Kan du se å fjerne de sminkeflekkene fra vasken NÅ! Foto: Per Ervland
Kan du se å fjerne de sminkeflekkene fra vasken NÅ! Foto: Per ErvlandVis mer

Husfredens verste fiender

De mest irriterende uvanene.

Stadig flere av oss bor alene, viser tall fra SSB. Et røft anslag viser at det finnes rundt 460.000 aleneboere i landet. Kan grunnen være at vi er blitt så sære at vi ikke orker å dele hus med noen andre og deres potensielt irriterende uvaner?

Gudene vet, men alle som på et eller annet tidspunkt i livet har delt bosted med noen (familie/venner/partner) vet at det finnes en rekke klassiskere som gjerne skaper diskusjoner, og i noen tilfeller rene krangler, i heimen.

En liten hjernestorm blant DinSides journalister gjorde at vi satt igjen med en pen liste over (u)vaner som er potensielle konfliktskapere når to eller flere individer bor under samme tak.

Her er listen over de typiske konfliktskaperne:

Toalettsetet
Ja, du visste dette kom på listen. Den evige konflikten mellom kvinner og menn. Hvor vanskelig er det å legge ned toalettsetet, lurer kvinner på. Mang en krangel i heimen har oppstått nettopp på grunn av dette. Hvorfor er vi kvinner så opptatt av at toalettsetet skal legges ned? Fordi hvis ikke synderen gjør det selv, må vi gjøre det, og er det noe vi ikke liker, er det å ta på toalettsetet mer enn nødvendig. Et annet tips - tørk bort det du eventuelt skvetter. Og en annen ting - DET ER IKKE OK Å TISSE I VASKEN ELLER I DUSJEN.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Irriterende uvaner

Hvilken av uvanene under synes du er verst? (Avsluttet)
Hår i dusjen(19%)
Neglavklipp på gulvet/i vasken(10%)
Smuler i smøret(10%)
Drikke rett fra kartongen(9%)
Sminke i vasken(8%)
Toalettsetet som ikke legges ned(8%)
Fobi for dørlukking(7%)
Brødsmuler på benken(6%)
For varmt/kaldt på soverommet(6%)
Dopapiret (5%)
Fobi for oppvaskmaskin(5%)
Vanntortur(2%)
Uoppredd seng(1%)
Hårspray på speilet(1%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Sminke i vasken

Dere damer som var helt sikre på at hele denne listen ville dreie seg om uvaner som stort sett eies av menn - så feil kan dere ta. Kvinners store uvane er å søle sminke i vasken, uten å vaske det bort etterpå. Det er ikke spesielt delikat med en vask full av rougepudder og dekkremflekker. Se å få det vekk!

Hårspray på speilet
Denne synden kan for så vidt begge kjønn begå, men det er vel helst damene som er ivrige med hårsprayen. Det kan gå ganske vilt for seg når volumet skal spikres, og vi damer sprayer i hytt og gevær. I mange tilfeller havner en god del av sprayen på speilet, og etterlater seg klissete flekker som etterhvert tørker og gjør speilet stygt. Skjerp eder, hårfine kvinnfolk. Siden hårspray er så klissete, duger det ikke med annet enn vindusspray for å få det bort. Kanskje greit å ha en slik flaske stående på badet?

Duell: Cilit Bang vs såpe og vann

Jon hadde syndet så mange ganger med toalettsetet at kona tvang ham til å sitte ned og tisse... Foto: Colourbox
Jon hadde syndet så mange ganger med toalettsetet at kona tvang ham til å sitte ned og tisse... Foto: Colourbox Vis mer


Hår i dusjen
Ingen har lyst å tråkke rundt på andres kjønnshår og møte et sluk fullt av lokker som gjør at vannet ikke renner skikkelig vekk. Vær høflig og skyll over dusjen når du er ferdig, og bruk litt dopapir og ta vekk håret som har havnet i sluket. Jo renere du holder sluket, jo bedre har avløpsrørene dine det, også.

Her må jeg få skyte inn en historie fra den tiden jeg bodde i kollektiv. En kveld jeg skulle i dusjen, ble jeg møtt av et badekar som var mer hårete enn ryggen til en gresk mann i 50-årene. Jeg ropte på min kvinnelige medboer for å vise henne åstedet. I mellomtiden lå synderen i sengen sin i naborommet og fikk angstanfall. Han hadde nemlig brukt kvelden på å frisere seg på privaten, og helt glemt å fjerne hårene etterpå. Han var for flau til å komme ut og rydde opp etter seg, så jeg måtte fram med vaskehanskene og gjøre det selv. Synderen turde ikke se noen av oss i øynene dagen etterpå. Han ble likevel tilgitt, fordi alle kan glemme, og dette må ha vært et av de flaueste øyeblikkene i livet hans. Vi så aldri snurten av hans håravfall på badet etter denne episoden.

Tette sluk gir trøbbel

Dopapiret "feil" vei
Hvilken vei bør dorullen henge? Det finnes intet fasitsvar, bare smak og behag. Men dette er et tema som opptar mange - det finnes egne grupper på Facebook for de forskjellige tilhengerne, og på VG.no kan du stemme over dette (her er det overveiende flertall for å henge dorullen slik at papiret faller på oversiden av rullen). Uansett, slikt kan skape konflikt i husholdningen, dersom det bor personer i begge leire under samme tak. Her er det vel egentlig bare å prøve å overbevise den andre om hvorfor det du mener er riktig vei er mest hensiktsmessig. Hva med en demonstrasjon?

