Har du alarm bør du skru den på! Det er minst like viktig som å fortelle naboen at du reiser bort.  Foto: colourbox.com
Har du alarm bør du skru den på! Det er minst like viktig som å fortelle naboen at du reiser bort. Foto: colourbox.comVis mer

Husk å slå på alarmen før du drar på ferie!

Vi er mer opptatt av å si fra til naboen når de drar hjemmefra, enn å slå på alarmen, viser tall fra Tryg.

Nordmenn synes det er viktigere å si fra til naboen enn å slå på alarmen når de drar på ferie, viser tall fra Tryg Forsikring.

– Sommerferien er høysesong for innbrudd, og har du alarm er det bra naivt og ikke slå den på, sier takstsjef Gunnar Leira i Tryg i en pressemelding.

Se vår miniguide: Hvilken lås bør du velge?

Redd for innbrudd

Undersøkelsen viser at 31 prosent av alle nordmenn mener det er viktig å si fra til naboen før de reiser på ferie. Kun 23 prosent mener det er viktig å aktivere alarmen, til tross for at halvparten av nordmenn er redd for innbrudd i hjemmet når de er på reise.

– Det er overraskende at nordmenn til tross for frykten for innbrudd ikke gidder å slå på alarmen når de drar hjemmefra. Naboen er helt klart viktig for å holde oppsyn med huset, og vi har mange eksempler på observante nabolag som har stoppet innbrudd. Men alarm er fortsatt en av de mest effektive måtene å forhindre at uvedkommende prøver å ta seg inn i huset, sier Leira.

– I 2010 ble det anmeldt 19.000 tyverier fra boliger. Å droppe alarmen er slapt, og det kan bli dyrt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alarm kan også gi rabatt på innboforsikringen

... men vi husker å låse

Heldigvis er vi langt flinkere når det kommer til de aller viktigste tiltakene mot innbrudd. 98 prosent av de spurte låser døren når de går ut, mens 79 prosent lukker vinduer.

– Mer enn 15 prosent av norske husstander har alarm, og statistikken* viser at det er åtte ganger større sjanse for å ha innbrudd i en bolig uten alarm, enn med alarm. Men om man ikke slår den på er det jo ikke noe vits.

Derfor vil vi oppfordre folk til å huske alarmen når de forlater huset i sommer – også hvis man bare skal en kort tur med båten eller i skogen bak huset, avslutter Gunnar Leira.

Slik kan du lure tyvene i sommer

Tryg har følgende forslag til enkle tiltak for å få boligen til å se bebodd ut:

  • Unngå fulle postkasser (stoppe hos Posten eller avtale med nabo)
  • Ikke trekke for ALLE gardiner og sørge for at et par lamper (både ute og inne) står på (innomhus finnes det enkle og billige tidsbrytere og utomhus har mange sparepærer innebygget fotocelle)
  • Unngå at "attraktive gjenstander" er lett synlige gjennom vinduene
  • Sørge for litt luking og evt. vanning i hagen
  • Ha gjerne en bil (naboens?) bil plassert i oppkjørselen om den ikke står i garasje

Les også: Flere gode råd mot innbrudd når du er på ferie