<b>Her har vi jukset litt,</b> men effekten kan bli den samme om du bruker tapet fra forskjellige produksjonsrunder: selv om noen farger eller mønstre ser like ut når du ser på små prøver, blir forskjellene større når du får dem utover en stor veggflate. Foto: Produsenten / Ifi.no / DinSide.no
Her har vi jukset litt, men effekten kan bli den samme om du bruker tapet fra forskjellige produksjonsrunder: selv om noen farger eller mønstre ser like ut når du ser på små prøver, blir forskjellene større når du får dem utover en stor veggflate. Foto: Produsenten / Ifi.no / DinSide.noVis mer

Husk å sjekke batchnummeret

Slik unngår du farge- eller mønsterforskjell.

Skal du pusse opp? Når man kommer i butikken med handlelisten og de har alt du skal ha, fra tapetruller til malingsspann, så er det lett å bare raske med seg et bestemt antall av det du trenger.

Men enten du skal tapetsere, legge gulv, male, sy gardiner eller legge fliser er det viktig å sjekke at de er produsert samtidig.

Dette gjør du ved å sjekke det såkalte «batchnummeret».

Årsaken? Det kan oppstå ørsmå variasjoner fra produksjonsrunde til produksjonsrunde. Disse er ikke nødvendigvis synlig i alt lys, slik Aina Olsen og samboer Richard Bødtker fikk erfare da de la parkett.

Det var ikke før fire måneder senere, når de fikk opp ordentlig belysning, at de la merke til de store fargeforskjellene i gulvet, melder ba.no.

Se etter batchnummeret, for å forsikre deg om at alle rullene med tapet er fra samme produksjonsrunde. Foto: Ifi.no
Se etter batchnummeret, for å forsikre deg om at alle rullene med tapet er fra samme produksjonsrunde. Foto: Ifi.no Vis mer


Det kan også vise seg som fargevariasjoner i tapet, fliser, maling eller vinylgulv. Ulik tykkelse på flokk eller trykk på tapet og fliser. Det kan være forskjeller i glasuren på flisene, eller fargen på fugemassen.

Og steinfliser som er hugget fra ulike steiner, kan gi vidt forskjellig uttrykk, både i struktur og farge. Parkett kan ha millimeterforskjell i tykkelse, eller du kan få store fargeforskjeller, slik som Olsen og Bødtker.

Det beste er å sjekke i butikk, men har du glemt det: Sjekk før du begynner. Ikke bare med øynene, men sjekk selve nummeret. Fargevariasjonen kan være så liten at du ikke ser forskjell på to tapetruller når du holder dem i hånden, men når det kommer opp på veggen i stort format, kan man ikke unngå å legge merke til det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Glad i tapet? Slik velger du riktig tapet til riktig rom. Se også hvordan du tapetserer, trinn for trinn. Og la deg inspirere - eller underholde av de elleville tapetene i denne boligen

Pass på blandingsforholdet

En annen ting som kan få synlige konsekvenser, er om du varierer blandingsforholdet når du vanner ut produkter. Det gjelder ikke bare utvanning av maling, om du ønsker lasureffekt eller jobber med kalkmaling, men også om du fuger.

Dette gjelder enten du fuger store heller på terrrassen, eller mosaikkfliser over kjøkkenbenken. Husk også å sjekke at du kjøper fugemasse fra samme produksjon, for også her kan pigmentene variere noe.

Er skaden allerede skjedd? En fugepenn dekker over misfargete fuger.

Nytt gulv? Se fordeler og ulemper med å fliselegge - og hvorfor du ikke bør gå for fliser på kjøkkenet.