer det mye lengre, og faren for å gå lei minsker.

Birgitta Roalds oppussingstips:

 • TENK PRAKTISK OG EFFEKTIVT:
  Tenk på hva DU vil og hva du liker. Det naboen gjør er ikke så viktig. Du kan gjerne prøve deg frem med en ny veggfarge på et lite felt og se forandringen gjennom dagens og kveldens lys.
 • TENK BLOMSTER:
  Blomster gjør alltid susen! Del gjerne opp en bukett blomster og sett i flasker i forskjellige rom. Bytt ut vinterputene i ull, til mer lyse farger og myke tekstiler. Du kan for eksempel male en vase, og bruke masse vårløker. Sistnevnte signaliserer friskhet og optimisme.
 • SJEKK BYGGVAREFORRETNINGER:
  Hos byggvareforetninger kan du se etter kule hyller til oppbevaring. De er industrielle og kan settes sammen etter ønsket behov. Rimelige er de også, i forhold til interiørbutikker.
 • Tom Dixons kobberlamper, et metall mange har turt seg på igjen i det siste. Foto: Tom Dixon
  Tom Dixons kobberlamper, et metall mange har turt seg på igjen i det siste. Foto: Tom Dixon Vis mer


 • TA FREM MALEKOSTEN:
  Det er alltid en rimelig og god løsning å male. Det kan forandre et rom helt drastisk. Husk å tenk på at fargen i rommet bør matches med hvor lenge man oppholder seg der, og hvilket rom det gjelder. Velg duse, svale og behagelige farger til soverommet, og heller en sterkere farge til kontoret, der inspirasjonen skal flyte. Se an rommet, og tenk på hvor mye dagslys som kommer inn. Du kan også male en krakk, eller samle alle bilderammer i et mønster eller lik farge.
 • METALLER:
  Farger og metaller som messing, gull og kobber, er i vinden som aldri før. Trender kommer og går, men gode materialer vil alltid bestå!

Les også: Lite moro på soverommet? Prøv purpur