Hvilken vei skal dorullen henge?

Løse negler
Hvor havner neglbiten etter neglklippingen? Forhåpentligvis i søpla eller støvsugeren. Det grøsser nedover ryggen på de fleste ved tanken på å tråkke barbeint inn på badegulvet og få en annen persons tåneglbit under foten. Fysjom! Havner de i vasken, så skyll dem for guds skyld ned straks du er ferdig. Det er dessuten heller ikke akseptert å sitte andre steder i huset og klippe neglene (damer, det gjelder også fingernegler).

Les også: Slik bør du klippe tåneglene

Brødsmuler på benken
Vi beveger oss fra badet til kjøkkenet. Dette er også en potensiell krigssone. Et av irritasjonsmomentene for mange er brødsmuler og rusk på kjøkkenbenken. Dette kan skape sure miner. Særlig irriterende er det når smulene havner på gulvet, og sokkene samler dem opp, slik at man i tide og utide må føyse smulene vekk ved å gni den ene foten over den andre. Du kjenner deg igjen, ja?

Manglende stabling/tømming av oppvaskmaskin
Føler du at oppvaskmaskinen ALLTID er full når du skal på kjøkkenet? At det alltid er du som må rydde ut og stable skitten oppvask inn? Her bør vel alle i husholdningen være veloppdragne nok til å leve under regelen at alle stabler selv inn i maskinen. Er den full, skru den på, er den ferdig, så tøm den.

Dette er forøvrig en kjent problemstilling også på arbeidsplassen. "Moren din jobber ikke her - rydd opp etter deg" står det gjerne på en lapp på kaffekjøkkenet. Men det hjelper som regel lite. Benken og vasken er full av kopper uansett, og vaskemaskinen er det ingen som rører.

En nasjon slasker? Se hvor ekle vi er hjemme

Drikke rett fra kartongen
Hvis melken er din private, så kan du selvsagt drikke den rett fra kartongen, hvis du foretrekker det. Men tilhører den alle i husholdningen får du søren meg bruke et glass. Melk med andres spytt? Nei takk. Dette gjelder forøvrig alle andre drikkevarer, også.

Se også hvilke som er de verste heslighetene romkameraten din kan finne på.

Smuler i smøret
En smørpakke full av smuler og smør som allerede har vært et strøk over brødskiva og deretter klint fast på kanten av pakken? Nei takk. Fjern smulene fra pakken. Og det overflødige smøret du har igjen på kniven får du gjøre av et annet sted.

Vanntortur
Dette oppstår når varmtvannsopplegget fungerer slik at dersom du tapper varmt vann i kjøkkenvasken mens en du deler hus med er i dusjen, vil vedkommende få seg et ufrivillig isbad. Ubehagelig, men enda verre er det hvis du pøser på med kaldtvann i kjøkkenvasken, slik at vannet i dusjen plutselig blir skoldende hett. Dette er ikke bare ubehagelig, men kan gi skikkelig smerte. Det er lov å glemme seg, men dette er noe du helst aldri bør glemme.

Ny teknologi løser dette problemet, og momentoppvarming kan kutte varmtvannsutgiftene med opp til 60 prosent.

Re opp sengen eller ikke?
Fra kjøkkenet beveger vi oss til soverommet. Her skal det ideelt sett være rolig og fredelig, men også her lurer potensielle konfliktskapere. En av dem er dette med å re opp sengene. Det er ingen tvil om at soverommet ser ryddigere ut med oppredd seng, men et godt motargument er at dyna har godt av å få luftet seg skikkelig. Så - re opp eller ikke? Noen mener det beste er å luft først, og re opp etterpå. Andre mener det beste er å brette bort dynene og ferdig med det. Det viktigste er vel at du og den du deler soverom med blir enige.

Hvor kaldt skal soverommet være?
Det samme gjelder soveromstemperaturen. Det kan fort bli vrient hvis en av dere liker 15 grader og frisk luft, mens den andre helst vil at det skal være 22 grader. Varme dyner kompenserer ganske bra for litt kjølig romtemperatur, men det bør også nevnes at forskerne har kommet frem til den perfekte temperaturen, og den er mellom 16 og 20 grader. Så får dere bli enige om hvilken ende av skalaen deres soverom skal ligge på.

Bak lukkede dører
Dette var en klassiker da jeg bodde hjemme hos foreldrene mine. Om vinteren vaset jeg og søsteren min rundt omkring i huset uten å lukke en eneste dør. "Lukk døra," maste faren vår til han ble hes i stemmen. Og ga oss en leksjon i trekk, fyringskostnader og innetemperatur. Utrolig irriterende for ham å måtte mase om dette hele tiden, selvsagt. Vi har skjerpet oss nå, og lukker alltid dørene etter oss når vi er på besøk. Nesten alltid, i hvert fall.

Noen uvaner de du deler hus med har som ikke er nevnt her? Luft frustrasjonen i debattforumet!