Husk å feie hyttepipen

Visste du at du selv må sørge for å feie hyttepipen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Hytteverdier for nærmere 200 millioner kroner går opp i røyk hvert år.»


Har du pipe i boligen din, må den feies minst hvert fjerde år. Det er feievesenet som står for feiing av boliger, og de tar kontakt når det er tid for å feie boligen din igjen.

Det stilles imidlertid ingen slike krav til feiing av hytter, men det betyr ikke at de er mindre viktige å feie. Snarere tvert imot.

Feieren kommer automatisk til boligen din hvert fjerde år, men du må selv ta initiativ til at hyttepeisen blir feiiet.
Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

 Foto: Colourbox.no
Feieren kommer automatisk til boligen din hvert fjerde år, men du må selv ta initiativ til at hyttepeisen blir feiiet.
Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Foto: Colourbox.no Vis mer

For mange er hyttekos synonymt med peisbål, og bruker ildsted langt
hyppigere på hytten enn i boligen. En rekke hytter har også peis eller vedovn som eneste varmekilde.

- Men anbefaling om feiing hvert fjerde år gjelder også hytter, dermed må hytteeieren selv sørge for at pipe og ildsted får tilsyn, sier leder for seksjon bygning og eiendeler i Trygvesta, Espen Jensen, i en pressemelding.

Og det er du selv som må ta ansvar for at det blir feiet - enten ved å ta kontakt med en profesjonell feier, eller gjøre det selv.

Hvorfor feie?

Piper må feies regelmessig for å unngå brann i pipen, eller at giftig røyk trekker inn i boligen i stedet for å luftes ut.

- Det er røyken som dreper, og utettheter kan gjøre at røyk trekker inn i bygget om natten, og ikke oppdages før det er for sent, sier Jensen.

Forbrenning i peis eller ovn blir også mer effektiv dersom pipen er feiing.

Hva gjør du om du oppdager pipebrann?

Dersom det tar fyr i pipen, steng straks alle ventiler, spjeld og luker. Du bør være oppmerksom på røykutvikling steder der brennbart materiale kommer inntil skorsteinen, for eksempel ved etasjeskiller.

Beregninger fra forsikringsnæringen viser at hytteverdier for nærmere 200 millioner kroner går opp i røyk hvert år. De siste syv årene er 18 personer døde og 68 skadet i 926 registrerte hyttebranner, fire omkom i fjorårets 114 hyttebranner.

Hovedårsaken til hyttebranner er bruk av åpen ild, som var skyld i 43 prosent av brannene, mens en fjerdedel av alle hyttebranner skyldes bruk av elektrisitet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!