Husk å skru av koblingen til hageslangen

Du bør ikke la den stå på utekrana i vinter: Koblingen til hageslangen kan føre til vannskader i veggen om du ikke tar den av.

KOSTBART: Glemmer du å skru av denne før vinteren, kan det bli dyrt. Foto: KRISTIN SØRDAL
KOSTBART: Glemmer du å skru av denne før vinteren, kan det bli dyrt. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært en varm høst mange steder i landet, men du har kanskje allerede gjort det meste av høstarbeidet i hagen - som å renske takrenna, sjekke over huset for eventuelle sprekker som kan slippe inn mus og andre skadedyr og sette bort hagemøblene og hageslangen?

Men har du husket koblingen til hageslangen? Den kan være lett å glemme der den sitter på utekrana, men på tross av sin beskjedne størrelse, kan den medføre store skader.

Glemmer du koblingen til hageslangen på utekrana, kan det føre til vannskader inne i veggen.

De fleste av oss kommer til å oppleve minst én vannskade i løpet av livet. Antallet vannskader i norske hjem har økt kraftig de siste årene: Hvert åttende minutt oppdages en vannskade i norske hjem, viser tall fra Finans Norge (FNO)

Vannskader på fritidsboligen er utbredt: Husk dette før du drar fra hytta

Slik fungerer det

SKRU AV KOBLINGEN er rådet fra Ben Schreier i Varme & Bad. Foto: ANTI MEDIA / SKIKKELIGRØRLEGGER
SKRU AV KOBLINGEN er rådet fra Ben Schreier i Varme & Bad. Foto: ANTI MEDIA / SKIKKELIGRØRLEGGER Vis mer


Du vet det nok, og du har sikkert erfart det i din omgang med hageslangen, men altså:

Koblingen til hageslangen fungerer som en stoppeventil. Selv om vannet står på for fullt, kommer det ikke noe vann ut gjennom krana dersom denne koblingen til hageslangen sitter på.

Dermed kan man la la seg lure til å tro at vannet er skrudd av, selv om det kanskje ikke er det. Og selv om du har skrudd av vannet, gjør koblingen at rørene ikke får tømt seg ordentlig - og vann som blir stående i rørene over vinteren, kan fryse. Vips! så sitter du der med skjegget i vannskaden.

– Vannet kan fryse i løpet av vinteren, og da kan det danne seg en frostpropp i røret inne i veggen. Når så vannet settes på igjen, kan trykket føre til at røret sprekker. Idet du skrur på vannet, vil det lekke vann inne i veggen, uten at du nødvendigvis merker det, har rørleggermester Ben Schreier i Varme & Bad, Nore VVS, tidligere fortalt Dinside.

Det er også derfor du bør høytrykksspyleren helt inn i huset, og ikke la den stå i garasjen i vinter. Det samme gjelder oppvaskmaskiner som står i vinterstengte hytter.

Vannskader hvert 8. minutt

FROSTSKADER: Små vanndråper som sitter igjen i maskineriet og fryser til kan ødelegge høytrykksspyleren: Sett den inn! Foto: KÂRCHER
FROSTSKADER: Små vanndråper som sitter igjen i maskineriet og fryser til kan ødelegge høytrykksspyleren: Sett den inn! Foto: KÂRCHER Vis mer


Vannskader koster forsikringsselskapene store summer hvert år: I de ni første månedene av 2013 var anntallet innmeldte vannskader 48.000, med en reparasjonskostnad på 1,7 milliarder.

Dette var en økning av erstatningene på 14 prosent, mens antallet gikk opp med hele 17 prosent sammenlignet med samme periode i 2012. I hele 2012 var det 54.000 vannskader som koster 2 milliarder kroner.

Det er langt større sannsynlighet for å få en vannskade, enn for å bli utsatt for innbrudd. I 2012 ble det meldt en vannskade hvert 10. minutt, i 2013 hadde hyppigheten økt til hvert 8. minutt.

Les også: Kobberrør er mer utsatte for frostskader enn moderne plastrør

Dette bør du gjøre

For å unngå vannskader i forbindelse med utekran og vannslange, bør du:

 • Huske å fjerne hageslange fra utvendig kran. Selv en frostsikker kran kan gi vannskader i veggen hvis hageslangen er koblet til i kuldeperioder.
 • Utvendig tappekran med stoppekran på innsiden må stenges for vinteren.
 • Skru igjen innvendig stoppekran, og åpne den utvendige kranen slik at du får tømt vannrørene helt.
 • Ti råd mot vannskader:

 • Alle i boligen bør vite hvor hovedstoppekranen er og hvordan den brukes
 • Steng hovedstoppekranen når du reiser bort
 • Rengjør sluk med jevne mellomrom
 • Takrennene bør sjekkes og renskes om høsten
 • Husk tilstrekkelig varme for å unngå frostsprenging av vannrør
 • Ikke bruk vaske- eller oppvaskmaskiner om natten, eller når du ikke er hjemme
 • Bytt ut gamle slanger til vaske- og oppvaskmaskin
 • Sørg for jevnlig tilsyn med hus og hytte om du er bortreist
 • Bruk gjerne naboer, vaktselskap etc
 • Bruk fagfolk ved renovering og oppussing av våtrom
 • Ring rørlegger raskt ved vannlekkasjer og forsøk å fjerne vannet

 • (Rådene er utarbeidet av Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO), Huseiernes Landsforbund (HL)og Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL))

  Les også: Smart lekkasjevarsler som ringer deg når det blir vått ...

  Deler av artikkelen er tidligere publisert på Dinside, men er trukket frem til glede for nye lesere.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer