Rengjøring av varmepumpe

Husk å gjøre dette med varmepumpa

Helst annenhver uke, ifølge anbefalingene.

STØV: Det er viktig å støvsuge filteret i varmepumpa med jevne mellomrom. Foto: Tore Neset
STØV: Det er viktig å støvsuge filteret i varmepumpa med jevne mellomrom. Foto: Tore Neset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje investert mellom 15.000 og 20.000 i ny varmepumpe, og da vil du kanskje aller helst glemme den og la den gjøre jobben med oppvarming uten din medvirkning.

Det bør du ikke gjøre.

Ei varmepumpe trenger nemlig jevnlig vedlikehold. Det er ingen stor jobb, men litt innsats må du gjøre dersom du skal unngå at pumpa virker gradvis dårligere og tar kvelden før den skal.

Skal gjøres annenhver uke

Hvor ofte varmepumpa må vedlikeholdes varierer fra produsent til produsent, og fra modell til modell. Vanligvis anbefaler varmepumpeprodusentene at du skal støvsuge de to avtagbare støvfiltrene i innedelen én til to ganger i måneden.

Spesielt er dette viktig i pollensesongen, da det er mer småpartikler i lufta enn normalt.

Støvfiltrene finner du rett innenfor lokket. Vanligvis løsnes lokket forsiktig i begge ender før det løftes opp, men det finnes også lokk som først løsner når du har låst dem opp med en skyveknapp.

ÅPNES FØRST: Under ytterdekselet finner du de avtagbare filtrene som skal støvsuges. Foto: Tore Neset
ÅPNES FØRST: Under ytterdekselet finner du de avtagbare filtrene som skal støvsuges. Foto: Tore Neset Vis mer

Lokket sitter gjerne på hengsler, slik at du slipper å ta det helt av. Skru gjerne av varmepumpa med fjernkontrollen før du starter - det er tryggest.

Filtrene er enkle å fjerne. Ta tak i den lille plasthendelen som sitter nederst og løft forsiktig ut.

Støvsuge eller vaske?

Noen produsenter anbefaler å bruke såpe og vann når du rengjør filtrene. Andre sier du skal støvsuge, og atter andre anbefaler begge deler eller sier det er hipp som happ.

Selv foretrekker vi å støvsuge. Da slipper vi å lufttørke etterpå, og fuktighet er definitivt ikke bra for innmaten.

HVER RUTE FOR SEG: Støvet leger seg på begge sider av filteret, så her gjelder å være grundig. Foto: Tore Neset
HVER RUTE FOR SEG: Støvet leger seg på begge sider av filteret, så her gjelder å være grundig. Foto: Tore Neset Vis mer

En kraftig, moderne støvsuger med fugemunnstykke får med seg det aller meste av støv. Husk å støvsuge på begge sider av filteret.

De fleste støvfiltre er delt inn i ruter. Det er en fordel å ta hver enkelt rute for seg, og ikke bare sveipe fram og tilbake på overflaten.

Så setter du dem på plass igjen

Støvet som setter seg i filtrene er ofte så finkornet at det kan være vanskelig å se, så ta deg god tid.

Når du er ferdig, setter du filtrene på plass igjen. Hold lokket åpent mens du setter dem på plass.

Noen filtre «skvetter» inn med én gang du nærmer deg åpningen. Andre må lirkes på plass med litt innsats.

Vær forsiktig, dette er skjøre saker!

PÅ PLASS IGJEN: På denne modellen er det viktig å huske at de to «klypene» skal på plass langs kanten før filteret sitter ordentlig. Men mekanismen varierer en god del. Foto: Tore Neset
PÅ PLASS IGJEN: På denne modellen er det viktig å huske at de to «klypene» skal på plass langs kanten før filteret sitter ordentlig. Men mekanismen varierer en god del. Foto: Tore Neset Vis mer

Til slutt lukker du dekslet. Vanligvis skjer dette med en klem-mekanisme som sitter på begge sider av varmepumpa. Denne må «kneppes» ordentlig igjen, slik at dekselet ikke vibrerer når du skrur på varmepumpa og vifta begynner å gå igjen.

Husk «persiennene»

Under filtrene sitter det noen tynne, lange metallplater som ser ut som persienner/lameller. Disse blir også støvet ettersom tida går.

SKJØRE: Lamellene som sitter bak filtrene bør også rengjøres av og til. Her bør du bruke myk støvsugerbørste og svak sugekraft. Foto: NOVAP
SKJØRE: Lamellene som sitter bak filtrene bør også rengjøres av og til. Her bør du bruke myk støvsugerbørste og svak sugekraft. Foto: NOVAP Vis mer

- Når du støvsuger filtrene, bør du også støvsuge lamellene. Du må da passe på å bruke støvsugermunnstykke med en myk børste så du ikke skader dem, sier Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) til Dinside.

Etter vintersesongen kan disse lamellene trenge en ekstra overhaling.

Hagemoen understreker at det er viktig at du følger produsentens anvisninger når du rengjør varmepumpa selv. Som oftest er det ikke så vanskelig å bli kvitt støvet som har samlet seg.

- Dette fjernes ved å kjøre anlegget i kjølemodus slik at kondens tar med seg støvet ut i kondensvannslangen. Det finnes også rensemidler for varmepumper som kan brukes. Etter bruk skyller du med rent vann, sier Hagemoen.

La utedelen vente

Utedelen er vanligvis godt beskyttet av et finmasket deksel, og da skal det mye til at det kommer inn store mengder løv og skitt.

- Du bør ikke bruke hageslange, og absolutt ikke høytrykkspylker, men en omgang med støvsugeren for å få vekk det verste er OK, sier Hagemoen.

BESKYTTET: Det skal noe til at løv og skitt trekker inn i utedelen. Men den bør kontrolleres og eventuelt renses ved toårskontrollen.  Foto: Tore Neset
BESKYTTET: Det skal noe til at løv og skitt trekker inn i utedelen. Men den bør kontrolleres og eventuelt renses ved toårskontrollen.  Foto: Tore Neset Vis mer

Mange produsenter anbefaler likevel at du overlater sjekk og rengjøring av utedel til fagfolk, helst annethvert år. En slik sjekk koster mellom 1500 og 2500 kroner.

Artikkelen er blitt publisert ved en tidligere anledning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer